”Kaikki on tehty tarkoituksenmukaisesti tiettyä tavoitetta silmällä pitäen” – Haastattelussa Witchflame

Kirjoittanut Ingeborg Roos - 28.6.2024

Kotimainen black metal -yhtye Witchflame julkaisi joulukuussa ”Omen”-nimisen debyyttialbuminsa. Kaaoszine päätti tutustua bändiin ja jututti yhtyettä sen synnystä, ensimmäisestä albumista ja esikuvista.

Tervehdys, Witchflame! Kuka vastaa kysymyksiimme, ja miten kesä on alkanut?

Witchflame: Bändi vastaa kysymyksiin. Kesä on alkanut uusien sekä vanhempien aihioiden työstämisellä.

Kertoisitteko näin aluksi, miten bändi sai alkunsa?

Witchflame: Kipinä bändin aloittamisesta lähti basistin ja kitaristilaulajan aloitteesta kesällä vuonna 2018, kun jälkimmäinen oli juuri muuttanut toiselta paikkakunnalta Helsinkiin. Witchflame perustettiin vanhojen sekoilujen pohjalta vuonna 2020, jolloin kokoonpano koostui kahden aikaisemman lisäksi myös rumpalista. Toinen kitaristi liittyi mukaan vuoden 2021 aikana, minkä jälkeen aloimme suunnitella ensimmäisen levyn nauhoitusta.

Julkaisitte joulukuussa ”Omen”-debyyttialbuminne. Oliko tarkoituksenne alusta asti täyspitkän julkaisu, vai kertyikö kappaleita sattumalta levyllinen?

Witchflame: Kaikki on tehty tarkoituksenmukaisesti tiettyä tavoitetta silmällä pitäen. Ennen toisen kitaristin liittymistä oli bändillä kasassa lähes levyllisen verran sävellyksiä, mutta ne saivat lopullisen muotonsa vasta bändin yhteisvoimin. Witchflame säveltää pääasiassa lennosta treenikämpällä.

Miten levyn kirjoitus ja äänitys sujuivat? Tuliko vastaan yllättäviä asioita?

Witchflame: Levyn kirjoitus oli näin jälkeenpäin ajatellen jokseenkin impulsiivinen prosessi. Toisinaan aihioista muodostui kokonaisia kappaleita varsin nopeastikin, mutta välillä luomisprosessin turhautumisen voittamiseksi oli tarpeellista nauttia muutakin kuin kansalaisluottamusta. Hyvä niin, sillä levystä tuli juuri sellainen kuin sen pitää ollakin. Itse levyn äänitys sujui varsin jouhevasti ja nopealla aikataululla varsinkin, kun ottaa huomioon kaiken sen sekoilun ja porsastelun, mitä yhden puuhasteluviikonlopun aikana ennättää toteuttaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mistä levyn kappaleet kertovat? Onko albumilla jokin teema, vai ovatko kappaleet erillisiä ”tarinoita”?

Witchflame: Levy alkaa vanhalla suomalaisella rituaalilla, jossa on vahva shamanistinen ja psykedeelinen lataus. Ensimmäisessä kappaleessa kutsutaan esiin luonnon syvimpiä ja perustavanlaatuisimpia olemuksia: tuhoavia ja luovia voimia sekä sielunmaisemaa, jota levy kantaa vahvasti mukanaan loppuun asti. Sanoitukset tarjoavat symbolisen, henkisen sekä runollisen näkemyksen taivaan valtakunnan intohimoisesta tuhopoltosta. Ne halventavat kaikkea sitä irvokasta tekopyhyyttä, jolle heikko ihmismieli on alttiina. Esimerkiksi kappale ”Veil” on katsaus tragikoomiseen uhriutumisen kulttuuriin, joka myös kristinuskona tunnetaan. Levy on kokonaisuus, jonka merkitys avautuu tarkemmin lukemalla mukana tulevat sanoitukset.
Teemaltaan levy on siis varsin ”perinteistä” ja paikoitelleen suhteellisen räkäistäkin Saatanan riemuvoittoa sekä luciferiaanisen filosofian rynkytystä. Toki jokainen tulkitkoon sanat siten kuin itse parhaaksi näkee, jos näkee ollenkaan. Pyörää on silti turha keksiä uudelleen, kun teemat ja käsiteltävät asiat ovat pinnalla vielä tänäkin päivänä. Tietyt asiat pysyvät, ja ihmismielen perimmäinen luonto ei nähtävästi muutu.

Mitkä bändit ovat inspiroineet teitä eniten?

Witchflame: Mahdotonta mainita muita kuin Bathory, vaikka useampiakin varmasti löytyy.

Onko bändin tarkoitus keikkailla jossakin vaiheessa?

Witchflame: Bändin on tarkoitus keikkailla. Muutama keikkamahdollisuus on tosin mennyt ohi johtuen jäsenten henkilökohtaisista aikatauluista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos voisitte keikkailla minkä tahansa artistin kanssa, mikä/kuka se olisi, miksi?

Witchflame: GG Allin, vaikka sillä keikalla saisi varmaan vain itse turpaan. Bring back the true rock’n roll!

Mitä kuuluu Witchflamen suunnitelmiin? Onko uusia kappaleita jo työn alla?

Witchflame: Uusia kappaleita työstetään aktiivisesti. Uutta materiaalia tulee julkaistavaksi jollakin aikavälillä.

Haluatteko vielä lisätä lopuksi jotakin kuuntelijoillenne ja Kaaoszinen lukijoille?

Witchflame: Tsekatkaa levy https://www.youtube.com/watch?v=lB9avYHXBbE

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy