“Kalmah” on yhtyeensä näköinen albumi – arvostelussa Kalmahin nimikkoalbumi

Kirjoittanut Tia Salmela - 17.5.2023

Suometallin ruhtinas Kalmah julkaisee ensi viikon perjantaina yhdeksännen albuminsa, joka kantaa ylväästi nimeä “Kalmah”. Albumilta ollaan saatu jo pieniä maistiaisia keikoilla ja singlejulkaisujen muodossa, eikä todellakaan ole tarvinnut pettyä. Odotan mielenkiinnolla, miten albumi toimii kokonaisuutena. 

“Kalmah” käynnistyy “Haunted by Guiltilla”, joka ei hirveästi kysele vaan menee suoraan asiaan. Kalmahin tutut tilutukset eivät jätä arvailujen varaan sitä, mikä yhtye on kyseessä – ja näitä upeita melodioita onkin ollut ikävä! Sama meininki jatkuu myös seuraavana kuultavassa “Veil of Sin” -kappaleessa, jossa yhtyeelle tuttu jurous yhdistyy synkkään, jopa hieman folk-tyyliseen maailmaan. Upeasanoituksinen “Scarred By Sadness” edustaa tuttua ja turvallista Kalmahia, vaikka intro antaakin osviittaa siitä, että tiedossa on äärimmäisen synkkää kamaa.

Lumoavalla sellointrolla alkava “No Words Sad Enough” edustaa “Kalmahin” rauhallisempaa puolta. Haikea mutta kaunis kappale ilahduttaa melankolisuudellaan, kun upeat orkestraatiot pehmentävät rujoa Kalmahin soundia. “No Words Sad Enough” on albumin ehdoton timantti, ja kylmät väreet ovat taattuja! 

“Kalmahin” viides kappale “Serve the Untrue” palaa tuttujen melodiakulkujen pariin ja on varsin Kalmahin oloinen tekele. Vaikka kappaleessa on elementit paikoillaan, jää upea kappale pahasti vielä upeamman “No Words Sad Enoughin” varjoon. “Home Sweet Hell” nostaa tunnelmaa puolestaan takaisin ylöspäin ja vie albumia vahvasti eteenpäin. 

“Tons of Chaos” tarjoaa kauan kaivattuja “yhteishuudatuksia”, joita albumilla ei ole liiaksi viljelty. Muutenkin “Tons of Chaos” on varsin energinen keikoille sopiva kappale, joka laittaa tanssijalan vipattamaan. Eiköhän keikoilla nähdä kappaleen yhteydessä reipasta pittitoimintaa…

“Red And Black” tarjoaa eräänlaisen välihengähdyksen, kun puolestaan “Taken Before Given” antaa hilsemyllyille kyytiä, kun kunnon blast beatit ja tiukat riffit isketään pöytään. “Tons of Chaosin” tavoin toimii myös “Taken Before Given” varmasti loistavasti livenä. Yhtye antaa kappaleessa selkeästi kaikkensa, ja sen huomaa.

“Kalmahin” viimeisenä hitaana toimii “Drifting in a Dream”, jonka akustinen piano aiheuttaa välittömät kylmät väreet. “Drifting in a Dream” ei ole yhtä rauhallinen kuin “No Words Sad Enough”, mutta saman tyylinen kaunis melankolisuus on vahvasti läsnä. “Drifting in a Dream” tarjoaa todella upean lopetuksen albumille. 

“Kalmah” on juuri sellainen albumi, jota yhtyeeltä voikin odottaa. Suuria yllätyksiä ei ole, muttei albumi niitä kaipaakaan, sillä “Kalmah” etenee vahvasti raidalta toiselle pitäen kuuntelijan mielenkiintoa yllä läpi koko albumin. Jos Kalmahin aiempi materiaali on iskenyt, et tule pettymään!

Kappalelista:

  1. Haunted by Guilt
  2. Veil of Sin
  3. Scarred by Sadness
  4. No Words Sad Enough
  5. Serve the Untrue
  6. Home Sweet Hell
  7. Tons of Chaos
  8. Red and Black
  9. Taken Before Given
  10. Drifting in a Dream

Kalmahin kotisivut

Kalmah Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela

Luetuimmat

Uusimmat