Kap Kap – Flux Of Solace

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 10.5.2014

Helsinkiläinen indie-rock ryhmä Kap Kap julkaisee toisen täyspitkänsä ”Flux Of Solace” Rapu Recordsin kautta 9.5.2014. Vinyyli- ja digitaalijulkaisuista vastaa turkulainen Svart Records. Debyytti ”Holy Are You” julkaistiin 2010, joten seuraajaa on saatu tovin odotella. Bändi on kuitenkin itse tyytyväinen aikatauluunsa ja miksipä sitä tiedostetun päämäärän edellä hätiköidä. Yhtye itse kutsuu levyä ”klassiseksi rock-levyksi”, mitä se tietyssä suhteessa onkin. Termi on itsessään kuitenkin niin moniulotteinen, että se vaatii hieman syvempää luotaamista tarkoituksensa välittämiseen.

Levy alkaa raidalla ”On Your Porch”, joka on varsin menevä perinteinen rock-kappale. Ensimmäinen mielikuva voisi olla Kingston Wall, osittain soundin ja osittain venyttävän laulutyylin perusteella. Puolessa välissä mukaan liittyvä urku tuo mieleen 22-Pistepirkon kulta-ajat. Myös itämaistyyppinen melodia korostaa ensinmainittua mielikuvaa. Yhtyeen soundi on selkeästi suomalainen, mutta silti tietyllä tavalla omalaatuinen. Monitasoiset aika ajoin käytetyt syntikat tuovat kraut rock-vaikutetta esille, jota tukee myös sangen pintaan miksattu basso, joka luo hyvin pohjaa välillä hieman ohuelle kitarasoundille. Genrelle tyypillinen monotonisuus luo tiettyihin kappaleiden osiin jopa transsimaista tunnelmaa, joka toistavuudessaan imaisee helposti mukaansa.

Avausraitaa seuraa kappale nimeltä ”C.S.” joka esittelee hieman eklektisemmän puolen yhtyeestä sen alkaessa yksinkertaisella riffillä ja suht nopealla beatilla, minkä päälle laulaja tekee yllättävän Bowie-maisen esityksen. Tämä kehittyy minimalistisuudessaan toimivaan kertosäkeeseen, vain palatakseen takaisin alun kummallisuuteen. Perinteisen muutaman kierron jälkeen kappale johtuu jammailutyyppiseen C-osaan, jota pohjustaa jälleen basson ja rumpujen luoma hypnotisoiva pulssi. Tähän yhtyy myöhemmin korkeammalta soitettu kitara, joka aluksi myötäilee laulumelodiaa, mutta yltyy pian uudeksi kaiutetuksi melodiaksi, joka sinetöi lähes seitsenminuuttisen kappaleen. Loppuun toki kuuluu vielä asianmukaisesti muutamia rikkonaisia venytettyjä säveliä, kuin vain paketin rikkomiseksi uudelleen juuri kun se saatiin kasattua.

Kap Kap on yhtyeenä hyvin monipuolinen ja mainittut kappaleet esittelevät hyvin kaksi yhteen monista puolista. Toisaalta se on kykenevä luomaan tarttuvia rock/pop-biisejä, toimivia laulu- ja kitaramelodioita, mutta osoittaa myös pystyvänsä tajuntaa avartavan rock ’n rollin luomiseen. Levyn kappaleet voisi jopa kärjistetysti jaotella kuin kahteen ryhmään, joiden esittäjät voisivat olla kaksi eri yhtyettä. Yhtyeen on sanottu esittävän ”discojen ulkopuolista tanssimusiikkia”, minkä osittain itsekin allekirjoitan. Kappale ”Lady, Appear” esittelee juuri tämäntyyppistä ulosantia, missä jatsahtava rytmi johdattelee kaiutettua kitaraa ja laulaja esittelee jälleen Bowie-maista ulosantiaan. Allekirjoittaneelle syöpyikin päähän mielikuva Kaurismäki-maisesta tupakansavun täyttämästä tanssiravintolasta, jonka lavalla bändi esiintyy. Kertosäkeestä ja sen laulutylistä tulee ajoittain mieleen Norjan Jester Recordsin luotsaama alternative rock-yhtye Bogus Blimp.

Bändin esittämä materiaali on tietyllä tavoin hallittua sekopäisyyttä, sen hyvässä merkityksessä. Omaan korvaan nousee vivahteita jopa Primuksen tyyppisistä yhtyeistä, mikä on varsin harvinaista perinteisen rock-genren materiaalissa. Siksipä ehkä genren eteen onkin lisätty määrite indie. Levy on mielestäni toimiva kokonaisuus ja kappaleet selvästi rakenteellisesti harkittuja ja hyvin toteutettuja. Näin taiteellinen ilmaisu saattaa silti karsia jonkun verran muuten potentiaalista kuulijakuntaa.

Yhtyeeltä on hiljattain julkaistu video kappaleesta ”Midnight”, jonka suosittelen katsastamaan.

8/10

Kappalelista:

01. On Your Porch
02. C.S.
03. Midnight
04. Lady, Appear
05. Old Goat
06. Don´t You Know
07. Eternal Clouds
08. Shaman Of The Sun
09. Three

Virallinen video kappaleesta ”Midnight”.

Kirjoittanut: Tuukka Franck