Kaaoszinen Isänmaan toivot – Tocornal

Kirjoittanut J.Anttolainen - 27.1.2019

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja viennin edistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen kohonneet asemaan, jossa ne nykyään ovat. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Tocornal

Tocornal tulee Kuopiosta. Tocornal löytyy myös Alkosta. Etsiessäni taustatietoja eräällä tunnetulla hakukoneella kävi nimittäin ilmi, että Tocornalin paahteinen ja mehevän tummasävytteinen tuoksu on hillomaisen marjainen, yrttinen ja makean mausteinen. Melko runsas maku on sekin tummasävytteinen, hillomaisen marjainen ja makean mausteinen. Suutuntuma on hedelmäisen pehmeä ja suunmyötäinen. Kokonaisuus jättää harmonisen, nielua lämmittävän ja nuorekkaan pontevan jälkivaikutelman. Toisin sanoen, kuulostaa kivalta!

”Samalla kun reenailtiin hääsettejä, kerettiin kesän lopulla pyöräyttämään setillinen omaa materiaalia ja lähdettiin valloittamaan maailmaa Tocornalina.”

Tocornalin soundia voisi kuvailla funkkaavaksi, mutta bluesahtavaksi tuplabasarirockiksi, jossa on munaa kuin kanalassa kanoja. Varsinaiseen tiettyyn genreen bändiä on turha elitistisen pitkätukkanahkarannekeniittipuristin harmiksi tunkea, mutta bändi itse kuvailee musiikkiaan heartbreak-rockiksi. Nyt rakkaat lukijat, kun ajelette rannikolla kesäiseen auringonlaskuun, vääntäkää volumea kovemmalle ja avoautonne lasit alas ja antakaa Tocornalin soida. Sitä ennen, otamme bändin haastatteluun ja kysäisemme hieman perusjuttuja.

– Perustimme Tocornalin vuoden 2015 keväällä, kun Samuli (kitara) ja Marianne (rummut) lähtivät edellisestä yhtyeestään ja päättivät perustaa uuden samoilta sijoilta. Samuli tiesi, että serkkutyttö osaa laulaa, joten siihen hommaan rekryttiin Lotta, ja Lotta taas tunsi konservatorion kautta Oliverin, joka soitti bassoa, ja siitä kaikki lähti pyörimään. Kaikilla oli musiikillista taustaa ja jonkinasteista bändikokemusta, ja silloin tarkoitus oli pistää pystyyn todella kovaa potkiva bändi Suomen rock-skeneen. Ensimmäinen keikka tosin oli hääkeikka syksyllä 2015, ja sen jälkeen tultiin tulokseen, että tällä bändillä ei niitä enää vedetä. Samalla kun reenailtiin hääsettejä, kerettiin kesän lopulla pyöräyttämään setillinen omaa materiaalia ja lähdettiin valloittamaan maailmaa Tocornalina.

Kuva: Elisa Tuovinen

– Bändissä basistit ovat vaihtuneet kuin sukat: ensimmäiseen varsinaiseen keikkaamme asti bassossa oli Oliver Karttunen, joka tuli siihen tulokseen, että bändihommat eivät silloin hirveästi kiinnostaneet. Sen jälkeen väliaikaiseksi basistiksi otettiin Ilkka Nanouche, joka jossain vaiheessa vakinaistettiinkin bändiin, ja hän oli mukana meidän ensimmäisellä singlejulkaisullamme nimeltään ”End Game”. Yhteinen sävel oli hukassa sen verran, että päädyttiin 2017 keväällä taas basistittomaksi. Meillä oli viisi päivää seuraavaan keikkaan ja käden ulottuvilla Lassi Peltonen, rumpali, joka oli kerran heittänyt keikan basistina. Siinä oli tarpeeksi CV:tä ottaa hänet tuuraamaan ainakin sen yhden keikan ajaksi. Yhden keikan tuuraus muuttuikin koko kevään tuuraukseksi, ja kesällä Lassista tuli vakinainen jäsen, jonka jälkeen tuntui, että bändi oli vihdoin yhtenäinen.

”.. emme oikein malta olla paikoillamme, niin toinen levy on jo suunnitelmissa.”

– Ensimmäinen single ”End Game” ja studiodemo ”Life Goals” äänitettiin vuonna 2016 Studio 33:ssa. Voitettiin Kuopion alueellinen bändikisa, jossa palkintona oli studioaikaa. Studion omistaja Kimmo Hämäläinen innostui siihen aikaan yhtyeestämme ja ehdotti bändille, että tehdään yksi kuluja säästelemätön single ja sille video, ja sitten jos jää aikaa, niin demotus yhdestä kappaleesta. Niin sitten tehtiin. Sen jälkeen äänittely jäi kovan keikkailun jalkoihin, ja vasta syksyllä 2017 menimme äänittämään kolme uutta biisiä Electric Fox Studioon Jyväskylään. Singlet ”Shake It”, ”Kill The Witch” ja ”Take Me Home” julkaistiin talvella 2018 omakustanteina. Sitten tehtiin impulsiivinen päätös tehdä levy heti perään ja pyöräytettiin maalis-huhtikuun taitteessa keikkailun lomassa ensimmäinen täyspitkä, omakustanteena sekin. Tällä hetkellä kuuluu hyvää: ääniteltiin vuosi sitten keväällä meidän debyyttialbumi ”Before The Satellites”, joka julkaistiin 2.11. Keikkaa tippuu mukavasti, ja ollaan päästy säveltämään paljon uutta materiaalia. Ja kun emme oikein malta olla paikoillamme, niin toinen levy on jo suunnitelmissa. Rumpali tosin vaihtui, mutta uusi tykittelijä on jo kiikarissa, ja keikkailemaan on kova halu.”

”– heitettiin eka pitkä setti Viitasaaren Hotelli Pihkurissa, ja se on ollut ainoa keikka, jossa henkilökunta on virallisesti valittanut meistä. Mitä ilmeisimmin rokki soi liian kovaa.”

– Biisit meillä syntyvät niin, että jollain on riffi-idea, komppi tai melodia, ja siitä jamitellaan treeniksellä biisejä. Jokainen meistä hoitaa niin sanotusti oman tonttinsa biisin tekemisessä, ja sitten yhdessä sovitetaan niitä. Lotta kirjoittaa lyriikat, joiden aiheena on usein ihmissuhteiden ja henkilökohtaisen itsetutkiskelun pimeämmät nurkat. Tekstit ovat usein kovin henkilökohtaisia, joskin niistä voi jokainen tehdä omat tulkintansa. Meillä ei lyriikallisesti ole yhtä ainoatakaan onnellista biisiä, emmekä oikein voisi kuvitellakaan tekevämme sellaista. Bändin jokaisella jäsenellä on vahvasti omat idolinsa ja vaikuttajansa, ja se tuo bändiin oman kulmansa, koska jokainen tuo jotain erilaista pöytään. Bändin yhteiset suosikit ovat kuitenkin olemassa, joten mainittakoon niistä kulmakivet Muse, Yngwie Malmsteen sekä Lana Del Rey. Musiikin tekeminen on ehkä enemmän tunteiden kanavoimista, joten inspiraatio tulee myös usein ihan kaikkialta muualta kuin musiikista. Musiikin tekeminen luo omanlaista vapautta, ja se on ehkä se suurin inspiraatio. Esiintyminen ja keikkailu on meidän koko bändille se paras osa tätä.

Kuva: Karma Media

”Toisin sanoen meillä on lavalla tosi hyvä meno ja tosi hyvä olla.”

– Tocornalin musiikki on rockia, joka fuusioi kovalla kädellä vanhan soulin ja bluesin kautta funk-viboihin asti, ja groovaa häpeilemättä niin paljon kuin kerkeää. Me itse asiassa keksimme itse itsellemme genren, koska emme koskaan oikein tunteneet kuuluvamme mihinkään, ja koska tarve oli kova, synnytimme heartbreak-rockin. Jos ei ole koskaan nähnyt meitä livenä, niin asia kannattaa korjata. Meidän livestä ei puutu intensiteettiä, räjähdysherkkyyttä, eikä tunteita ja tuoksuja. Toisin sanoen meillä on lavalla tosi hyvä meno ja tosi hyvä olla. Meidän tavoitteenamme on kehittyä entisestään ja kasvaa bändinä, saada isompaa ja parempaa keikkaa, ja tähtäämme kovasti myöskin ulkomaiden suuntaan.

– Koko viime vuosi on ollut täynnä vain hyviä keikkamuistoja, mutta jos jotain pitäisi nostaa, niin tammikuussa 2018 kotipaikkakunnan keikka Kuopion Henry´s Pubissa oli jäätävän kova. Oltiin juuri julkaistu ”Shake It”, jengiä oli tupa täynnä ja kaikki vetivät messissä kympillä. Toinen oli kuluneen kesän RockCock-veto, joka oli yhtyeemme toinen festarikeikka ikinä. Samoin molemmat Venäjän minirundit (2017, 2018) ovat jääneet päällimmäiseksi mieleen etenkin paikallisen yleisön innostuneisuuden puolesta. Huonoja keikkoja ei ole onneksi sattunut niin paljon kohdalle. Mainittakoon se, että vuosien 2015-2016 taitteessa heitettiin eka pitkä setti Viitasaaren Hotelli Pihkurissa, ja se on ollut ainoa keikka, jossa henkilökunta on virallisesti valittanut meistä. Mitä ilmeisimmin rokki soi liian kovaa. Yhdellä keikalla pääesiintyjä oli jo niin kovassa kännissä ennen soundcheckiä, että me jouduimme vetämään omat checkimme jo ovien ollessa auki. Muutenkin se ilta meni pääbändin osalta ihan puihin, mikä loppupeleissä ei kuitenkaan ollut meiltä pois.

Seuraavan kerran Tocornal soittaa livenä, kovaa, 22.2. Tampereella Jack The Roosterissa.

Facebook: https://www.facebook.com/tocornalbandofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/tocornalband/

Tocornal
Lotta Ruutiainen – Vokaalit
Samuli Paasineva – Kitara
Lassi Peltonen – Basso

Julkaisut
”End Game” (single, 2017)
”Life Goals” (demo, 2017)
”Shake It” (single, 2018)
”Kill the Witch” (single, 2018)
”Take Me Home” (single, 2018)
”Before The Satellites” (2018)