Kaikkea muuta kuin yksinkertainen temppu – Kaleidoboltin ”This One Simple Trick” on hengästyttävän taidokas kokonaisuus

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 27.7.2022

Sampo Kääriäisen, Marco Menestrinan ja Mårten Gustafssonin muodostama Kaleidobolt ei ole säästellyt ideoitaan saati itseään uusimmalla albumilla. ”This One Simple Trick” on psykedeelisen rock-yhtyeen kolmas pitkäsoitto, jonka Kaleidobolt julkaisi tänä keväänä. Tuoreimmalla albumilla kuulijan tärykalvoille tulitetaan lähes kolmen vartin ajan progressiivista, psykedelialla kuorrutettua rockia, josta ei juonenkäänteitä puutu.

”This One Simple Trick” alkaa nopeatempoisella ja äkkiväärällä ”Fantastic Corps” -teoksella, joka yllättää kuulijan niin energisyydellä kuin vierailevan vokalistin, Emma Attiinan kauniilla lauluosuuksilla, jotka täydentävät hyvin Kääriäisen laulua. ”I Should Be Running” lähtee liikkeelle utuisemmalla ja harmonisella lähestymistavalla, mutta kappale muuttuu myöhemmin räjähtäväksi ja loppua kohden psykedeeliseksi. ”Merja-Liisa” edustaa sitä vastoin albumin verkkaisempaa osastoa, mutta kappale ei kuitenkaan ole balladi, vaan mahtavalla groovilla varustettu, hyväntuulinen poljenta.

Kaleidoboltia ei voi ainakaan syyttää ennalta-arvattavuudesta, sillä ”This One Simple Trick” -albumin kappaleet yllättävät kuulijan kerta toisensa jälkeen. Äänimaisemat ja tunnelmat vaihtuvat nopeasti ja radikaalisti toisenlaiseksi, mutta siitä huolimatta Kaleidobolt pitää kokonaisuuden rautaisesti otteessaan. Kappaleilla on kuin oma dramaturgia, jonka turvin ne voivat kuljettaa kuulijaa sulavasti harmonisesta ja kytevästä äänimaisemasta aina psykedeelisen räjähtäviin hetkiin.

Kokonaisuutena ”This One Simple Trick” on kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Albumin aikana kuullaan räiskyviä äänimaisemia, impulsiivisia tunnelman ja temmon muutoksia, melankoliaa, harmoniaa ja iloa. Kaleidobolt ryöpyttää kuulijaa kursailematta stoner rockin katkuilla, progressiiviselle rockille tyypillisellä monipolvisuudella sekä upottaa psykedelian väreilyihin. Tämän ohessa albumilta voi löytää myös action rockin pilkahduksia. Kokonaisuutena ”This One Simple Trick” on moniulotteinen ja persoonallinen. Pitkäsoitto on kuin yksityiskohtainen maalaus, josta voi löytää kerta toisensa jälkeen uutta ihmeteltävää.

Kappalelista:

1. Fantastic Corps

2. I Should Be Running

3. Merja-Liisa

4. Weekend Warrior

5. Border Control

6. Ultraviolent Chimpanzee

7. Walk On Grapes

https://www.facebook.com/kaleidobolt

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen