Kaaoszinen Isänmaan toivot – Tyrantti

NWOFHM!

Suomi – metallimusiikin luvattu maa, jossa on metallibändejä väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on voittanut jopa Euroviisut hevillä. Maa, jonka yhtenä kansantalouden kulmakivenä ja vienninedistäjänä maailmalla voidaan pitää metallimusiikkia. Meillä on Suomessa hienoja, isoja, maailmanlaajuisesti tunnettuja metallibändejä, ja aivan helvetin paljon pieniä ja ahkeria bändejä, jotka ansaitsevat myös tulla kuulluiksi. Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Amorphis ovat kaikki aloittaneet pieninä paikallisina bändeinä, ja myöhemmin pitkän puurtamisen jälkeen ne ovat kohonneet nykyiseen asemaansa. Tämän artikkelisarjan tarkoitus on nostaa esille suurelle yleisölle tuntemattomampia suomalaisia bändejä.

Tyrantti

Kuva: Antti Angeria

Varo Tyranttia! Tyrantti on helsinkiläis-jyväskyläläinen NWOFHM-bändi, joka energisen röyhkeällä heavy metalillaan, oluella, viiksillä ja tiukalla asenteella on ottanut niemimaamme baarit, stereot, festarit, yhden radiokanavan ja viimeisimpänä oluthyllyt haltuunsa. Helmikuussa 2016 perustettu bändi sai kunniakkaasti alkunsa oluen äärellä. Tuoreen albumin julkaisun ja oman bändioluen lanseerauksen kunniaksi päätimme ottaa yhteyttä Tyrantin laulaja-basisti Nahka-Samiin ja selvitellä, että mikä on Tyrantti, miksi sitä pitää varoa ja miksi nahkahevi on parasta.

– Törmäsin vanhojen opiskelukaverien Henkan ja Paha-Tapion kanssa aivan sattumalta ja päätettiin käydä sen kunniaksi kaljalla. Tuon tuopposen (tai muutaman) äärellä jätkät kertoivat, että olivat alkaneet kahdestaan jammailla Black Sabbath -henkistä kamaa, ja huusin siihen heti suu vaahdossa, että: “Tarviitteko basistia?” Tyrantti oli syntynyt, ja itse asiassa bändin nimikin oli samoissa kaatajaisissa keksitty.

– Me kaikki kolme ollaan vuosikaudet soitettu erityylisissä bändeissä, mutta jokaista yhdisti se, että musiikin kuuntelu oli alkanut teini-iässä alkupään Iron Maidenista ja Judas Priestistä. Myöhemmin kukin oli hiljalleen palannut diggailuissa sinne juurilleen. Sen takia Tyrantti tuntui alusta asti todella luontevalta projektilta ja biisejä alkoi syntyä kuin liukuhihnalta.

Kuva: Ville Ruusunen

Suoraan treenikämpältä Playgroundille

Tyrantti on dynaaminen hevitrio, jonka muodostavat laulaja-basisti Nahka-Sami, kitaristi-laulaja Henkka ja rumpali Paha-Tapio. Nahkahevi puolestaan viittaa käytännössä 80-luvun Judas Priestiin ja sen johdannaisiin, eli siihen aikaan, kun hevimetalli oli raikkaimmillaan ja aidoimmillaan. Siksi se on myös parasta.

– Sellainen erikoisuus meidän bändissä on, että sekä Nahka-Sami että Henkka hoitavat leadlaulajan tonttia. Debyyttilevyllä Henkka vetää kaksi biisiä pääroolissa ja kaikissa biiseissä ovat vahvat harmoniat mukana. Koitetaan siis ottaa pienestä kokoonpanosta kaikki irti – ja miksei niin tehtäisi, kun sitä taitoa ja uskallusta kerran löytyy.

Kuva: Ville Ruusunen

”Annetaan Juha Tapion ja Lauri Tähkän laulaa rakkaudesta ja jätetään rallienglanti niille miljoonalle muulle bändille.”

– Bänditoiminta aloitettiin kypsyttelemällä kamaa huolella treenikämpän uumenissa, mutta keväällä 2017 Henkka teki niin kovan riffin, että ”Tulipyörä” oli pakko äänittää ja julkaista itse heti kesäkuussa. Sen jälkeen se on ollutkin menoa ja kolmen muun omakustanteisen sinkun (”Toteemi”, ”Konesydän” ja ”Kobra”) jälkeen Playground Music osoitti sen verran vahvaa kiinnostusta, että päätettiin lyödä kättä päälle ja solmia levytyssopimus. Meillähän on oma pienlevy-yhtiö Nahka-levyt, jolla julkaisiin ”Toteemi” C-kasettina 2017. Siitä otettiin 200 kappaleen painos, joka myytiin loppuun todella nopeasti.

– Playground ei ollut ainoa, joka osoitti meihin kiinnostusta, mutta ehdottomasti se oli ainoa, jonka kiinnostus johti pidemmälle kuin baaritiskillä sössöttämiseen. Tällä hetkellä meillä ei ole mitään valittamista. Päätökseen vaikutti myös isosti se, että lafkan rosteriin oli juuri kiinnitetty sellaisia nimiä kuin Medeia ja Profane Omen. Löydettiin Pleikkarilta hyvä koti tälle levylle.

Kuva: Miika Ihanainen

Nahkaa ja niittejä
Tyrantin sanoitusten voisi sanoa seuraavan vahvasti 80-luvun perinteisen hevimetallin kaavaa. Yleensä Henkka kirjoittelee yön pimeinä tunteina runoja ja tarinoita, joista Nahka-Sami hioo valmiita tekstejä.
– Pidän todella paljon meidän sanoituksistamme. Annetaan Juha Tapion ja Lauri Tähkän laulaa rakkaudesta ja jätetään rallienglanti niille miljoonalle muulle bändille. Välillä huvittaa se, kuinka moni pitää meitä huumoribändinä ja vertaa Hevisaurukseen. Tokihan Hevisaurus soi meidän keikkabussissa! Minkä me sille mahdamme, että se on kovimpia suomenkielisiä hevibändejä!

– Näinä päivinä suomenkielinen metalli on taas vielä niin harvinaista, että yhdessä haastattelussa meiltä kysyttiin, miten me vertaudutaan esimerkiksi Turmion Kätilöihin. No, toinen on härskeistä sanoituksistaan tunnettu, nahkaan ja niitteihin pukeutuva eroottisella latauksella ryyditetty metallibändi – ja se toinen tulee Kuopiosta. Ei vaan, suurimmat vaikuttajat meillä tulevat ehdottomasti Briteistä, eikä me sitä koiteta edes peitellä.

Kuva: Mitro Härkönen

– Kaikkein parasta on livekeikkojen soittaminen. Tänä vuonnakin niitä tulee todennäköisesti se 40-60 soitettua lähtien ihan pienimmistä kellareista Nummirockiin asti. Ihmiset tästä tekevät niin mahtavaa kuin mitä tämä on. Me ollaan kolmestaan käytännössä parhaita ystäviä ja ollaan jo lyhyen uran aikana saatu tutustua niin mahtaviin tyyppeihin muista bändeistä, keikkabuukkaajista ja yleisöstä, että voi olla vain kiitollinen. Suomessa on valtava määrä porukkaa, joka tekee hartiavoimin hommia rakkaudesta lajiin, ja sitä pitää kunnioittaa käymällä keikoilla.

– Meidän suurimmat tavoitteemme olivat keikoille pääseminen ja levyn julkaiseminen. Nyt kun ne molemmat on saavutettu, niin me tahdomme tehdä vielä enemmän keikkoja ja vielä paremman toisen levyn. Rajat tulevat vastaan jokaisella bändillä, emmekä me siitä niin paljon murehdi, koska jo nyt tämä bändi on antanut enemmän kuin se on ottanut. Jos me emme koskaan tästä suuremmaksi kasva, niin ei haittaa.

Kuva: Ville Ruusunen

”Me ei haluta sanella ihmisille, mitä mieltä niiden kuuluisi meistä olla. Toiset rakastaa ja toiset vihaa.”

Varo, Tyrantti!
Tyrantin jätkien tukat heiluvat ja hyppypotkut lentävät keikkapaikoilla pitkin Suomea siitä huolimatta vielä vuosikausia. Tämä on parasta, mitä voi housut jalassa tehdä. Ja joskus ilman. Tuntuu, että jokaisesta ulkomaan keikkareissusta voisi kirjoittaa Kummeli-sketsin, niin hemmetin koomisia hetkiä siellä on ollut. Parhaat muistot tulevat kuitenkin niiltä isoimmilta keikoilta ja niillä onnistumisesta. ”Tulipyörä” -biisi siivitti bändin niin yllättävään hypeen, että huomattiin soittavamme bändin tokaa keikkaa Tavastialla Tuskan jatkoklubilla. Henkalla oli korkea kuume ja ääni käheänä, mulla ja Paha-Tapiolla muuten vain vatsa löysänä jännityksestä, mutta jotenkin me siitäkin selvittiin voittajina. Toinen oli vuotta myöhemmin Tuska-festivaalin päälavalla, jossa klo 13:40 alkaneella keikalla saatiin puristettua darraisesta yleisöstä oikein hyvin ääntä irti – ja jonka 48 tuntia kestäneet jatkobileet taisivat kairata pysyvän lommon kitarasankarimme sisäelimiin.

– Me ei haluta sanella ihmisille, mitä mieltä niiden kuuluisi meistä olla. Toiset rakastaa ja toiset vihaa. Etenkin viimeisin ”Rikotaan Äänivalli” -single on herättänyt voimakkaitakin mielipiteitä, ja niin meidän mielestämme sydämellä tehdyn musiikin kuuluukin. Biisi soi muuten RadioRockilla Rautaa vai Roskaa – äänestyksessä viikolla 6, ja tulos oli, että se on 57,9:n prosentin mielestä rautaa. Kannattaa tulla keikoille, jos sattuu olemaan maisemissa. Aika monta skeptikkoa olla saatu käännytettyä, kun ihmiset huomaa, että nämä narrit osaavat viihdyttää!

Kuva: Pasi Eriksson Photography

Omin sanoin kuvailtuna Tyrantti soittaa nahkaheviä, joka ottaa häpeilemättä vaikutteita 80-luvun Judas Priestistä ja alkuaikojen Iron Maidenista. Musiikin keskiössä ovat laittoman nopeasti nakuttavat kitarariffit, korkealla liihottavat lauluharmoniat ja äärimmäisen tiukaksi hiottu komppaus, joka syntyy hyvin yhteen soittavasta triosta.

Tyrantti on aivan vitun vaarallinen bändi. Jos meidän keikoille lähtee kunnolla vetämään, niin siinä saattaa hyvinkin lähteä työt ja perheet alta. Tai näin ainakin kylillä puhutaan.

Tyrantti
Nahka-Sami – Basso & laulu
Henkka – Kitara & laulu
Paha-Tapio – Rummut

Julkaisut
”Tulipyörä” (single, 2017)
”Toteemi” (single, 2017)
”Konesydän” (single, 2018)
”Kobra” (single, 2018)
”Rikotaan Äänivalli” (single, 2019)
”Tyrantti” (albumi, 2019)

Tyrantti keikkailee:
14.2. Bar 15, Seinäjoki **
15.2. Marks, Joensuu **
16.2. Ravintola Torvi, Lahti **
22.2. Yo-Talo, Tampere **
23.2. On The Rocks, Helsinki ** (LEVYNJULKKARIT)
2.3. Lutakko, Jyväskylä *
14.3. Henry’s Pub, Kuopio *
22.3. Black Box, Helsingin jäähalli ***
23.3. Logomo, Turku ***
29.3. Pakkahuone, Tampere *** (LOPPUUNMYYTY)
30.3. Club Teatria, Oulu ***
19.-22.6. Nummirock, Kauhajoki
2.-3.8. Saarihelvetti Festival, Tampere

* with Arion
** with Ranger
*** with Battle Beast, CyHra, Arion

Levykauppa Äx
https://www.facebook.com/varotyranttia/
https://www.instagram.com/varotyranttia/
http://www.tyrantti.net/

Kommentoi julkaisua