Kaaoszinen Isänmaan toivot – Refusal

EU.

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä, ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen ne ovat kohonneet nykyiseen asemaansa. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Refusal

Refusal on vihainen bändi. Helsinkiläinen death metallia, punkkia ja grindcorea taitavasti, mutta vihaisesti yhdistelevä bändi ei juuri säästele, vaan päästelee – nimittäin, eh, menemään. Refusal on perustettu jo monen monta vuotta sitten, tarkemmin sanoen alkuvuodesta 2008 Tero ja Timo Pirhosen toimesta. Tero tarttui itse kitaraan ja Timo bassoon, mutta kaksin on jotenkin vaikea soittaa bändinä, joten Pirhoset laittoivat nettiin ilmoituksen, jossa yhtye haki lisää jäseniä. Ilmoitus tuotti tulosta, ja sen avulla löydettiin rumpujen taakse Aleksi Roitto ja toiseen kitaraan Sophie Collard. Laulajaksi saatiin Timon vanha tuttu Niikka Lius. Toisen kitaristin vakanssi bändin historiassa onkin sitten ollut hieman vaihtelevampi tarina – kakkoskitaraa Refusalin riveissä on ehtinyt soittaa yhteensä kuusi eri henkilöä. Nykyisin kitaraa bändissä soittaa Kalle Kuosmanen, joka löytyi Refusalin riveihin Aleksi Roiton ja Niikka Liuksen kanssa samassa Pelkotila-bändissä soitettuaan. Tämän hetkinen kokoonpano on ollut kasassa vuoden 2018 maaliskuusta lähtien.

”Emme halua tarjoilla mitään muka-totuuksia elämästä. Biisit ovat rehellistä avautumista omista kiukunkohteista.”

Virallisia julkaisuja pitkästä urasta huolimatta on tähän mennessä kertynyt maltilliset kaksi kappaletta; tosin demorintamalla bändin uralle julkaisuja mahtuu enemmän. Demoja Refusal on julkaissut jo 9 kappaletta, eli toiminnan alkuvuosista laskien siis noin demon per vuosi. Levykantaan bändi kiinnitti itsensä vasta 2016, kun Refusal julkaisi hartaasti kypsytellyn mutta kiukkua puhkuvan debyyttinsä ”We Rot Within” saksalaisen FDA Recordsin kautta. Kakkoslevy ”Epitome of Void” seurasi tammikuussa 2019 ranskalaisen Great Dane Recordsin julkaisemana. Bändin toinen levy onkin esimmäistä levyä suorempi ja vihaisempi. Se, mikä ennen kuulosti grindcorelta, on nyt grindimpää, ja death metalilta kuulostaneet osat löyhkäävät kuolemalta entistä vahvemmin.

– Ennen täyspitkiä teimme kasan demoja, joilla musiikkimme on kehittynyt sellaiseksi kuin se nyt on. Musiikkia luonnehtisimme death metaliksi grindcore-vaikuttein. Musiikissa kuuluu jonkin verran myös punk-vaikutteet. Kappaleet saavat alkunsa Teron ja Timon säveltäessä ja demotellessa kotona. Treeneissä kappaleet hiotaan lopulliseen muotoonsa. Tässä vaiheessa yleensä tehdään sanoitukset. Emme halua tarjoilla mitään muka-totuuksia elämästä. Biisit ovat rehellistä avautumista omista kiukunkohteista. Jokaisella jäsenellä on omat musiikilliset vaikutteensa. Nämä kuuluvat enemmän tai vähemmän oman instrumenttinsa takaa.

– Parhaisiin keikkamuistoihin kuuluu viime kesäinen Euroopan-kiertue. Jokainen keikka reissulla oli loistava. Myös muutaman vuoden takainen keikka Saksassa pienillä festareilla oli hyvä kokemus. Vedettiin kaksi eri settiä kyseisillä festareilla yhden päivän varoitusajalla, koska eräs bändi oli perunut oman keikkansa. Vastaavasti huonoimpiin keikkakokemuksiin kuuluu muuan keikka, jossa soitettiin miksaajalle. Toinen erikoinen keikkamuisto on Helsingin Dubrovnikissa järjestetyltä keikalta. Miksaaja lähti lätkimään kesken keikan ja äänet lähtivät kiertämään PA:sta, joten piti itse mennä hoitamaan miksausta kesken keikan.

”Tavoitteenamme on saada uusia kuuntelijoita ja päästä soittamaan uusiin paikkoihin sekä Suomessa että ulkomailla.”

Refusal
Niikka Lius – Laulu
Tero Pirhonen – Kitara
Kalle Kuosmanen – Kitara
Timo Pirhonen – Basso ja taustalaulut
Aleksi Roitto – Rummut

Julkaisut
”We Rot Within” (2016, FDA Records)
”Epitome of Void” (2019, Great Dane Records)

www.refusalband.com
www.facebook.com/refusalband
www.refusal.bandcamp.com
www.instagram.com/refusalband
www.facebook.com/greatdanerecords

Kommentoi julkaisua