Kairon; IRSE! – Ruination ja Ujubasajuba

Kirjoittanut Daniel "Thaumiel Nerub" Neffling - 20.3.2017

Poikkeuksellisesti tässä arvostelussa käydään läpi saman yhtyeen kaksi levyä, sillä ne ilmestyivät yhtä aikaa. ”Ujubasajuba toki ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 2014 digitaalisena, mutta se uudelleenjulkaistiin Svart Recordsin toimesta toisen levyn yhteydessä. Molemmat löytyvät CD:nä, LP:nä sekä digitaalisena. Musiikillisesti erikoisesti nimetty Kairon; IRSE! on 60-70-lukujen poppia ryyditettynä progella ja rockilla. Melko vaikeaa kuunneltavaa tavan tallaajalle, mutta kun yhtyeen hapokkaaseen ja huuruiseen musiikkiin pääsee mukaan, se valloittaa oudolla lämmöllään.

60- ja 70-luvut olivat musiikissa kokeellista aikaa – varmasti osaltaan huumeiden syystä (tai ansiosta). Kappaleisiin tuli erikoisia osuuksia, ne olivat pitkiä, sanoitukset omituisia ja jamittelua oli paljon. Kairon; IRSE! on ottanut hyvin omakseen tämän asenteen saaden sen kuulostamaan autenttiselta, mutta silti nykyaikaisella otteella.

”Ruinationissa” kuulee välillä säröistäkin kitaraa, mikä menee melkein jo raskaampaan rockiin tuoden hyvää kontrastia ja vaihtelua muuten pehmeämpään musiikkiin. Sanomattakin on varmaan selvää, että kappaleet ovat enemmän tai vähemmän pitkiä. Vaikka kappaleissa on voimakkaita progevaikutteita, levy on kuitenkin kokonaisuutena ehjä. ”Sinister Waters II” on rokkaavampia pätkiä, kun taas heti perään tuleva ”Llullaillaco” on unenoneisempi. ”Ruinationia” unohtuu helposti kuuntelemaan. Aluksi minulla vähän tökki tällainen psykedeelinen ja progressiivinen ote, mutta kokonaisuutena levy on varsin mainio!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Ujubasajubassa” ote on huomattavasti rockimpaa ja raskaampaa jo ensimmäisestä kappaleesta lähtien. Kappaleet eivät ole ihan niin fiilisteleviä, mutta täten ne ovat myös helpompia lähestyä ja kuunnella. Kummallakin levyllä on oma tarkoituksensa ja oma tunnelmansa. ”Ujubasajubasta” tulee ajoittain hieman mieleen 90-luvun rock, jopa Smashing Pumpkins, varsinkin toisen kappaleen kitarariffeissä ja -soundissa.  Jos kitaravetoinen musiikki taiteellisemmalla otteella maittaa, tässä on varsin kelvollinen levy kuunneltavaksi.

Kansitaiteista pitää sanoa, että ”Ruination”-CD on todella hieno. Pahvikannessa on avattuna koko kannen kokoinen kuva puusta, joka jatkuu juurakkoon maan alle, missä on fantasiamaisen kupolin sisällä vettä, jossa yksinäinen vene. ”Ujubasajuban” kansi on ulkopuolelta Intia-teemainen, ja sisältä löytyy aavemainen kuva yhtyeestä. ”Ruinationin” kansi on huomattavasti päheämpi.

Levyjen arvosana:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

8½/10

Ruinationin kappalelista:

 1. Sinister Waters I
 2. Sinister Waters II
 3. Llullaillaco
 4. Starik
 5. Porphyrogennetos
 6. Ruination

Ujubasajuban kappalelista:

 1. Valorians
 2. Tzar Morei
 3. Amsterdam
 4. Swarm
 5. Rulons
 6. Les, Moh Y Gribi

Facebook

Bandcamp

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy