Kamaralla on asiaa – arviossa yhtyeen ”Vallan Huoneissa” -EP

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 29.4.2020

Vuonna 2000 perustettu Kamara, tosin silloin nimellä Lumessakahlaajat, on tehnyt mittavan uran kotimaisen metallin ja rockin kentillä. Vuonna 2004 nimensä Kamaraksi muuttanut yhtye on julkaissut tähän päivään mennessä viisi pitkäsoittoa ja kaksi EP:ttä, joista jälkimmäisin ”Vallan huoneissa” ilmestyi tämän vuoden puolella.

Juha ja Jaakko Minkkisen, Henri Lehmosen ja Jaakko Silvastin muodostama Kamara julkaisi tänä vuonna toisen EP:nsä, joka on laadukas kokonaisuus. Soundillisesti EP tekee jonkin verran eroa yhtyeen edelliseen nimettömään pitkäsoittoon, olemalla kallellaan hard rockiin. Henkilökohtaisesti se ei minua haittaa, vaan päinvastoin pidän ratkaisusta. Sen sijaan sanoitusten kantaaottavuus ja mielenkiintoisuus ei ole muuttunut, vaan Kamara puhuttelee yhtä paljon kuin aiemminkin.

Neljä kappaletta sisältävä pienjulkaisu ei sisällä levyntäytettä vaan on alusta loppuun täyttä tavaraa. ”Uljas maailma” -kappaleella päivitellään ihmisten piittaamatonta käytöstä muuta maailmaa ja erityisesti luontoa kohtaan. Samalla hyvällä paatoksellisella voimalla jatketaan ”Vallan huoneissa” -kappaleella, jossa tuodaan esille lisää ihmisten paatuneisuutta. ”Vastakuva” toimittaa EP:n kevyimmän kappaleen virkaa, ja nostaa esiin ihmiselämän keston rajallisuutta. Kappale antaa mukavasti kontrastia muuhun levyn antiin, ja siitä on hyvä jatkaa levyn päätösraidan äärelle.

EP:n päättää jo esikois-EP:llä kymmenen vuotta sitten julkaistu ”Tämäkin vielä”. Se, miksi kappale on päätynyt jälleen julkaistavaksi johtuu siitä, että kappaleella kuullaan tällä kertaa Timo Rautiaista. Ja Rautiaisen valinta tulkitsemaan kappaletta on ollut oivallinen ratkaisu. Kuulostaahan ”Tämäkin vielä” -nimenä jo sellaiselta, että se voisi kuvitella sopivan Rautiaisen omaan tuotantoonkin. Myös lyriikat ovat tyyliltään sellaiset, että ne istuvat Rautiaisen suuhun enemmän kuin luontevasti. Kappale on mainio päätös EP:lle.

”Vallan huoneissa” on kiinnostava, puhutteleva ja ennen kaikkea väkevä rock-paketti, joka pitää otteessaan. Erityisen miellyttävän pienjulkaisusta tekee Kamaran tapa yhdistää rockiin painavaa sanomaa. Kamaralla on selvästi sanottavaa ja yhtye tuo sen esille myös tällä julkaisulla. ”Vallan huoneissa” on ehdottomasti mielenkiintoisin EP, joka on tänä vuonna tullut itselleni vastaan.

8½/10

Kappalelista:

  1. Uljas maailma
  2. Vallan huoneissa
  3. Vastakuva
  4. Tämäkin vielä (feat. Timo Rautiainen)

Kamara Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen