Kanadan Montrealista tulee muutakin kuin NHL-lätkää: arviossa The Agonistin ”Orphans”

Kanadasta (Montreal, Quebec) metallipäiden ennakkoluuloja vavisuttamaan ja tärykalvoja hellimään tullut bändi ei jätä epäselväksi, että kreikkalais-amerikkalainen vokalisti Vicky Psarakis on tullut jäädäkseen – bändi on vahvempi kuin koskaan. The Agonist on täällä ja The Agonist jatkaa kehittymistään kanadalaisen metallin suunnannäyttäjänä.

Vuonna 2004 perustetun viisihenkisen The Agonistin ”Orphans” on bändin kuudes albumijulkaisu. ”Orphans” on myös kolmas pitkäsoitto, jolla Vicky Psarakis näyttää lauluosaamistaan, ja ero laulajan The Agonist -albumi-debyyttiin vuoden 2014 ”Eye of Providence” ulosantiin on huomattava. Se on raaempaa ja laulutekniikoita on selkeästi treenattu. Puhtaita lauluosuuksia on hieman vähemmän kuin aikaisemmin ja se on tämän levyn tapauksessa vain hyvä asia. ”Orphans” on täyttä tykitystä alusta loppuun tarjoten vain marginaalisia hengitystaukoja.

Levyn avaava ”In Vertigo”, joka oli myös ensimmäinen sinkku julkaisulta, antaa välittömästi suunnan levylle. Adam McKayn armottomat rummut, Pascal ”Paco” Jobinin ja Danny Marinon tajuttoman nopeat kitarat ja Chris Kellsin bassokuviot eivät hellitä hetkeksikään tai päästä otteestaan ennen kuin ”Orphans”-levyn kaikki kymmenen raitaa on kuunneltu. Tärykalvojen ja mielen hellintää kestää kokonaisuudessaan 43 minuuttia ja se jättää hymyn huulille. Levyn erikoisuudeksi nousee ”Blood as My Guide”, jossa Psarakis pääsee laulamaan myös toisella äidinkielellään, eli kreikaksi.

Alissa White-Gluzin ”lähdön” jälkeen The Agonist eli pientä totuttautumisaikaa etenkin fanien keskuudessa, mutta kaikki on nyt hyvin. Uskaltaisin väittää, että paremmin kuin koskaan. Turha haaveilla enää vanhoja aikoja takaisin, sillä The Agonist kuulostaa uudelleensyntyneeltä ja Psarakisin vokaalit tunkeutuvat selkärankaan saakka ja repivät sitä taukoamatta ulos kropasta. Syyskuun 20. päivä julkaistu ”Orphans” -levy tuli vähän takavasemmalta ja yllätti todella positiivisesti. Pääpointti on se, että koko bändi, laulajan ulosantia myöten, on parantanut juoksuaan Psarakisin ”aikakaudella”.

 

9-/10


Kappalelista:

1. In Vertigo
2. As One We Survive
3. The Gift of Silence
4. Blood as My Guide
5. Mr.Cold
6. Dust to Dust
7. A Devil Made Me Do It
8. The Killing I
9. Orphans
10. Burn It All Down

The Agonist Facebookissa

Kommentoi julkaisua