Kalifornian saarnamiehet eivät väsy – arviossa Stryperin ”When We Were Kings”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 25.9.2024

Stryper on julkaissut albumeja ihailtavan tasaisesti 2010-luvulta lähtien, vaikka yhtye juhlistaakin tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Kalifornialaisyhtyeen tuorein julkaisu, ”When We Were Kings” sisältää yhtyeen kuulijoille tuttua kuvastoa ja ulosantia, eikä se siten tuota pettymyksiä.

Michael Sweetin, Robert Sweetin, Oz Foxin ja Perry Richardsonin kollektiivi on toden teolla hioutunut viimeisten vuosien aikana, mikä oli kuultavissa jo bändin edeltävällä, ”The Final Battle” -albumilla. Toisin kuin ”The Final Battle” ei ”When We Were Kings” ala yhtä aggressiivisesti, vaikka ”End Of Days” maalaileekin apokalyptistä kuvaa. Painopiste on selvästi mahtipontisemmassa tulokulmassa, mikä kuuluu myös jylhästi jauhavassa ”Unforgivable”-teoksessa.

Pitkäsoiton ensimmäinen selkeä korvamato on sen nimikkokappale, kun ”Betrayed By Love” tuo vastaavasti pöydälle keveämpää ulosantia. Se on jopa kevyempää kuin mitä ”Loves Symphony”, vaikka kappaleen nimen perusteella voisi toisin luulla. Lyriikoidensa puolesta kappaleet eivät herätä suuremmin huomiota ”Trinityä” lukuun ottamatta. Kappale on nimensä mukaisesti kuvaus Jumalan kolminaisuudesta, mikä on poikkeuksellinen teema jopa kristillisten yhtyeiden tuotannossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy

En toisaalta ihmettele, että Stryper on ottanut käsittelyyn kolminaisuuden teeman, sillä yhtyeellä riittää siihen pätevyyttä. Stryper on vaikuttanut kristillisen metallin saralla 80-luvulta alkaen, eivätkä sen nykypäivän pitkäsoitot kalpene varhaisen tuotannon rinnalla. Kuten lukuisilla edeltävillä pitkäsoitoilla komeilee myös ”When We Were Kings” -albumin kannessa mahtipontinen kuva sekä tuttu viittaus Jesajan kirjan 53. luvun viidenteen jakeeseen. Ja se jae viittaa luonnollisesti Jeesukseen.

Pitkän uran omaavalla Stryperillä on ”Grateful”-kappaleen mukaisesti aihetta kiitokseen, ja työtä on edelleen tehtävänä tässä sekasortoisessa maailmassa ”Imperfect World” -kappaleen tavoin. Kolmen vartin mittainen ”When We Were Kings” on saumaton lisä kalifornialaisyhtyeen diskografiaan. Albumi sisältää jylhiä äänimaisemia, Michael Sweetin antaumuksellista tulkintaa ja perinteistä heviä kunnioittavaa soittoa kuten olettaa saattoi. ”When We Were Kings” ei ole aivan yhtä pureva kokonaisuus kuin edeltäjänsä, mutta se sisältää silti hienojakin hetkiä.

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/Stryper

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen