Kadehdittavan kansainvälisen ja itsevarman kuuloinen pitkäsoitto – arviossa Confusion Fieldin esikoisalbumi ”Disconnection Complete”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 7.5.2021

Ensimmäiset ajatukset Confusion Fieldin ”Disconnection Complete” -albumista olivat, että ”tässä taitaa olla taas uusi, potentiaalinen brittiläinen progerock-yhtye”. Lukuisten kuuntelukertojen jälkeenkään en pyörrä ajatuksiani, mutta yhdessä asiassa olin väärässä. Confusion Fieldin juuret eivät löydy saarivaltion maaperästä, vaan huomattavasti lähempää. Tämä progerock-yhtye on kotoisin Äänekoskelta.

Niin vain yhtyeessä vokalistina ja multi-instrumentalistina toimiva Tomi Kankainen sai minut huiputettua loistavalla artikuloinnillaan, ja luulemaan, että Confusion Field olisi Iso-Britanniasta. Tätä ajatusta olisi puoltanut myös yhtyeen nimi kuin debyyttialbumin kansitaide, joka herättää mielleyhtymiä brittiyhtyeiden suuntaan. Näin ei kuitenkaan ole, vaikka jonkinlaista hengenheimolaisuutta Confusion Fieldistä voi löytää Hakenin suuntaan.  Myös kotimainen Von Hertzen Brothers saattaa juolahtaa mieleen ”Disconnection Completea” kuunnellessa.

Edellä mainitut yhtyeet ovat saattaneet toimia Confusion Fieldin esikuvina, ovathan ne tunnettuja kokoonpanoja, mutta äänekoskelaisyhtye eroaa niistä silti soundillaan. Multi-instrumentalisti Kankainen, rumpali Honkonen ja kitaristi Jämsen ovat taitavia muusikoita, mutta Confusion Fieldin fokus ei ole äärimmäisen teknisessä eikä aina pitkissä sävellyksissä, vaan pikemminkin harmoniassa ja vahvoissa tunnelmissa. ”Sky Is Never The Same” kuin ”Anxiety Reflected” ovat malliesimerkkejä harmonisesta, mutta purevasta soundista. Vastaavasti ”Become Invisible” ja ”See Through Walls” edustavat suoraviivaisempaa ja tarttuvampaa antia, jotka saavat raajoihin liikettä.

”Disconnection Complete” -albumin perusteella Äänekoskelta on noussut uusi, hyvinkin varteenotettava nimi progressiivisen rockin kentälle. Confusion Fieldin harmoninen, melodisesti rikas ja väkevä soundi on hypnoottista kuunneltavaa. Tähän kun yhdistyy vielä Kankaisen pehmeä ja miellyttävä ääni, on lopputulos taattu. Confusion Fieldin debyyttialbumi on kadehdittavan kansainvälisen ja itsevarman kuuloinen. Omaan makuuni levy on aavistuksen liian pitkä, mutta sisältönsä suhteen ”Disconnection Complete” on korkeatasoinen luomus. Tästä yhtyeestä tullaan taatusti vielä kuulemaan.

9+/10

Kappalelista:

  1. Sky Is Never The Same
  2. Close Call
  3. Nothing Holds The Storm
  4. Become Invisible
  5. Distort Reality
  6. Anxiety Reflected
  7. See Through Walls
  8. Zen Garden Moment
  9. Connecting The Dots

Confusion Field Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat