Kambrikauden historia ihmisille, jotka ovat kiireisiä – Arvostelussa The Oceanin ”Phanerozoic I: Palaeozoic”


Vuonna 2000 perustettu progressiivista metallia soittava  on saapunut takaisin. Edellisen levynsä vuonna 2015 julkaissut yhtye julkaisi uuden ”” -albuminsa perjantaina 2. marraskuuta 2018.

Lähdetään liikkeelle ambienssilla. Äänimaisema on kuin kipinä tyhjyydessä, joka kasvaa kasvamistaan kunnes räjähtäen siirrytään ensimmäiseen varsinaiseen kappaleeseen ”Cambrian II: Eternal Recurrence.” Albumin kambrikausi-teema tulee selväksi jo pelkästään kappaleiden nimistä, mutta vasta itse sanoituksia kuunnellessani huomaan, kuinka täydellisesti tarinankerronta ja musiikki kulkevat yhtyeellä käsi kädessä. Vajaan tunnin materiaali on puristettu seitsemään kappaleeseen, joista kolme on varsin lyhyitä alle viiden minuutin tuotoksia. Loput kappaleista ovatkin sitten vähintään seitsemän minuutin pituisia.

”Silurian: Age of Sea Scorpions” on kokonaisuudesta selkeästi erottuva pala. Kappaleen aikana käydään jopa samoilla musiikillisilla alueilla kuin ”Anthropocentric” -albumilla. Kappale on hyvin erilainen verrattuna yhtyeen muuhun materiaaliin säilyttäen silti suuntansa The Oceanina. Kappaleen puolessa välissä mennään todella kauniiseen tunnelmointiin, albumi rauhoittuu hetkeksi, ja kuuntelija levähtää jousisoittimien soidessa. Loïc Rossetti saavuttaa kauniilla äänellään juuri sen mitä pitääkin, ja albumin flow säilyy, kunnes on siirryttävä seuraavaan osaan kambrikauden kronologisessa järjestyksessä.

Vierailevan laulajan Jonas Renksen ääni ”Devonian: Nascent” -kappaleessa on kuin toisesta ulottuuvudesta, ja se antaakin toisen sopivan hengähdystauon albumille yhdistäessään Katatonian kaihoisuuden tähän mestariteokseen. Sitten taas palataankin Loïcin ohjeistuksella jatkamaan albumia raskaasti eteenpäin.

Instrumentaali ”The Carboniferous Rainforest Collapse” –kappale johdattelee kuulijan pahaenteisesti kambrikauden loppuosaan. ”Permian: The Great Dying”, elämän viimeinen hengenveto; kappale on ehdottomasti koko yhtyeen historian parhaimpia kappaleita. Yhdeksän minuutin aikana nidotaan koko levyn konsepti paremmin kuin itse levy pystyy sen tekemään. Tämän takia levy ei ole täysi kymppi, mutta paljosta se ei jää. Seuraavaa osaa odotellessa. Kyllä, kyseessä on tupla-albumi. Tosin toista osaa saammekin odottaa vielä vuoden tai kaksi.

Kirjoittanut: Otto Vainionpää

9/10

Kappalelista:

1. The Cambrian Explosion
2. Cambrian II: Eternal Recurrence
3. Ordovicium: The Glaciation of Gondwana
4. Silurian: Age of Sea Scorpions
5. Devonian: Nascent
6. The Carboniferous Rainforest Collapse
7. Permian: The Great Dying

The Oceanin Facebook-sivut!

Kommentoi julkaisua