Kapteeni käskee – ”Pitti pyörimään!” Assemble The Chariots ja Signs Of The Swarm Tampereen YO-talolla 3.4.2024

Kirjoittanut Meri Martikainen - 16.4.2024

Jopas on lopputalvi sujunut mainiosti keikkatarjonnan ollessa tänä vuonna vertaansa vailla. Itselleni toissa viikon keskiviikko-iltainen Signs Of The Swarmin keikka oli jo viides ”livehäppeninki” kuukauden sisään, mutta illalla kuultujen soundien osalta en tunnistanut itsestäni väsymyksen merkkejä ensinkään! Olen ollut suorastaan hämmästyneen iloinen siitä, miten Suomessa metalheadeja on hemmoteltu tänä keväänä erinomaisin kansainvälisin bändein – ihan kuin kyseessä olisi lämmittely festarikesää varten? Sangen mainio ilmiö kerrassaan.

Illan avasi jo ilmiöksi muodostunut Assemble The Chariots. Helsinkiläislähtöinen death metal -kokoonpano on moneen otteeseen lausunut nauttivansa Tampereella esiintymisestä erityisen paljon – lieneekö tähän syynä tuonakin iltana vallinnut yleisön erinomainen fiilis ja vastaanottava tunnelma? Keskiviikko-illassa Assemble the Chariots sai tehtäväkseen yleisön lämmittelyn YO-talolla Signs of the Swarmia varten. Jo tässä kohtaa iltaa sangen täysi yleisö lämmittelikin kiitettävän mallikkaasti bändin johdolla niskalihaksiaan verrytellen ja moshaten sekä sarvet ilmaan kohottaen. Setin loppua kohden jopa lenkkitossut vedettiin jalkaan moshpittien parissa, kun Assemble the Chariotsin solisti Onni Holmström laittoi yleisöön vauhtia kiitettävin välipuhein. Bändin setti oli maukkaan raskas, soundiltaan upea ja fiilis vei mukanaan. Jo bändin kahteen otteeseen livenä aiemmin nähneenä allekirjoitan, että tällä kokoonpanolla on taitoa ja kykyä viihdyttää sanan jokaisessa merkityksessä. Assemble the Chariots taitaa raskaan soundin ja yleisönsä huomioinnin loistavalla tasapainolla – yritystä ei ole liikaa, ja fiilis tarttuu niinkin tiukasti, että melodiat soivat päässä viikonkin päästä setistä. Kokonaisuudessaan illan avaus oli erinomainen lämmittelytuokio Signs of the Swarmia odottaville.

Settilista:

1. God Particles
2. False Promises of Salvation
3. Infernal Towers Arise
4. Ocean Breather
5. Astral Creator
6. Sanctuary
7. Moon Collector
8. Empress

Huhhuh. Olenpa monta bändiä nähnyt aikanani livenä, mutta tämän keikan energiatasoon on kyllä jo työmaa muiden edes pyrkiä. Signs of the Swarm on kieltämättä yksi parhaista deathcoren lähettiläistä genressään, ja kylläpä viime vuonna julkaistun, kiertuetta kantavan ”Amongst the Low and Empty” -albuminkin osalta on todettava, että bändi on loistavan tuotannon parissa. Suomessa ensimmäistä kertaa kiertuetta toteuttavan Sings of the Swarmin keikka alkoi raivokkaan ärhäkällä energialla, eikä pitinkään muodostaminen osoittautunut ongelmaksi kompaktin YO-Talon tanssilattialla. Jotenkin tuntui sille, että keikan tunnelmallinen, jopa amfiteatterimainen miljöö palveli bändiä erinomaisen hyvin, ja illan yleisö oli kollektiivisesti liekeissä saavutetusta tunnelmasta. Todistinpa stagedivereita, crowdsurfaajia ja monen monta raivokkaan energistä pittiä, jotka huipentuivat brutaaleihin wall of deatheihin – ei hullumpi vastaanotto ensikertalaisiksi Suomessa. Eihän siinä voinut muuta, kuin antautua Signs of the Swarmin soundille ja fiilikselle, vaikka arki-iltana keikka olikin. Bändin solisti David Simonich teki erinomaista työtä yleisönsä huomioinnissa, ja tuntui siltä, että kun ”Kapteeni Simonich” käski, yleisö toteutti. ”Horns in the air!”, ”Spin this shit!” ja ”Wreck up your friends!” olivat vain muutama näistä yleisöä innostaneista käskyistä, jotka kaikuivat tamperelaisyleisön kuuleviin korviin loistavalla menestyksellä. Signs of The Swarmin keikka oli energialtaan loistava, ja soundi oli kohdillaan. Keikan kääntyessä kohti loppua hurrasi yleisö bändin takaisin lavalle encorea varten, ja kylläpä tästä show’sta olivat todella äänekkäät suosionosoitukset erittäin ansaitut. Tampereen keikka päätti bändin kiertueen Euroopassa, ja uskonpa, että tästä illasta jäi todella hyvä fiilis niin bändille kuin yleisöllekin. Jään innolla odottamaan bändin paluuta keikkalavoillemme Suomessa.

Settilista (On the Rocks, 2.4.2024)

 1. Pernicious
 2. Pray for Death
 3. Nameless
 4. Amongst the Low & Empty
 5. Tower of Torsos
 6. Borrowed Time
 7. Between Fire & Stone
 8. Unbribled
 9. Malady
 10. DREAMKILLER
 11. Death Whistle