”Kai tällä genrellä on joskus sinne Saksaan suunnattava” – haastattelussa paluun tehnyt Crucify The Faith

Vuonna 2014 perustettu vantaalainen metalliyhtye Crucify The Faith vaipui vuonna 2017 hiljaiseloon. Bändi on kuitenkin nyt palannut takaisin musiikin pariin ja julkaissut myös kaksi uutta kappaletta. Kaaoszine haastatteli paluun tehnyttä bändiä, joka nähdään Ikinän levyjulkkarikeikalla Helsingin On The Rocksissa 8. marraskuuta yhdessä Mertan kanssa.

Moro! Miten syksy on sujunut Crucify The Faithin leirissä?

No kiireisestihän tässä. On tullut opeteltua takaisin päivärutiiniin, jossa ”oikeiden” töiden lisäksi ajoitetaan treenit ja totutaan rahan palamiseen julkaisujen myötä. Ollut äänityksien viimeistelyä ja miksausta/masterointia tuleville julkaisuille sekä homman eteenpäin suunnittelua.

Palasitte hiljattain tauolta, jonka aloititte vuonna 2017. Mitkä seikat johtivat siihen, että hiljenitte muutamaksi vuodeksi?

Syyt toki on moninaisia ja niitä löytyy useampi, mutta eiköhän siinä suurimpana ollut bändin sisäiset eripurat varsinkin tulevan tekemisen suhteen, sekä yhteen työskentely ja se kaikki mitä jatkuva keikkailu ja uuden musiikin tekeminen vaatii.

Julkaisitte paluun yhteydessä myös täysin uuden kappaleen ”Last Goodbye”. Miten kuvailisitte kappaletta, ja tuoko se pöytään jotakin uutta verrattuna vanhempaan tuotantoonne?

Kappale on aika hyvä esimerkki tulevasta CTF-tavarasta, joka on huomattavasti aiempaa raskaampaa, ja siinä missä monet sinkkumme hieman painottuvat aina erilaisiin alagenreihin, on tämä ehkä juuri se perinteisin metalcore-teos. Mielestämme vanhaan tuotantoon verrattuna on tämä huomattavasti ammattimaisempi kokonaisuus, rakennetta on mietitty sekä biisi kokonaisuutena kunnolla työstetty.

Julkaisitte äsken toisenkin uuden kappaleen ”As The World Ends” Miten se syntyi ja miten se asettuu tuontoonne?

Lead-kitaristimme Jere tekee kappaleemme lähtökohdat ja ideat kokonaisuudessaan itse, joita sitten lähdemme työstämään yhdessä alkaen lyriikoiden ja rakenteen hahmottelusta. Kyseinen kappale onkin hieman kitarapainotteisempi ja ”perinteisempi”, antaen enempi riffejä ja kuvioita perinteisen metalcore-rytmittelyn ja taustanauhojen sijaan. Tämä antaa kipaleelle kivasti eri tuntua, vaikka samat vahvat core-osat ja fiilikset onkin pidetty tottakai mukana.

 

Julkaisitte vuosia sitten ”New Breed” -lyhytsoittonne. Onko sille jokin syy, että sitä ei esimerkiksi ole tällä hetkellä Spotifyssa tai muissakaan suoratoistopalveluissa?

Kyseinen tuotanto toki kuvasti aikaansa yhtyeessämme, mutta näin jälkeenpäin katsottuna se ei täytä laatu- ja sisältövaatimuksia, jotka uudelle CTF:lle sovimme. Näin ollen emme halua, että uusi kuuntelija eksyy ensin vanhojen kotikutoisten äänityksiemme pariin, jolloin voi jäädä syvällisempi yhtyeemme tutkiminenkin siihen. Nykymaailma on täynnä huippulaadukasta musiikkia, joten koimme hyväksi ottaa vanhat pois.

Miehistössänne on tapahtunut myös hieman muutoksia, sillä mukana on uusi basisti, Ville Vesala. Miten Ville on asettunut bändiin?

Villehän on aivan hyvä jätkä! Tulipa kerran baarissa ohimennen esille Villen kanssa yhtyeemme uusi aloitus, ja hänhän oli heti mukana. Ville on meille kaikille tuttu enempi tai vähempi edellisistä yhtyeistään sekä muista musiikkikuvioista ja aivan huikea basisti – skulaa jopa viiskielistä! – joten mukaan ottaminen oli helppo päätös.

Millainen prosessi tulevan albuminne tekeminen on ollut?

Josko otetaan tästä nämä yleisimmät vastaukset alta pois: antoisa, mukava ja todella opettavainen! Tottahan nuokin on, mutta lisäksi todella hermoja raastava, kallis ja jopa haastava.. Ideoita kappaleisiin on ollut Jerellä lukemattomia, josta 5 valikoitui oikeaan tekoon ja osa karsiutui jopa täysin valmiina pois. Noihinkin viiteen tuli tehtyä todella monta versiota ennen lopun muodostumista. Ollaan opeteltu uusiksi tekemisemme, jotta saamme kaikki osaksi kappaleiden rakentamista ja tuntuu, että viimeisen vuoden aikana se on alkanut löytymään! Tästä iso kiitos myös Sami Seleille, joka auttoi suuresti taiteellisen tuotannon kanssa ulkopuolisen tuottajan osassa.

Miten kuvailisitte albumin musiikkia?

Kyllähän se metalcorea on, mutta nykyajalle tyypillisesti ei ole kyseessä ns. ”genrepuhdas” tyyli, joten luultavasti ilahdutamme, sekä suututamme useammankin alagenren tyylejä. Ehkä isoimmat vaikutteet metalcoren lisäksi on melodisesta death metalista, deathcoresta (varsinkin vokaalien osalta), sekä djent-maailmasta. Tärkeää meille on ollut aggression tuntu, jossa mukana on jyystön lisäksi selkeä moderni tuotanto ja melodisuus.

Suomessa ei ole metalcore-bändejä todellakaan ruuhkaksi asti. Miten koette, että genreen suhtaudutaan kotimaassamme vuonna 2019?

Tuntuu, että sanana ”metalcore” jo säikyttää pois paljon ihmisiä, joita itse musiikki voisi oikeasti kiinnostaa! Sen sijaan tuntuukin, että useat yhtyeet (me mukaan luettuna) käyttävät ympäripyöreämpää modern metal -määritelmää, genrekeskustelut nyt kun käyvät aina niin kuumina. Suomalaisella sisulla tunnutaan arvostavan tuttua ”radiorock” -musiikkia, ja tulee helposti oltua tutustumatta siihen uuteen, myös koska tarjontaa on niin paljon, ja siihen mitä kuulee usein on helppo tykästyä.

Toki on ilo huomata, että sosiaalisen mediankin maailmassa todella moni on ennakkoluulottomasti tutustunut uuteen tuotantoon ja toki metalcorellakin on osallaan myös hyvä sija Suomessa, mitä todistaa muun muassa tänä vuonna olleet Dead By April-, Killswitch Engage-, Unearth– ja Betraying The Martyrs -keikat.

Onko teillä suunnitelmia suunnata aktiivisesti kansainvälisille musiikkimarkkinoille?

Tästä ei ole ollut sen tarkempaa keskustelua kuin se useaan kertaan treeneissä todettu ”kai tällä genrellä on joskus sinne Saksaan suunnattava”, mutta helpommin sanottu kun tehty. Aloitellaan tässä nyt kotimaan keikkoja kunnolla ja toteutetaan julkaisut ja tulevat keikat ensin huolella, mutta todellakin lopputähtäimessä on päästä Suomen rajojen ulkopuolelle!

Bändejä on nykyään enemmän kuin koskaan ja ihmisten huomio on hyvin rajallista. Kun päätitte tehdä paluun, pelottiko teitä, että se menisi ihmisiltä täysin ohi?

Tottakai se aina omalla tavallaan jännitti ja jännittää vieläkin, vaikkei sitä peloksi kutsua voikaan. Mutta sinnikästä tekemisen jatkamista ja vastoinkäymisistä huolimatta hommaan uskomista, niin kyllä meillä on täysi luotto, että tässä päästään hyvin eteenpäin ja ihmisten tietoisuuteen! Luvassa on uutta sinkkujulkaisua tasaisesti (kolme uutta kappaletta on äänitetty ja miksattu jo valmiiksi) ja uuttakin jo teossa.

Mietittekö missään kohtaa, että kannattaakohan bänditouhu?

Ei sitä tarvinnut kummemmin miettiä, tai ainakaan siitä ei juteltu.. Tiedettiin jo lähtiessä mitä homma vaatii, eli pirunmoisen määrän aikaa, keskittymistä ja rahaa. Valmiina ollaan siis opiskelijabudjetin ruokailuihin kotona (tai oikeastaan treeniksellä), sillä musiikin tekeminen ja varsinkin keikkalavoille takaisin pääsy on meille kaikille sen kaiken arvoista!

Jos saisitte muuttaa yhden asian suomalaisessa musiikkimaailmassa, mikä se olisi ja miksi?

Ehkä näin pienenä yhtyeenä se livemusiikkiin tutustumisen kulttuuri olisi kiva saada kasvuun. Suomalaisille on tyypillistä tulla katsomaan juuri se kaverin yhtye tai illan headliner ja jättää tutustumatta edes samaisen illan muuhun tarjontaan, vaikka sen sillä saman keikkalipun hinnalla saakin! Puhumattakaan siitä, että mentäisiin vaan viikonloppuna/vapaailtana kuuntelemaan livemusiikkia tietämättä yhtyeitä entuudestaan. Musiikki on osa meidän jokaisen arkea: sitä kuunnellaan kaikkialla ja jokainen hyräilee joka päivä jotakin kappaletta. Sen tukeminen nimenomaan pienien ja keskisuurien yhtyeiden livekeikoilla käymisen muodossa olisi siis omasta mielestäni tärkeää.

Esiinnytte 8. marraskuuta Helsingin On The Rocksissa Ikinän levyjulkkareilla yhdessä Mertan kanssa. Miten uusi musiikkinne toimii mielestänne livenä?

Nimenomaan livenä se vasta toimiikin! Luvassa on sellainen pommi, ettei ole aikoihin näin tiukkaa keikkaillan aloitusta nähtykään. Livesoitanta on nyt treenattu tiukaksi, ja tällä keikkalavoille paluun himolla, joka jokaisella meistä on, voimme taata tajunnanräjäyttävää menoa isolla soundilla ja intohimolla!

Mitä odotatte tulevaisuudelta?

Tasaisen varmaa kasvua kokonaisuudessaan jatkuvasti julki tulevalla uudella musiikilla. Keikkarintamallakin aktivoidutaan kunnolla ja hyvin suunniteltujen iltamien kanssa. Tässä kyllä noustaan esille ja varmasti.

Haluaisitteko sanoa jotakin terveisiä faneillenne ja lukijoillemme?

Suuret kiitokset kaikille, jotka ovat sinkkujamme jo kuunnelleet, ja jotka ovat keikalle tulossa! Takaamme perjantaille show’n, johon haluatte palata takaisin koko loppuelämänne! Kaikille ehdoton suositus tsekata meininkimme, varsinkin livenä, ja tukea livemusiikkia ylipäänsä käymällä kotikaupunkinne pienillä keikoilla! Keep the live music alive and well!

Ikinä + Crucify The Faith & Merta @On The Rocks, Helsinki, 8.11.2019

Kommentoi julkaisua