Diablo Tavastia 2024

Kaksi vuosikymmentä ajatonta albumia – Diablo ”Eternium 20v” Tavastialla, Helsingissä 18.4.

Kirjoittanut John Wins - 25.4.2024

Maailma oli hyvin erilainen paikka vuonna 2004, mutta yksi asia ei ole muuttunut: Diablo-liveshown laatu. ”Eternium”-albumin kahta täyttä vuosikymmentä juhliva yhtye aloitti huhtikuussa ”Exclusively Live – 20th Anniversary Tour” -kiertueen, esittäen juhlittavan albumin kokonaisuudessaan kotimaan kiertueella.

Tämän juhlan kolmas esitys pidettiin torstaina 18. päivänä Helsingissä legendaarisella Tavastialla ja paikka oli täpötäynnä faneja, jotka olivat pukeutuneet t-paitoihin bändin eri aikakausilta.

Kuva: Kai Lukander

Kun kello löi 20.30, introna alkoi kuulua radiotaajuuksien skannausta jäljittelevä ääni sekä Rattaanpyörän katkelma, jonka lauluun yleisö yhtyi, huipentuen ensimmäisen kappaleen Symbol of Eternity alkuun. Fanien energia ja innostus näkyivät jo ensimmäisistä hetkistä lähtien. Read My Scars, ilmestyessään menestynyt single, sisältää kauniin Marko ”Kuula” Utriaisen soolon, mutta se osoittaa myös, että laulaja Rainer Nygård on edelleen uskomaton livenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rumpali Heikki Malmberg teki hyvää työtä Queen of Entityn aikana, on myös tärkeää sanoa, että äänen miksaus oli loistava koko esityksen ajan. Ennen Lovedividediä Rainer kommentoi ”Eterniumin” juhlia mainitsemalla, että bändi aloitti levykiertueen vuonna 2004 Helsingistä ja kuinka hyvä on soittaa pääkaupungissa, tällä kertaa tällä erikoiskiertueella.

Kuva: Kai Lukander

Facelessin ja The Preacherin raskaat riffit saivat aikaiseksi moshpitin, joka kesti keikan loppuun asti. Toinen tärkeä kohokohta oli keikan valot, kuten In Fleshin punaiset sävyt, jotka sopivat täydellisesti sen sanoitusten hulluuden ja psykoosin sekoitukseen.

Rainer kiittää myös täyttä esiintymispaikkaa ja sen tärkeyttä bändille, nauraen, että nyt on hyvin erilaista kuin silloin, kun he soittivat uransa alussa kolmelle henkilölle. Black Swan jatkaa iltaa vahvalla yhteydellä bändin ja nyrkkejä ilmaan lyövän yleisön välillä. Aadolf Virtasen basso on yksi kohokohta, energinen alusta loppuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Kuva: Kai Lukander

Omerta tuo hetken hengähdystauon kauniilla instrumentaalimaailmallaan, mutta pian Nygård ja Kuula laittavat taas vauhtia Shape Shiftersillä, päättäen ensimmäisen näytöksen ”Eterniumin” yhdentoista kappaleen jälkeen Reptiles-kappaleen grooveen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin neljä jäsentä palaa lavalle, tällä kertaa ilman muistokiertueen ’univormua’. Rainerilla on yllään klassinen Johnny Cash -t-paita ja hän aloittaa illan toisen kierroksen The Well of Griefillä, jota seuraa Shackles of Fear, molemmat viimeisimmältä albumilta When All the Rivers Are Silent vuodelta 2022. Utriainen soittaa täydellisesti riffinsä ja soolonsa, samalla kun Titan yllyttää moshpitin huippuunsa.

Kuva: Kai Lukander

Heikki saa suosionosoitukset ja fanit huutavat hänen nimeään ennen Kathryniä sekä Resign from Lifen jälkeen, mikä saa rumpalista irti aidon hymyn. Penetration jatkaa settilistan toista osaa ja on mielenkiintoista nähdä, että yleisön kestävyys pysyy tahdissa bändin kanssa. Kitaraduo, Kuula ja Rainer, tuo Grace Under Pressuressa melankolian lisäksi esiin myös heidän välisen yhteytensä, he mainitsevat keikan aikana ystävyytensä ja sen, että he eivät ole koskaan lopettaneet musiikin tekemistä yhdessä ensimmäisen tapaamisensa jälkeen, lähes neljäkymmentä vuotta sitten.

Jälleen kerran kiittäen jokaista paikalla olevaa fania tuona kylmänä yönä, kiitollinen laulaja pysyy terävänä laulaessaan The Extinctionistia ja The Strangeria. Yhtye päättää keikan kahdella kappaleella vuonna 2008 julkaistulta ”Icaros” -albumilta. Ensin ikoninen Icaros ja lopuksi Into The Sea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Kuva: Kai Lukander

22 kappaleen, kokonaisen albumin, tyytyväisten fanien ja työsuoritukseensa tyytyväisen oloisen bändin jälkeen, oli aika palata koteihimme. Ilta vahvistaa sen, mitä kaikki jo tiesivätkin, lähes kolmenkymmenen vuoden jälkeen Diablo on edelleen yksi parhaista bändeistä. Tarina jatkaa eloaan ja ”Eternium” säilyy ajattomana klassikkona, olipa se sitten studiossa tai lavalla. Perkele!

Kuva: Kai Lukander

Kuvat: Kai Lukander
Teksti: John Wins

Diablon settilista:

 1. Symbol of Eternity
 2. Read My Scars
 3. Queen of Entity
 4. Lovedivided
 5. Faceless
 6. The Preacher
 7. In Flesh
 8. Black Swan
 9. Omerta
 10. Shape Shifters
 11. Reptiles
 12. The Well of Grief
 13. Shackles of Fear
 14. Titan
 15. Kathryn
 16. Resign from Life
 17. Penetration
 18. Grace Under Pressure
 19. The Extinctionist
 20. The Stranger
 21. Icaros
 22. Into the Sea

Voit kuunnella Diablon albumin ”Eternium” tästä:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy