Rockfest 2019 fanit.

Rammsteinia, Slipknotia, Limp Bizkitiä – Kaaoszinen toimittajat listasivat omat suosikkikeikkansa vuodelta 2019

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 25.12.2019

Vuoden 2019 ollessa loppumaisillaan on aika palata vielä hetkeksi muistelemaan vuoden parhaita keikkoja. Tämän vuoden aikana Suomessa vieraili ennätyksellinen määrä maailmanluokan bändejä, joista allekirjoittaneelle päätoimittajalle jäivät päällimmäisenä mieleen Slipknotin, Kissin, Metallican sekä Rammsteinin järjestämät upeat maailmanluokan spektaakkelit. Keikoilla aktiivisesti käyneet toimittajamme listasivat myös omat suosikkikeikkansa. Alla listaukset perusteluineen:

Arto Mäenpää:

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Tänä vuonna tuli todistettua kauhea määrä erittäin viihdyttäviä keikkoja, ja tämän listan pitäisi omalta kohdaltani olla varmaan viiden keikan sijaan 30 keikan mittainen. Taisin tänä vuonna todistaa enemmän keikkoja kuin koskaan elämäni aikana, ja mikäs siinä, kun musiikki on yleisesti ottaen aina parempaa livenä kuin levyltä kuunneltuna. Pidemmittä puheitta, tässä listani tämän vuoden parhaista keikoista:

 1. Slipknot – Rockfest, Hyvinkää 7.6.2019
  Keikka, joka tuskin jätti yleisössä ketään kylmäksi. Slipknotin paluu keikkalavoille tapahtui odotetulla raivolla, ja bändin settilista Rockfestissä oli suorastaan täynnä vanhoja, vihaisia klassikoita. Ehdottomasti tämän kesän kohokohta. Helmikuussa mennään jälleen todistamaan bändiä livenä.
 2. Rammstein – Ratinan Stadion, Tampere 9.8.2019
  Saksan jättiläinen Rammstein tuli, koitti ja voitti! Mietin jo nähdessäni bändin edellisen kerran Rockfestissä ja Provinssissa, että onko yhtyeen liveshow’ta enää mahdollista tehdä paremmin, mutta sain kyllä todistaa Ratinassa jotain niin uskomattoman upeaa, että tuosta keikasta riittää jälkipolville kerrottavaa vielä siellä kuuluisassa kiikkustuolissakin. Rammstein ei järjestä keikkaa, vaan se järjestää oman spektaakkelinsa.
 3. Limp Bizkit – Provinssi, Seinäjoki 28.6.2019
  Tämä keikka tuli oikeastaan melkoisen puskista tälle listalle. Odotukset Limp Bizkitin esiintymistä kohtaan eivät olleet mitenkään järin korkeat bändin vähäisen keikkailun vuoksi, mutta Fred Durst kavereineen osoitti kyllä lavakarismallaan potkivansa monia nuorempia kanssaveljiään ja -sisariaan livenä turpaan 100-0. Erittäin upea keikka, toivottavasti bändi nähdään vielä tulevan albuminkin tiimoilta täällä päin!
 4. Killswitch Engage – The Circus, Helsinki 28.10.2019
  Tänä vuonna tuli todistettua myös lukuisia hyviä klubikeikkoja, joista päällimmäisenä mieleeni jäi The Circuksessa koetuista keikoista Killswitch Engagen visiitti tuossa hiljattain. Yhtye on aina lukeutunut metalcoren parhaimpiin livebändeihin, ja huolimatta siitä, pitääkö enemmän Jesse Leachin vai Howard Jonesin aikaisesta tuotannosta, yhtye on aina ollut livenä lähes täyden kympin kokemus härskillä huumorillaan ja upealla soittotaidollaan.
 5. Betraying The Martyrs – Jack The Rooster, Tampere 5.10.2019
  On erittäin harvinaista päästä todistamaan Betraying The Martyrsin kokoista maailmantason yhtyettä näinkin pienessä keikkamiljöössä. Bändi todella toimitti keikan energisellä otteella, ja soundit olivat enemmän kuin kohdillaan koko illan ajan – tunnelmasta puhumattakaan. Kiitos Nem tästä kulttuuriteosta. <3

Markus Mickels:

Beast In Black
 1. Beast in Black / Lordi – Helsingin jäähalli 13.12.2019
  Jos Ghostista on määrä tulla tulevan vuosikymmenen johtava rockspektaakkeli Kissin hengessä, ehdotan Beast in Blackin jäseniä Judas Priestin jalanjäljissä kulkeviksi 2020-luvun hevijumaliksi. Bändi pisti Helsingin jäähallissa pystyyn uransa toistaiseksi suurimman spektaakkelin, jonka loistavuutta todisti itselleni jo pelkästään se, että yhtyeen lämppärinä soittanut Lordi on oma lempibändini, ja silti Beast in Blackin esiintyminen oli ylivoimaisesti illan paras. Lordi toi iltaan kuitenkin oman upean lisänsä, ja ensimmäisen keikkansa bändin kanssa soittanut uusi basisti Hiisi onnistui pienestä ujoudesta huolimatta oitis varastamaan sydämeni.
 2. Metallica / Ghost – Kantolan tapahtumapuisto, Hämeenlinna 16.7.2019
  Vaikka Metallican keikka tuli väenpaljouden takia katsottua melko reilun välimatkan päästä, onnistui setti silti tekemään vaikutuksen. Massiivinen ja näyttävä lava toki auttoi asiassa, mutta kyllä bändin suorittaminenkin tuntui luissa ja ytimissä kauempaakin katsottuna. Illan avasi loistavissa merkeissä rock- ja hevimaailman nouseva tähti Ghost. Vaikka bändin oma keikka Hartwall Arenalla marraskuussa oli suurempi spektaakkeli, ei tuon illan setti useampine pitkine taukoineen Cardinal Copian vaihtaessa asuja toiminut ihan yhtä hyvin kuin kesän napakka, hitteihin perustuva setti Metallican lämppäribändinä. Illan ensimmäisen bändin, Bokassan, setti meni minulta itseltäni ohi jonottaessani keikan aikana tapahtuma-alueelle, joten kyseisen yhtyeen show’ta en voi kommentoida.
 3. Rammstein – Ratinan Stadion, Tampere 10.8.2019
  Rammstein saapui jälleen muistuttamaan olevansa yksi maailman kovimpia livebändejä uransa tähän mennessä suurimmalla tuotannolla. Harva bändi maailmassa vetää tämän mittakaavan spektaakkelia, saati sitten muut hevibändit. Rammstein on livekokemuksena tämän genren sisällä aivan omaa luokkaansa.
 4. Lordi – Rockfest, Hyvinkää 9.6.2019
  Lordin kotimaiset fanit pääsivät tänä vuonna todistamaan sekä bändin uuden basisti Hiisin ensimmäistä keikkaa joulukuussa, että bändin pitkäaikaisen basisti Oxin viimeistä Suomen-keikkaa kesäkuussa. Vaikka Rockfestin setti ja show olivat enemmän tai vähemmän pelkistettyjä versioita bändin viimevuotisesta Tavastian keikasta, bändin esiintyminen samalla lavalla myöhemmin samana päivänä esiintyneen Kissin kanssa nostatti tunnelmaa. Molempien bändien fanina en voi kiistää, etteikö Lordin lavasteiden näkeminen samalle lavalle bändin omien idolien varustuksen kanssa pystytettyinä olisi tuntunut hyvältä.
 5. U.D.O. – Nosturi, Helsinki 20.3.2019
  U.D.O.:n kokoonpano on kokenut useampia suuriakin muutoksia viime vuosina, mikä on totta kai vaikuttanut bändin lavakemiaan. Mikä ei miehistönvaihdoksista huolimatta ole kuitenkaan muuttunut, on se fakta, että U.D.O. on aivan helvetin kova livebändi.

Mikko Nissinen:

 1. Ministry – Helitehas, Tallinna 16.7.2019
  Al-setä industrial-yhtyeineen on kovassa vireessä. Täyteen ahtautuneen Tallinnan Helitehtaan intiimi tunnelma oli käsin kosketeltava jo lämppäri Dying Fetuksen aikaan. Ministry kuitenkin lopulta oli se, joka tuli ja näytti, mistä kana kusi. Keikan ensimmäinen osuus koostui loistavan ”AmeriKKKant”-albumin läpi piiskaamisesta kokonaisuudessaan. Puolitoistatuntinen jälkipuolisko oli puolestaan varattu kimaralle Ministry-ikivihreitä rynkytyksiä. Mahtuipa mukaan myös Revolting Cocks -laina ”No Devotion”. Yhtyeen hirmuvire on huomattu laajemminkin: Euroopan-rundin jälkeen Ministry palasi saattamaan Slayerin eläkkeelle Amerikan mantereelle lämppärin roolissa. Yhtyeen uysi noususuhdanne on kiistämätön tosiasia.
 2. Flipper feat. Mike Watt & David Yow – Kuudes Linja, Helsinki 17.8.2019
  Klassikko. San Fransciscosta tuleva sludge coren esi-isä ja vaihtoehtopunkin pioneeri Flipper vieraili elokuussa Suomessa ensimmäistä ja varmaankin viimeistä kertaa. Veteraanibasisti Mike Watt (mm. Minutemen, The Stooges) piti alataajuudet jämäkässä kurissa sillä aikaa, kun yhtyeen alkuperäisjäsen Ted Falconi räimi kitarastaan hapuilevia riitasointujaan oikea kylki yleisöön päin. Charmantisti vittuuntuneen oloinen ikämiesvokalisti, Jesus Lizardista lainassa ollut David Yow hoiti myös roolinsa yhtyeen keulilla oivallisesti. Yhtye junnasi yleisönsä varmaotteisen rämäpäisesti transsin partaalle. Kerran elämässä -hetkihän tämä oli. Hieno keikka.
 3. Laibach – The Circus, Helsinki 13.3.2019
  Ällikällä lyövä taidemusiikkipläjäys, jonka vaikuttavuus kasvoi vielä pitkään konsertin jälkeenkin. Samettiäänisellä, ruotsalaisella naisvokalisti Maria Mårtenssonilla vahvistettu slovenialaiskollektiivi esitti pääasiassa klassikkomusikaali Sound Of Musicin materiaalista uudelleen sovittamiaan versioita, jotka se oli alun perin valmistellut Pohjois-Koreassa esittämiään konserttejaan varten. Huimaa ja järisyttävän voimakasta, mutta samalla höyhenen kevyttä. Tyylikästä ja taidokasta elektro-pop-rockia industrial-maustein. Kuulijan tunneskaala seilasi laidasta laitaan keikan ajan. Vaikka lopun Iron Sky -covereiden ja klassisten rockversiointien kimara menikin paikoin löysäilyviihteen puolelle, keikan pääasiallinen anti oli kerrassaan valloittavaa säveltaidetta. Ai niin, melkein unohtui mainita: Milan Fras, jos kuka, on Messias.
 4. Radiopuhelimet – BarBar, Tallinna 7.12.2019
  Yksi maailman ja Oulun parhaista bändeistä oli jälleen lavalla. Tällä kertaa vaihteeksi ulkomailla, pienellä klubilla. Vaikka 21. todistamani ”Puhelimet”-keikka ei liiaksi uutta ja ihmeellistä voi pitkän linjan fanaatikolle enää tarjota, yhtyeen tyhjästä puhaltama, rautainen livehurmos otti jälleen kerran yleisöstä selkävoiton. Saumattomasti yhteen hitsautunut yhteissoitto ja vokalisti J.A. Mäen sekopäisen energinen ja viiltävän sarkastinen lavaperformanssi jaksavat hätkähdyttää kerta toisensa jälkeen. Ihan järjetön bändi, edelleen. Huh!
 5. Kingston Wall feat. Von Herzen Brothers – Rockfest, Hyvinkää 7.6.2019
  Perusteeksi tälle spektaakkelille riittäisi yksinomaan aikansa neron, kohta 25 vuotta sitten edesmenneen laulaja-kitaristi Petri Wallin elämäntyön ja musiikin palauttaminen konserttilavoille vuonna 2019. Kyseinen produktio oli puhdas kulttuuriteko jo itsessään. Kun vielä tämän päälle edelleen kiistattomasti kotimaan hypnoottisimpiin rytmiryhmiin kuuluvan Sami Kuoppamäki-Jukka Jylli -kaksikon kiihkeä rytmityö täyttyi Von Herzenin veljeskolmikon antaumuksellisesti Wallin osuudet täyttäneestä tulkinnasta, saavutettiin jotain täysin maagista ja ainutlaatuista.

Rudi Peltonen:

Tänä(kään) vuonna ei tullut todistettua yhtään isoa stadion- tai jäähallikeikkaa, mutta festareilla ja klubeilla koin sitäkin enemmän loistavia esiintymisiä. Nähtyjen keikkojen lopullinen määrä taisi kivuta lopulta 260:n tietämille.

 1. The Committee – Eindhoven Metal Meeting, Eindhoven 13.12.2019
  The Committeen soittoaika Eindhoven Metal Meetingissä oli jo kello 17 – ja samalla se avasi koko festarin päälavan annin. Ja millaisen kokemuksen yhtye tarjoilikaan! Keikkakokemus oli vähintäänkin hypnoottinen: kaikki ympärillä katosi, ja kylmät väreet kulkivat pitkin koko kroppaa. Ahdistavat videot eleettömän bändin taustalla vain vahvistivat tunnelmaa. Ei oikein tiennyt, olisiko halunnut itkeä vai hymyillä.
 2. Odium – Steelfest, Hyvinkää 18.5.2019
  Kun viime kevään Steelfest julkisti esiintyjiään, täytyi hiukan hieraista silmiään: onko tuo todellakin Odium? Siis Norjan Odium? Bändi on julkaissut 1990-luvun puolella yhden levyn ja 2000-luvun alussa vielä singlen. Sen jälkeen se tuntui kadonneen, mutta niinpä vain yhtye oli mahdollista nähdä Steelfestissä. Kylläpä keikka saikin karvat nousemaan pystyyn! Jyhkeää sinfonista black metalia, jonka esityspaikaksi Steelfestin sisähalli oli juuri sopiva. Tämä oli ehdottomasti vuoden kokemus.
 3. Rotting Christ – Klubi, Tampere 30.11.2019
  Rotting Christia on tullut viime vuosina nähtyä pelkästään festariolosuhteissa, joten bändin klubikeikka oli vähintäänkin tervetullut. Valitettavasti tälläkin kertaa se musisoi Tampereella vain lämmittelijän roolissa, mutta eipä tarvinnut keikan jälkeen epäillä, mikä yhtye oli minulle illan pääesiintyjä. Rotting Christ sylkäisi ilmoille varsinaisen klassikkokimaran, jossa ei ollut yhtäkään levollista hetkeä. Maagista!
 4. Decapitated – Metaldays, Tolmin 25.7.2019
  Ihastelin Decapitatedin jyräystä jo tämän vuoden Nummirockissa, mutta Slovenian Tolminissa mentiin kyllä vielä sata astetta kuumempiin tunnelmiin. Keikka oli alkusoinnusta asti yhtä tykitystä!
 5. Taake – Eindhoven Metal Meeting, Eindhoven 14.12.2019
  Viime vuonna sain todistaa yhden Taaken “Nattestid”-juhlakeikoista – alun alkaen tämän oli tarkoitus olla ainut laatuaan, mutta onneksi tänä vuonna näitä keikkoja saatiin vielä muutama lisää. Taake saapui esittämään “Nattestid Ser Porten Vid” -levynsä myös Eindhoven Metal Meetingiin, jossa se sai luvan olla päälavan viimeinen bändi. Jos kinkerit avasi vuoden paras keikka, oli tähän hyvä päättää joulunalusfestari. Taake osoitti, että tämä 20-vuotias levy taipuu hienosti vielä vuonna 2019, myös livenä.

Ville Kangasniemi:

 1. Limp Bizkit – Provinssi, Seinäjoki 28.6.2019
  Enpä olisi uskonut ennakkoon, että listan ykkösenä on näinkin kontroversiaali orkesteri. Ikinä en ole bändiä kuunnellut muutamaa suurinta hittiä lukuun ottamatta. Nyt sitten voikin täysin epäironisesti sanoa, että vittu mitä tykitystä Limp Bizkit on. En tiedä, mistä sen kaiken energian riehumiseen sain, mutta siellä sitä pogottiin ja moshattiin niin, että Törnävänsaaren kenttä pölisi. Right now I’m dangerous!
 2. Kingston Wall – Rytmikorjaamo, Seinäjoki 9.3.2019
  Ai että, miten täydelliseltä voikaan musiikki elävänä kuulostaa! Pärisi niin totaalisesti, ettei mitään jakoa. Soittelin siinä sivussa myös levyjä loppuunmyydylle Rytmis-yleisölle.
 3. Marc Rebillet – Kuudes Linja, Helsinki 8.2.2019
  Loop Daddyn kun buukkaat minkä tahansa kesäfestarin illan viimeiseksi esiintyjäksi, paikalle eksyvät ihmiset ovat ikuisesti tyytyväisiä kokemaansa. Tämä mies se on luotu viihdyttämään. Väitettä tukemaan löytyvät karvaa vaille loppuunmyydyt kiertueet Euroopassa ja pitkin Amerikan mannerta useaan otteeseen. GET IN THE GODDAMN POOL!
 4. Napalm Death – Rytmikorjaamo, Seinäjoki 23.2.2019
  Morjes, ei kysyttävää. En tätäkään bändiä ollut ennakkoon kuunnellut, joten yllätys oli suuri, kun nämä brittilegendat saapuivat lakeuksille tykittelemään. Hyväntuulinen meininki, kuiva huumori ja järjettömän tiukka musiikki saivat nauramaan koko touhulle – sillee hyvällä.
 5. Möyhy-Veikot – SAA AJAA II, Seinäjoki 28.9.2019
  Aina pitää vetää kotiin päin. Suosittelen järjestämään asiat itse, jos muut eivät osaa tuoda sitä, mitä kotikylään tarvitaan. Uusi underground-keikkapaikka ajettiin sisään kunnon rokilla, eikä millään syntikoilla. MM-95, never forget.

Jesse Kärkkäinen:

Amon Amarth – Helsingin Jäähalli 09.12.2019
 1. Amon Amarth – Helsingin jäähalli 9.12.2019
  Monen kovatasoisen keikan joukosta parhaaksi nousi Amon Amarthin kaikkia aisteja hellinyt spektaakkeli, josta ei löytynyt mitään moitittavaa. Timanttinen biisikattaus olisi jo itsessään riittänyt, mutta tämän lisäksi yhtye kuorrutti esityksensä niin massiivisella lavashow’lla, että suurin osa konsertista meni erilaisia tehosteita ihmetellessä. Helsingin-keikan perusteella on helppo todeta, että Amon Amarth on nykyisellään uransa kovimmassa iskussa. Jos yhtye on vielä näkemättä, virhe kannattaa korjata nyt.
 2. Gloryhammer – John Smith Rock Festival, Laukaa 19.7.2019
  Gloryhammerin ensimmäinen esiintyminen kotimaamme kamaralla oli ikimuistoinen kokemus. Hurjassa vireessä ollut yhtye tykitti hittibiisejä täynnä olleen keikan, joka viihdytti, villitsi ja nauratti juuri sopivassa suhteessa. Gloryhammer osoitti olevansa erinomainen livebändi, jonka keikoilla raivokas moshaaminen ja sydämellinen nauraminen solahtavat saumattomasti samaan pakettiin. Eikä näyttävyyttä oltu unohdettu, tästä pitivät huolen lavalla nähdyt tehosteet sekä erilaiset asusteet.
 3. Rammstein – Ratinan stadion, Tampere 10.8.2019
  Rammsteinin Tampereen-konsertti oli huikea audiovisuaalinen ilotulitus, jossa jämäkällä ammattitaidolla esitetty musiikki sekä komea lavashow paiskasivat hienolla tavalla kättä. Upea biisikattaus, jättimäiset liekkisuihkut sekä muut lisukkeet tarjosivat sen tason elämyksen, että tuo muisto lämmittää metallisydäntä vielä vuosikausien päästäkin.
 4. Behemoth – The Circus, Helsinki 29.1.2019
  Vuoden alkupuolella Helsingissä tarjottiin komea metallimusiikin iltama, kun Behemoth valtasi The Circuksen lämppäreinään At the Gates ja Wolves in the Throne Room. Pääesiintyjän tontillaan Behemoth osoitti olevansa livebändinä sieltä parhaasta päästä. Huippuviisuja vilissyt esitys iski siinä määrin kovaa, että keikan jälkeen soittolistoillani pyöri kuukauden päivät yksinomaan Behemoth. Myös lämppärit hoitivat osuutensa varmalla osaamisella, minkä myötä ilta oli kaikin puolin onnistunut.
 5. Sólstafir – John Smith Rock Festival, Laukaa 20.7.2019
  Vaikka Sólstafirin islanninkielisistä sanoituksista ei mitään ymmärräkään, oli yhtyeen John Smithin -veto silti äärimmäisen puhutteleva. Heinäkuisen illan pimetessä yhtyeen melankolisia melodioita sisältävä musiikki tuntui menevän luihin ja ytimiin, minkä seurauksena bändin keikkaa seurasi syvän liikutuksen vallassa. Parhaimmillaan musiikki herättää hyvinkin voimakkaita tunteita. Sólstafirin keikka oli hieno osoitus tästä.

Samuel Järvinen:

 1. Idles – Sideways, Helsinki 6.6.2019
  Brittipunk-yhtye Idles soitti Sidewaysissa niin energisen ja yleisönsä haltuun ottaneen konsertin, että se on ehdottomasti jäänyt tunnelmaltaan, musiikiltaan ja miljööltään parhaiten mieleeni. Keikan kruunasi se fakta, että allekirjoittanut nostettiin eturivistä mukaan lavalle rämpyttämään kitaraa. Kesäni kohokohtia..
 2. Northlane – On The Rocks, Helsinki 7.12.2019
  Olen kuunnellut tätä progressiivsta metalcorea esittävää australialaista yhtyettä jo vuodesta 2012 asti, mutta en ole kertaakaan saanut tilaisuutta nähdä bändiä livenä. Asia korjattiin joulukuussa, ja kyseinen keikka nousi välittömästi yhdeksi vuoden parhaista ja ylipäätään yhdeksi parhaista keikoista, joilla olen ollut. Koko ilta oli täynnä niin kovaa energiaa, pittaamista ja riehumista, että allekirjoittaneen kuulo oli viikon korvatulpista huolimatta muhjuinen, kroppa mustelmilla ja oikea kyynärpää veressä. Upea konsertti…
 3. Limp Bizkit – Provinssi, Seinäjoki 28.6.2019
  Keikka, jota odotin pitkin vuotta kuin kuuta nousevaa. Vieläkin on vaikeaa uskoa, että olen nähnyt tämän nu metalin pahojen poikien porukan livenä lähes eturivistä. Siinä on jotain niin hypnoottista, kun jokainen biisi saa valtavan ihmismassan ympärilään hyppimään, mukaan lukien oman itseni.
 4. Vola – Nalen Klubb, Tukholma 14.09.2019
  Tämä oli jo toinen kerta tänä vuonna, kun reissasin Tukholmaan katsastamaan suosikkiyhtyeeni, Volan, konserttia. Tällä kertaa kyseessä oli bändin oma headliner-keikka todella tiiviillä venuella, jossa bändin jäseniä pystyi lähes koskemaan, jos vain kätensä ojensi. Lähes täydellinen settilista, Tukholman hämärtyvä ja kaunis syksy sekä irtiotto arjesta. Aivan loistava kokemus.
 5. Dallas Kalevala – All Day On! -festivaali, Helsinki, 11.05.2019
  All Day Agencyn rosterin bändeistä ja artisteista koostuva urbaanin musiikin festivaali All Day On! järjestettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Sateisesta säästä huolimatta Suvilahti oli täynnä timanttista musiikkia ja upeita esiintyjiä, mutta Dallas Kalevalan intiimi ja energinen konsertti jätti minuun suuren vaikutuksen.

Teemu Esko:

Kees Stravers Photography
 1. Heilung – Tuska, Helsinki 29.6.2019
  Heilungin pakanarituaali oli suorastaan uskonnollinen kokemus. Heilungin kokeellinen folk koskettaa syvältä levyltä kuunneltuna, mutta keikkalavalla yhtye on jotain aivan fantastista. Alkukantainen ja harmoninen voima todellakin parantaa. Voin vain kuvitella, mihin yhtye pystyy luonnonmukaisemmassa ympäristössä.
 2. Lustmord – Blowup Vol. 5, Helsinki 12.10.2019
  Dark ambient -pioneeri Lustmord on aloittanut toimintansa jo 1980-luvulla, mutta ensimmäistä Suomen-keikkaa saatiin todistaa vasta tänä vuonna. Mm. hautausmailla ja Church of Satanin messussa esiintynyt artisti toi Blowup-festivaaliin lumoavan audiovisuaalisen elämyksen. Avaruutta esittävät visuaalit tukivat kolkkoa tunnelmaa, ja musiikin saattoi tuntea kehossaan. Tältä tuntuu, kun maailma halkeaa.
 3. Rammstein – Ratinan Stadion, Tampere 10.8.2019
  Rammstein toi Tampereelle spektaakkelien spektaakkelien, jossa ei tulta säästelty. Eipä säästelty hienoja kappaleitakaan. Uudet kappaleet toimivat erinomaisesti keikalla, ja ensimmäiseltä levyltä poimittu ”Heirate Mich” oli harvinaista herkkua. Kerrassaan järkyttävä ”Pussy” saisi jäädä jo historiaan, mutta muuten keikka oli järjettömän hieno.
 4. Mysticum – Steelfest, Hyvinkää 17.5.2019
  Norjalainen Mysticum on yhtye, jonka näkemistä olin odottanut niin kauan kuin muistan. Industrial black metalin pioneeri ylitti odotukseni ja toi mukanaan todellisen teknohelvetin. Psykedeelinen kuvasto ja kolkot konebiitit varmistivat sen, että todellisuudentajusta ei ole tietoakaan.
 5. Antimateria – Steelfest, Hyvinkää 17.5.2019
  Antimateria nousi nopeasti suureen suosioon black metal -piireissä, eikä turhaan. ”Valo aikojen takaa” on tajuttoman hieno albumi, ja nyt eteerinen black metal pääsi täysiin oikeuksiinsa keikkalavalla. Edellinen näkemäni keikka oli kädenlämpöinen, mutta tällä kertaa Antimateria täytti koko tilan kosmisella valollaan. Herkkä, rehellinen ja käsittämättömän tarttuva musiikki meni suoraan tunteisiin. Hämmästelen vieläkin, miten käytännössä eleetön esiintyminen voi olla niin karismaattista.

Thomas Frankton:

 1. Idles – Sideways, Helsinki 6.6.2019
  Viime vuoden parhaan levyn julkaissut bändi heitti vuoden parhaan keikan. Eihän tätä seuratessa voinut muuta kuin jorata, ja ihan kuvauspitissäkin tuli tätä omalta osaltani harrastettua. Toimittajatoveri Samuelkin napattiin lavalle hetkeksi jammailemaan, eikä tästä keikasta mitään huonouksia oikeastaan keksikään.
 2. Converge – Provinssi, Seinäjoki 27.6.2019
  Vuoden kovimmat riehumiset saatiin aikaan tässä. Niinkin kovat, että tuli lähes pyörryttyä ja oli hetkeksi poistuttava hakemaan vettä. Siitä sitten takaisin huutamaan ja huutoitkemään pitin keskelle ”All We Love We Leave Behindin” soidessa. Tärkeä bändi, tärkeä biisi, tärkeä keikka. Kullervo.
 3. Frontierer – Tiivistämö, Helsinki 18.10.2019
  Sain itseni ärsyttävän harvalle Circuit Breaker Bookingin keikalle paikalle, mutta tätä kulttuuritekoa en olisi missannut millään. Vielä jossain kohtaa nämä mathcoremurjonnan Skotlannin-mestarit sanoivat Facebookissa kysyttäessä, että eivät välttämättä hetkeen saapuisi Pohjoismaihin keikalle kustannussyistä, mutta tänne heidät kuitenkin saatiin. Ah.
 4. Devin Townsend – Savoy-teatteri, Helsinki 30.3.2019
  Ehkä liikuttavimpia keikkoja hetkeen jos muutamaan. Townsend on ollut henkilökohtaisia idoleitani vuosia, ja hänen näkemisensä vihdoin näin intiimissä ja riisutuissa oloissa oli yksinkertaisesti huikeaa ja kaunista. Itkukin tirahti ”Funeralin” aikana, enkä hävennyt sekuntiakaan.
 5. Black midi – Sideways, Helsinki 7.6.2019
  Käy tsekkaamassa toimituksen levylistassa kirjoittamani fiilikset tämän bändin uudesta levystä, niin pääset samoihin tunnelmiin tästä keikasta. Mitä helvettiä, oikeasti? Stetsonit?

Tämän lisäksi löytyy perinteinen liuta kaikenlaista muuta mukavaa ja säväyttävää. Devin Townsendin Circus-keikka oli taattua mukavuutta, Sunn O))):n keikka oli mahtava fyysinen – vaikka näin sen aiemmin kokeneena ei enää niin yllättävä – kokemus, ja Royal Bloodin Kulttuuritalon keikka loi toivoa seuraavasta rockin toivottavasti suurimmasta nimestä. Full of Hellin ja God Motherin keikat olivat hienoa hallittua kaaosta, ja Northlanen keikalla päädyin yleisösurffaamaan ensimmäistä kertaa lyhyenlännän elämäni aikana. Ensi vuoteen!

Esa Kotoaro:

Parkway Drive – Tuska 2018
 1. Parkway Drive – Wacken Open Air, Saksa 3.8.2019
  Jättimäiseen suosioon kasvanut Parkway Drive soitti Saksan Wacken Open Airissa viimeisen illan pääesintyjänä. Spektaakkelimainen liveshow oli liekkeineen, pommeineen ja viulunsoittajineen koko vuoden ikimuistoisimpia hetkiä. Australialainen viisikko on kasvanut pienestä metalcoreyhtyeestä maailmanluokan areenabändiksi. Pelkästään yhtyeen livekunnon takia jokaisen kynnelle kykenevän tulisi nähdä tämä edes kerran. Koko show on katsottavissa MagentaMusikin kautta.
 2. Cradle of Filth – Wacken Open Air, Saksa 2.8.2019
  Omiin ikisuosikkeihin lukeutuva Cradle of Filth on tänä vuonna juhlistanut klassikkoalbumiaan ”Cruelty and the Beastia” soittamalla useilla keikoilla albumin kokonaisuudessaan. Vaikkei albumia kokonaan kuultu Saksan Wacken Open Air festarerilla, oli brutaali ja intensiivinen show paras, jonka olen tältä bändiltä ehtinyt todistamaan. Meininkiä lisäsi eritoten se, että myrskyvaroituksen takia bändi siirrettiin päälavalta pienemmälle telttalavalle esiintymään, jossa se pääsi auringonpaistetta piiloon ja todella omaan elementtiinsä.
 3. Rammstein – Ratinan Stadion, Tampere 9.8.2019
  Rammsteinin stadionkiertue rantautui Tampereelle, ja luvassa oli bändin historian tähän asti suurin lavashow, mikä todella piti kutinsa. Varsinaisen tuomiopäivänrakennelman suojista esiintyvä yhtye tulitti kaksituntisen show’nsa pitäen yleisön otteessaan alusta loppuun saakka. Yhtyeen ympärillä pyörivä sirkus ja teatraalisuus ovat kuitenkin vain osa kokonaisuutta, jonka keskiössä ovat tietenkin ne itse biisit. Turhia puheita ei lavalla pidetty, vaan musiikin ja shown annettiin puhua puolestaan. En ole aikoihin jos koskaan ollut vaikuttuneempi.
 4. Slipknot – Rockfest, Hyvinkää 7.6.2019
  Slipknotin odotettu paluu lavoille tauon jälkeen tapahtui kesäkuussa Rockfesteillä. Bändin uusinta ”We Are Not Your Kind” zalbumia ei ollut vielä tuolloin julkaistu, joten settilista oli kutakuinkin ääriään myöten täynnä toinen toistaan kovempia hittejä. Vaikka samana viikonloppuna esiintyivät muun muassa Disturbed ja Kiss, oli itselle sanomattakin selvää, että Slipknotin show’lle ei löytynyt voittajaa.
 5. Beast in Black – The Circus, Helsinki 23.2.2019
  Huikeassa nousukiidossa oleva kotimainen Beast in Black soitti helmikuussa yhden kiertueen avauskeikoista Helsingin loppuunmyydyssä The Circus -klubilla. Illan lämppärinä toimi kotimainen hard rock -yhtye Shiraz Lane, joka omaan makuun veti varsin väkevän keikan nostaen ilmapiiriä sopivan korkealle. Toisen albuminsa ”From Hell With Love” julkaisun tiimoilta kiertävä Beast in Black veti keikan niin hyvin kuin pystyi odottamaankin. Vaikka edellisenä vuonna ehdin todistaa yhtyettä viisi kertaa sen ollessa lähes jokaisella festarilla, en edellenkään kokenut saaneeni tarpeeksi. Bändin biisit ovat uskomattoman koukuttavia ja meininki lavalla niin hauskaa seurattavaa, että hyvän illan ainekset ovat kasassa joka kerta, kun keikalle eksyy.

Luetuimmat

Uusimmat