Kaaoszinen Isänmaan toivot – Metal De Facto

Kirjoittanut J.Anttolainen - 19.1.2020
Rooman Imperiumi ulottui Välimereltä aina pohjoiseen Eurooppaan asti.

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Metal De Facto

Jälleen kerran, arvoisa lukija, on tullut aika tutustua uuteen, tuoreeseen metallimusiikkia soittavaan orkesteriin. Tämä kyseinen orkesteri, joka on suhteellisen tuore ryhmä valtakuntamme rajojen sisällä, on myös eräänlainen klassisen power metalin superkokoonpano ja tarjoilee tuoretta kotimaista metallia uudella kulmalla. Eräänlaisen kiilamuodostelman turvin voimametallin sanansaattajana toimiva ryhmittymä on tuoreen ”Imperum Romanum” -albuminsa myötä kunnioittamassa perinteikkään metallin voimaa ja kunniaa vyöryttäessään mahtipontisen soundinsa fanikunnan niskaan. Pitkät keikkamatkat kiertuepakussa, intohimo historian suurvaltoihin ja halu luoda jotain uutta olivat enemmän kuin tarpeeksi synnyttääkseen bändin, jonka taidot ja soundi lähentelevät eeppisen maukkaan kuuloisia sfäärejä. Kotimaastamme on ennenkin tullut hienoja power metal -bändejä, joten enemmittä puheitta kysymyksiimme sotataktiikoista, prefekteistä sekä ryhmän vahvuudesta vastasi Helsingissä majaansa pitävän Metal De Facton Cornicen, basisti Sami Hinkka.

”Parasta tässä porukassa on hyvien ja samanmielisten tyyppien kanssa yhdessä luominen ja omien tuotosten livenä soittaminen.”

Metal De Factossa on klassisen power/heavy metalin ja modernin metallin parhaat puolet yhdistettynä. Bändi syntyi Esa Orjatsalon (Bloody Hell, ex-Dreamtale) ja Sami Hinkan (Ensiferum) keskustellessa metallin syvimmästä olemuksesta Ensiferumin keikkareissuilla loppuvuodesta 2017. Esa toimii siis Ensiferumin kitarateknikkona. Klassiset power metal- ja heavy metal -levyt ovat molempien sydäntä lähellä, ja niin kuin usein käy muusikoiden ottaessa hieman simaa, alkoi keskustelu uuden bändin perustamisesta. Mutta tällä kertaa keskustelu kuitenkin jatkui seuraavalla keikkareissulla ja sitä seuraavalla, ja jossain välissä havahduttiin siihen, että perkule tästähän ollaan ihan tosissaan! Esalla oli pöytälaatikossa nippu raakilebiisejä ja palava halu saada ne tehdyksi. Myöhemmin myös Samilta löytyi läjä riffejä ja melodioita, ja niitä lähdettiin sitten sovittamaan kokonaisiksi biiseiksi koko bändin voimin.

Esalla oli kytenyt ajatus Rooma-aiheisesta levystä, mikä kirvoitti hedelmällisen keskustelun uuden bändin näkökulmasta. Sen sijaan, että bändin teksteissä lähdettäisiin kliseisesti lohikäärmejahtiin, tulisi bändin punainen lanka olemaan se, että jokainen levy käsittelee tietyn alueen/maan historiaa/mytologiaa/kulttuuria, eli jokainen levy tulisi olemaan teemalevy. Tämä tarjoaisi kuin luonnostaan jokaiselle levylle selkärangan, ja jäsenet pääsisivät lukemaan ja oppimaan uutta jostain ennestään tuntemattomasta aiheesta, ja se kuulosti kirjatoukkien mielestä juuri oikealta lähestymistavalta bändin biiseihin.

Laulaja Mikael Salo oli ollut Esan kiikarissa jo vuosia, ja nyt oli täydellinen tilaisuus kysyä täyteen potentiaaliinsa kasvaneelta kultakurkulta, että kiinnostaisiko yhteistyö. Kolmikko tapasi tuopillisen äärellä, ja kun todettiin, että kaikilla on yhteneväinen näkemys siirä, minkälaisessa bändissä olisi kiva toimia, niin siitä jatkettiin muiden soittajien etsimistä. Kaikilla meillä oli jo ennestään paljon taitavia muusikkoystäviä, mutta teknisen taituruuden yläpuolelle kriteerilistalla laitettiin kuitenkin ylimmälle jakkaralle henkilökemia ja sitoutuminen bändiin ja sen visioon pitkästä ja tuotteliaasta urasta. Kosketinsoittaja Benji Connelly löytyi Mikaelin toisesta bändistä Everfrostista ja rumpali Atte Marttinen (ex-Kivimetsän Druidi) oli Esan tuttu jo pidemmältä ajalta. Toinen kitaristi Mikko Salovaara löytyi muutaman sattumuksen ja humalaisen Radio Rock -risteilyn jälkeen. Sami ja Mikko olivat tavanneet jo vuonna 2005, kun Ensiferum ja Mikon vanha bändi Kiuas olivat samoilla keikoilla.

Kuva: Mikael Karlblom

”Make Power Metal Great Again”

Leikkimielisesti bändi teetti jo alkuvaiheessa ”Make Power Metal Great Again” -paitoja ja tarroja tuodakseen agendansa julkiseksi. Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan Metal De Facto on bändi, jonka jäsenet kumartavat perinteisen power ja heavy metalin suuntaan mutta tahtovat luoda sitä modernilla tatsilla. Useat levy-yhtiöt osoittivat kiinnostusta meidän debyyttiämme kohtaan, ja se johti siihen, että päädyimme allekirjoittamaan levytyssopimuksen italiaisen Rockshotsin kanssa 2019. Esikoislevy ”Imperium Romanum” julkaistiin marraskuussa 2019, ja seuraava levy on jo työn alla.

Yksi bändin ehdottomista vahvuuksista on se, että jokainen jäsen osaa säveltää ja osallistuu sovittamiseen; tästä syystä bändillä on raakamateriaalia jo reilusti enemmän kuin mitä toinen levy vaatii. Biisin rakentaminen voi alkaa yksittäisestä riffistä tai melodiasta, tai sitten joku voi tuoda jo alustavasti sovitetun demon muiden kuultavaksi, ja jos se hyväksytään kollektiivisesti, niin sitten katsotaan, miten sitä voitaisiin vielä hioa paremmaksi. Jokainen levy tulee olemaan teemalevy, ja luonnollisesti bändi pyrkii jatkuvasti haastamaan itsensä tekemään parempaa jälkeä kuin aiemmin. Jokaisella bändin jäsenellä on oma musiikillinen taustansa ja vaikuttimensa, mutta yhdistävä tekijä löytyy sieltä 80- , 90- ja 2000-luvun alun power ja heavy metalin saralta. Parasta tässä porukassa on hyvien ja samanmielisten tyyppien kanssa yhdessä luominen ja omien tuotosten livenä soittaminen.

Bändin jäsenistöllä on vuosien kokemus musiikkibisneksestä, joten tiedämme, että pitää olla pitkäjänteinen ja määrätietoinen, jos meinaa luoda pitkää uraa bändinä. Tavoitteena on säveltää maailman parasta metallia ja saada esittää sitä ympäri maailmaa, mutta olemme realisteja ja tiedämme, että sen eteen pitää tehdä töitä, ja olemme siihen sitoutuneita.

Metal De Facton voi nähdä livenä ensimmäistä kertaa 8.2.2020 On The Rocksissa Helsingissä.

Metal De Facto
Mikael Salo – vokaalit
Esa Orjatsalo – kitara
Mikko Salovaara – kitara
Sami Hinkka – basso
Benji Connelly – koskettimet
Atte Marttinen – rummut

Julkaisut
”Imperum Romanum” (2019)

www.metaldefacto.com
www.facebook.com/metaldefacto
www.instagram/metaldefacto
Metal De Facto YouTubessa

SPOTIFY
ITUNES
APPLE MUSIC
TIDAL
DEEZER