Billy Talent

Kanadan lahja Billy Talent villitsi yleisönsä Circuksessa

Kirjoittanut Marko Valve - 9.11.2016

Billy Talent
Billy Talent
Edellisestä Billy Talentin klubikeikasta onkin ehtinyt vierähtämään jo yli 4 vuotta, joten oli jo aikakin saada bändi takaisin Suomen kamaralle. Tämän neljän vuoden aikana bändi on ehtinyt julkaisemaan kokoelman ja uuden albumin ”Afraid of Heights”, minkä kiertueella bändi on tällä hetkellä.

Say Yes
Say Yes
Oli erittäin virkistävää nähdä, että Circus oli jo melkein puolillaan ennen kuin ensimmäinen lämppäri oli ehtinyt edes aloittamaan. Näin ei kuitenkaan yleensä ole, ja ensimmäinen bändi ei kuitenkaan mikään maailmanluokan suuruus ollut. Ensimmäisenä lavalle nousi Kanadalainen trio Say Yes. Bändistä ei jäänyt oikein mitään mieleen, hyvin aneeminen ja mitäänsanomaton. Kolmannen kappaleen aikana Michael Zanen bassosta katkesi kieli, mutta tämä ei menoa hidastanut ja ennen seuraavaa biisiä basso oli jo korjattu, jonka ansiosta yleisö antoi pienet aplodit. Bändi soitti perusrokkia ja todisti myös sen, ettei bändissä tarvitse olla kahdeksaa jäsentä, jotta pystyisi soittamaan musiikkia.

Young Guns
Young Guns
Say Yes:n jälkeen lavalle ennen Billy Talentia nousi vielä yhtye nimeltä Young Guns . Ilmeisesti heidät pitäisi tunnistaa, koska yleisö oli todella otettu kun bändi nousi lauteille. Olisi voinut kuvitella bändin olevan itse pääesiintyjä, mutta näin ei kuitenkaan tällä kertaa ollut. Kolmannen biisin alkaessa yleisö jo hyppi musiikin tahdissa, eikä hyppimisestä meinannut tulla loppua. Kappaleet olivat hyvin energisiä ja bändin laulaja Gustav Wood piti huolen siitä, ettei yleisö unohtanut hyppimistä ja huutamista. Meno oli todella kovaa koko keikan ajan ja toimi erinomaisena lämmittelijänä Billy Talentille. Bändi oli saanut myös käyttöönsä suuren osan lavan valaistuksesta, mikä vain lisäsi keikan tunnelmaa.

Billy Talent
Billy Talent
Billy Talentin keikka lähti hyvin lennokkaasti käyntiin, kun ensimmäisen biisin ”Devil in a Midnight Massin” alkusävelien aikana syntyi jo pitti, ja totta kai juuri siihen kohtaan jossa itse seisoin. Tämä samainen pitti kesti koko keikan ajan, enkä muista milloin viimeksi olen nähnyt näin villiä yleisöä! Vaikka en itse pitissä halunnutkaan pyöriä, toi se kuitenkin lisää tunnelmaa keikkaan.

Bändi oli kovassa vedossa, eikä tilaa hengittämiselle juuri annettu, vaan biisejä soitettiin melkein yhtäjaksoisesti, muutamaa lyhyehköä välispiikkiä lukuun ottamatta. ”Kingdom of Zodin” aikana tahti kuitenkin onneksi hidastui, jolloin oli hetki aikaa kerätä itsensä. Kappale oli muutenkin mielenkiintoinen valinta settilistaan, koska se löytyy ainoastaan bändin uusimmalta ”Hits” -kokoelmalevyltä. Illan settiin oli kerätty biisejä kaikilta bändin viideltä albumilta, mutta suurin osa kappaleista tuli kuitenkin uusimmalta ”Afraid of Heights” -albumilta.

Billy Talent
Billy Talent
Billy Talentin kokoonpano on pysynyt aikojen saatossa samana, mutta alkuperäinen rumpali Aaron Solowoniuk sairastaa MS-tautia, jonka vuoksi hän on joutunut jättämään edellisen albumin äänitykset ja kiertueen välistä. Hänen tilallaan soitti Say Yes -bändin rumpali Jordan Hastings, joka myös äänitti ”Afraid of Heights” -albumin rummut.

Setin lopetti ”Viking Death March”,  ja jos meno oli ollut melko rajua koko keikan ajan, niin nyt pitti oli siirtynyt jo tanssimiseen. Kappaleen sanoituksista tehtiin kirjaimellisesti tanssia (jos sitä siksi voi kutsua), ja yhdessä vaiheessa koko pitti oli jopa polvillaan maassa. Menoa oli mielenkiintoista katsoa sivusta, mutta ihmisistä selvästi huomasi sen, kuinka omistautuneita he olivat bändin musiikille. Ilta ei kuitenkaan vielä päättynyt tähän. Kaikki tiesivät, että kappaleita oli tultava vielä pari lisää, koska muutama takuuvarma klassikko vielä uupui. Kaikkien iloksi bändi nousi lyhyen tauon jälkeen vielä soittamaan ”Try Honesty”, ”Fallen Leaves” ja ”Red Flagin”.

Settilista:
Devil in a Midnight Mass
This Suffering
Big Red Gun
Surprise Surprise
Ghost Ship of Cannibal Rats
Rusted from the Rain
The Crutch
Leave Them All Behind
Kingdom of Zod
Pins and Needles
Surrender
River Below
Saint Veronika
Afraid of Heights
Louder Than the DJ
Devil on My Shoulder
Viking Death March
Encore:
Try Honesty
Fallen Leaves
Red Flag

Raportti: Marko Valve
Kuvat: AJ Johansson Photo and Video