Kansallinen museoajoneuvopäivä Vaasan auto- ja moottorimuseolla – André Linman tähdittää Automuseo Unpluggedia

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 5.6.2017

Vaasan Klemettilässä sijaitseva auto- ja moottorimuseo avasi ovensa vappuna, ja toukokuussa on jo riittänyt hyvin yleisöä erilaisten tapahtumien ansiosta. Seuraavan kerran museolla tapahtuu lauantaina 10.6. Kansallisena museoajoneuvopäivänä museoautot kokoontuvat museon pihaan ja museolla järjestetään ensimmäistä kertaa musiikkitapahtuma Automuseo Unplugged.

Museoajoneuvot ovat tervetulleita museon pihamaalle kello 10 alkaen. Museoajoneuvoilla saapuvat kuljettajat pääsevät museolle sisään ilmaiseksi, muille liput kustantavat 7€. Myös alle 15-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Automuseo Unplugged alkaa klo 11.30. Tapahtuman avaa Ylioppilasteatteri Ramppi, joka esittää lyhyen demon tulevasta kesäteatterinäytelmästään ”Grease”. Lavalla nähdään mm. musikaalin pääroolin näyttelevä Jenny Malmberg.

Kello 11.50 lavalla nousee pitkän linjan legendaarinen vaasalaisyhtye Lassie and the Lads. 1990-luvun puolivälissä perustettu irlantilaista kansanmusiikkia soittava yhtye esiintyy nykyään säännöllisen epäsäännöllisesti, ja automuseolla yhtye heittääkin harvinaisen päiväkeikan, tavallisten pubijamien sijaan. Yhtyeessä on vaikuttanut moni vaasalaismuusikko, alkuperäisjäsenistä mukana ovat edelleen Rauli Ruhanainen (kitara), Eija Heikkilä (haitari) ja Timo ”Kutsi” Kuusisto (laulu). Pitkään ovat olleet mukana myös Paula Peltoharju (viulu), Pasi Helin (perkussiot), Jari Tupala (sähköbasso) ja Petri Judin (puhaltimet).

Kello 12.30 lavalle nousee suhteellisen uusi vaasalaisbändi Sam’s Garage. Yhtye on ollut pystyssä vuodesta 2015, ja siinä vaikuttavat Samuel Jåfs (laulu, kitara), Jan Holm (kitara), Patrick Backman (basso) ja Andreas Bäcklund (rummut). Viime aikoina yhtye on ollut hyvin esillä mm. YLE Vegatoppen -listasijoitustensa ansiosta. Englanninkielistä folkia, poppia ja rokkia yhdistelevä yhtye on tähän mennessä julkaissut kaksi kappaletta. Kesällä bändi vetäytyy studioon äänittämään uusia biisejä tuottaja Janne Hyödyn kanssa.

Tapahtuman päättää Sturm und Drang-yhtyeen laulaja-kitaristina parhaiten tunnettu André Linman, joka nousee lavalle klo 13.15. Tänä keväänä Linmanin ura on lähtenyt uuteen nousukiitoon hard rockia soittavan One Desire-yhtyeen ansiosta. OD julkaisi debyyttialbuminsa maaliskuussa italialaisen Frontiers-levymerkin kautta ja teki huhti-toukokuussa Euroopan kiertueen ruotsalaisen Eclipsen kanssa. Kesä on myyty täyteen festarivetoja Suomeen. Automuseolla André esittää sooloversioita sekä Sturm und Drangin että One Desiren kappaleista.

Vaasan auto- ja moottorimuseon on auki 17.9. asti. Museon kaikki kolme kerrosta ovat täynnä kulkuneuvoja ensimmäisen kerroksen Ferrareista toisen kerroksen Motorsport-näyttelyyn ja kolmannen kerroksen polkupyöriin ja moottoripyöriin. Kansallisen museoajoneuvopäivän jälkeen museolla tapahtuu mm. Taiteiden yönä 10.8.