Kaipuu maailmalle ajaa suuruuteen – haastattelussa Islannin nouseva black metal -lupaus Auðn

Tavoitimme hektistä levynjulkaisuviikkoa viettävän kitaristin Aðalsteinn Magnússonin valottamaan hieman Islannin metalliskeneä, sekä Auðn:n toisen kokopitkän, 10.11.2017 julkaistavan ”Farvegir Fyrndar”:n syntyä.

Tervehdys Aðalsteinn Magnússon, Islannin kovassa nosteessa olevan Auðn-yhtyeen kitaristi. Kuinka vuosi 2017 on kohdellut teitä tähän saakka?

Erittäin hyvin, kiitokset. Uusi albumimme on saanut loistavia arvosteluja ja olemme soittaneet hienoja keikkoja eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Norjassa Inferno Metal Festivalilla, Hollannissa Roadburn Festivaleilla ja muutamilla muilla festareilla.

Olemme myös valmistautumassa ensimmäiselle täysimittaiselle Euroopan-kiertueellemme levy-yhtiömme kahden muun bändin, The Great Old Ones:n ja Gaahls Wyrd:n kanssa, joten vuosi 2017 on ollut tähän mennessä kokonaisuutta ajatellen bändimme kohokohta.

Viime vuonna saavutitte melkoisesti ansaittua huomiota voittamalla maanne paikallisen Wacken Metal Battlen ja sijoittuen itse päätapahtumassa kolmanneksi. Osasitteko odottaa moista menestystä, ja miltä näin jälkikäteen ajatellen tuntui menestyä niinkin hyvin kisassa?

Lähdimme kisaan mukaan voittamaan ja saavutimme tämän paikallisessa osakilpailussa, ja päätapahtumassa pääsimme myös pitkälle. Kisa oli hieno uuden oppimisen kannalta ja antoi meille mahdollisuuden saada lisää nimeä.

Olemme, totta kai, innoissamme menestyksestä itse kisassa ja kaikesta, mitä siitä seurasi: levytysdiili Season Of Mistin kanssa, useita keikkoja vuosille 2017-2018, ja kohti ensi vuotta mennessä asiat rullaavat kertakaikkisen mahtavasti.

En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta mikäli emme olisi lähteneet tavoittelemaan voittoa Wacken Metal Battleen, emme olisi tulleet menestymäänkään näin hyvin. Asetimme tavoitteemme, kuten mainitsin, ja saavutimme sen.

Islannista on viime aikoina noussut erittäin mielenkiintoisia metallibändejä. Mistä luulet, että tämä yht’äkkinen, erittäin kovatasoisen musiikin ilmestyminen maastanne johtuu?

Suurin syy tähän on luultavasti halu paeta Islannista. Yhtyeet ovat seuranneet sivusta bändejä kuten Sólstafir ja Svartidauði ja ymmärtäneet, että pääsy esiintymään ulkomaille on täysin mahdollista ja tavoiteltavissa. Se on johtanut siihen, että jokainen bändi on yrittänyt parhaansa mukaan tehdä entistä parempaa materiaalia.

Myös Islannin suurimman festivaalin, ”Eistnaflug”:n, nousu kansainväliseksi, eli ulkomaisten bändien ja toimittajien saapuminen sinne, on valottanut muulle maailmalle hieman Islannin metalliskeneä. Ehkä mainitsemasi kovatasoinen musiikki on ollut aina olemassa, kukaan ei ole vain kiinnittänyt siihen ennen huomiota.

Okei, siirrytäänpä sitten bändiinne. Julkaisitte pari vuotta sitten erittäin kovatasoisen nimikkodebyytin ja nyt odottelemme sille seuraajaa, tulevana perjantaina 10.11.2017 julkaistavaa ”Farvegir Fyrndar”:a. Yksi, heti huomattavista suuremmista eroista näiden albumien välillä on jälkimmäisen selvästi tummempi äänimaailma. Kuinka päädyitte tähän ratkaisuun?

Olemme kasvaneet paljon muusikoina ja säveltäjinä debyyttialbumimme jälkeen. Julkaisimme ensimmäisen levymme ehkä jopa hieman liian aikaisin syventymättä omaan soundiimme sen syvällisemmin.

”Farvegir Fyrndar” on, kuten sanoit, synkempi albumi kuin edeltäjänsä, mutta samalla mielestäni tunnelmavoittoisempi ja voimakkaampi. Halusimme haastaa itseämme ja päästä vielä syvemmälle menettämättä kuitenkaan ensimmäisen levyn tunnelmaa.

Vaikken itse ymmärrä sanaakaan kieltänne, kuunnellessani “Farvegir Fyrndar”:a tunnen syvää yhteyttä luontoon. Olenko aivan metsässä (pun intented), vai onko se yksi levynne teemoista? Mitä muita teemoja levy pitää sisällään?

Oikeassapa olet, Islannin luonto on yksi suuria vaikuttajia musiikkiimme ja samalla meihin ihmisinä. Kuten Islanti, musiikkimme on synkkää, kylmää ja armotonta, mutta silti samalla kaunista ja inspiroivaa.

Asuminen ja musiikin tekeminen täällä voi olla haastavaa: talvet ovat pitkiä, kylmiä ja masentavia. Me tuomme tämän ilmi musiikissamme ja lyriikoissamme, sanoitusten aiheet syntyvät elämisestä näissä olosuhteissa, masennuksen läsnäolosta, menetyksestä ja kuoleman jälkeisestä elämästä.

Yritämme kanavoida näitä tunteita musiikkiimme, joten olemme tyytyväisiä, että olemme tavoittaneet sinut ja toivottavasti samalla muutkin kuuntelijamme.

Musiikkianne voisi kuvailla erittäin tunnelmapitoiseksi black metaliksi. Mitkä yhtyeet ja / tai albumit ovat johtaneet teitä tähän pisteeseen?

Auðn:n jäsenistö tulee hyvin erilaisista musiikillisista taustoista, emmekä ole juuri koskaan samaa mieltä musiikkimausta. Black metal genrenä on totta kai kiistattomasti läsnä, ja klassikot kuten Immortal, Bathory ja Emperor ja muut vastaavat ovat toki meidän musiikillisia vaikuttajia. Edellä mainitut bändit olivat myös keskeisessä roolissa tutustuessamme genreen teini-iässä.

Tämän hetken kovimmista nimistä tulevat mieleen muun muassa puolalainen Mgla ja ukrainalainen Drudkh, jotka ovat molemmat julkaisseet viime vuosina melkoisen mahtavaa materiaalia.

Millaista musiikkia Auðn:n jäsenet normaalisti kuuntelevat? Ja mitkä albumit ovat top-listalla juuri tällä hetkellä?

Kuuntelemme aika pitkälti kaikkea, eikä musiikkimakumme rajoitu pelkästään metaliin. Soitossa on kaikkea Wu Tang Clan:sta Watain:iin ja jos nyt rehellisiä ollaan, niin harvemmin tulee seurattua, mitä oman genremme sisällä tapahtuu.

Vaikkakin Mgla:n vuonna 2015 julkaistusta ”Exercises In Futility” -albumista on vasta pari vuotta, niin voin jo nyt sanoa, että kyseessä on yksi kaikkien aikojen parhaista black metal -julkaisuista. Juuri tällä hetkellä Der Weg einer Freiheit:n albumi ”Finisterre” on loistava lisäys tähän sakkiin.

Death metalista voisin puhua vaikka koko päivän mutten tylsistytä teitä pitkillä listoilla. Yksi mainitsemisen arvoinen, viimeaikainen bändi tulee Denveristä, Coloradosta, jossa Blood Incantation on nostanut death metalin takaisin entiseen mahtiinsa uusilla kikoilla, jotka ovat genressään täysin vertaansa vailla.

Mitä haluaisit sanoa Kaaoszinen lukijoille ja suomalaisille faneillenne? Anna palaa vapaasti!

Puhukaa paikallisille keikkajärjestäjillenne ja hommatkaa meidät täältä Suomeen!

Kiitokset haastattelusta ja onnittelut uudesta albumista, joka on jo nyt saanut osakseen melkoista suitsutusta (esimerkiksi me annoimme kiekolle arvosanan 9/10, arvostelu luettavissa jutun lopun linkistä). Kaikkea hyvää teille tulevaisuuteen, ja toivottavasti näemme teidät myös Suomen-keikalla joku kaunis päivä!

Kiitos, olemme nöyrän sanattomia uuden albumin saamasta vastaanotosta ja toivomme, että pääsemme Suomeen tulevana vuonna!

”Farvegir Fyrndar” -arvio luettavissa:

Islantilaisen AUÐN:n fiilistely-bläkkis aiheuttaa vakavaa riippuvuutta – arviossa toinen kokopitkä ”Farvegir Fyrndar”

Yhtyeen Facebook-sivut:

https://www.facebook.com/audnofficial

Kommentit