Kalmah sopimukseen Ranka Kustannuksen kanssa: Uusi albumi luvassa tänä vuonna

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 1.2.2023

Ranka Kustannuksen rosteri kasvaa: Yhtiö on saanut talliinsa todellisen suomalaisen melodisen death metalin legendan Kalmahin. Rankan Riku Pääkkönen on työskennellyt bändin kanssa jo 2000-luvun alussa signatessaan poppoon silloiselle levy-yhtiölleen Spinefarm Recordsille ja julkaistessaan bändin musiikkia debyyttialbumista Swamplord (2000) lähtien. Nyt tämä yli 20 vuotta sitten alkanut ja sittemmin päättynyt yhteistyö saa uuden käänteen kun Pääkkönen julkaisee Kalmahin yhdeksännen studioalbumin toukokuussa 2023 Rankan kautta. Levy-yhtiöpomolle tämä on erittäin mieluinen mahdollisuus:

”Päätin aikoinani tarkoituksella pitää etäisyyttä Spinefarm Recordsiin ja vanhoihin Spine-artisteihin, jotta Ranka saa muotoutua rauhassa omaksi levy-yhtiökseen. Nyt kuitenkin tarjoutui mahdollisuus jota en voinut jättää välistä – on Kalmah sen verran kova ja mielenkiintoinen tapaus. Uskon hartaasti että bändin paras levy on vasta tulossa, pysykäähän siis kuulolla.”

Bändille ajatus uudesta albumista on kypsynyt pikkuhiljaa:

”Taas siinä livahti viis vuotta oikeitten asioitten parissa, mutta tulipa siinä sivussa mietittyä näitä viattomia hupihommiaki. Männä kesänä laitettiin sitte isompaa atrainta tervattuun venhoon ja varattiin studiosta slottia. Pakkohan nämä oli toki narulle saaha, kun omaan korvaan ihan muikialta kuulosti. Ja mikä mahtavinta, Suomesta löytyy vielä selkärankaa eli Rankaa, joten kotimaisin voimin on mahtavaa ponnistaa tälläkin saralla.”

Uutta Kalmahia on luvassa pian! Tulevan albumin ensimmäinen sinkku ”Haunted by Guilt” julkaistaan perjantaina 24. helmikuuta. Tämän lisäksi bändi lähtee kiertämään keväällä Suomea kahdeksan keikan voimin Helsingistä 30.3. alkaen. Kiertueella tullaan kuulemaan vanhojen suosikkien lisäksi myös ennakkoon tulevan yhdeksännen albumin materiaalia. Tsekkaa kiertuepäivät alta.

KALMAH (+ Mors Subita & Suotana)

30.3. Helsinki, On The Rocks
31.3. Tampere, Yo-talo
1.4. Turku, Apollo
6.4. Oulu, Tullisali
7.4. Seinäjoki, Rytmikorjaamo
8.4. Kuopio, The Circus
14.4. Joensuu, Kerubi
15.4. Jyväskylä, Lutakko