Kalevala suomalaisessa metallimusiikissa

Amorphis - munaTänään 28. helmikuuta vedämme liput salkoon Kalevalan päivän kunniaksi. Kalevala, tuo Suomen kansalliseepos, on inspiroinut maamme metallimuusikkoja aina 1990-luvulta alkaen, eikä loppua näy. Suurena suomalaisen metallimusiikin ystävänä päätin tarttua kynään ja kirjoittaa aiheesta muutaman sanasen.

Amorphis - Tales from the Thousand LakesAmorphis on varmasti Kalevala-teemaisista metallibändeistä tunnetuin. Yhtyeen alkutaipaleen albumit pohjautuvat Kalevalan ja Kanteletar-runokokoelman runoihin, jotka yhdistettiin taidokkaasti yhtyeen senaikaisiin death metal -tahteihin. ”Elegy”-pitkäsoiton jälkeen yhtye kuitenkin jätti Väinämöisen ja kumppanit pois kelkastaan, kunnes ”Eclipse”-albumilla palattiin takaisin aiheeseen Kullervon seikkailujen kera. ”Silent Waters” -albumilla keskitytään puolestaan Lemminkäisen tarinoihin, kun taas esimerkiksi ”Skyforger” kertoo useista Kalevalan henkilöistä. Vaka vanha Väinämöinen pääsee päärooliin albumilla ”The Beginning of Times”.

”I, a bird /
Untimely died /
Let not my brother /
Ever in this world”

Amorphis – Drowned Maid:

Korpiklaani - ManalaToinen hyvä esimerkki Kalevalaa musiikissaan hyödyntävistä yhtyeistä on folk metal -kokoonpano Korpiklaani. Korpiklaanilla on lukuisia biisejä, joiden sanoituksista Kalevala-vaikutteet on helppo huomata: ”Louhen yhdeksäs poika”, ”Rauta”, ”Tuonelan tuvilla”, ”Kultanainen”… You name it! Yhtyeen sanoituksissa on hyödynnetty taitavasti kahdeksantavuista kalevalamittaa, joka vahvistaa Kalevala-fiilistä entisestään.

”Kolme rautaa iskekäähän /
Teidät iski Ilmarinen /
Iskeäkseen nosti maasta /
Jäljistä petojen jalkain”

Korpiklaani – Rauta:

Ensiferum - EnsiferumMyös Ensiferum-yhtyeen lyriikat ovat saaneet innoitusta Kalevalasta. Esimerkiksi kappale ”Old Man (Väinämöinen)” kertoo Väinämöisestä, ja kuullaanpa kappaleessa myös kanteleen sulosointuja. Suomenkielisen ”Pohjola”-biisin sanoituksia tarkastellessa voi huomata kalevalamitalle tyypilliset kahdeksan tavua säettä kohden sekä alkusoinnun hyödyntämisen. Kalevala-teema näkyy myös bändin albumien kansikuvituksissa, joissa seikkailee kovasti Väinämöistä muistuttava henkilö.

”The stars fell from the night sky /
as he reached his hands in the air /
As the sun peeked between the trees /
the Old Man burst to tears”

Ensiferum – Old Man:

Edellä mainittujen yhtyeiden ohella Kalevala-vivahteita voi löytää myös muun muassa Hiidenhaudan, Morningstarin ja Auringon Haudan tuotannosta. Nyt Kalevala kauniiseen käteen ja teemaan sopivaa musiikkia taustalle soimaan – vaihtoehtoja riittää!

Kirjoittanut: Iina Ryynänen

Kommentoi julkaisua