Karski, primitiivinen ja raivokas – arviossa Unforgedin esikoisalbumi ”Eye For An Eye”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 24.10.2021

Unforgedin esikoisalbumi on äärimmäisen kiukkuinen ja pahansuopainen, mistä pitkäsoiton nimikin antaa viitettä. Saksalaisyhtye haluaa tasata puntit kaiken vääryyden suhteen, ja väläyttää ratkaisuksi kuuluisan Hammurabin lakikokoelman mantraa: ”Silmä silmästä, hammas hampaasta” -periaatetta. Se ei oikein istu yhteen länsimaisen oikeudenmukaisuuden ajattelun kanssa, mutta onneksi Unforged osaa kanavoida raivonsa ulos musiikin kautta. Näin ollen yhtyeen ei tarvitse siirtyä sanoista tekoihin.

Unforged perustettiin vuonna 2018, joten kyseessä on vielä tuore tapaus. Esikoisalbumille on taottu kahdeksan väkivaltaista kappaletta, jotka eivät sanoitusten suhteen ole erityisen taitavia, mutta myönnettäköön, että yksinkertaiset lyriikat ja toistot sopivat hyvin yhteen karskin ja runnovan äänimaiseman kanssa. Sanoituksissa selkäsaunan saavat niin virkavalta (”Serial Killer”) kuin kuvitteelliset, anonyymeiksi jääneet vihankohteet (”Eye For An Eye”, ”Antihero”). Silloin kuin vokalisti Chrys ei uhoa murhaavansa muita, hän yllyttää kuulijaa taistelemaan elämänsä puolesta (”Fight For Your Life”) sekä olla ajautumatta yhteiskunnan asettamien odotusten muottiin (”Unforged”). Unforgedille ominaisesti, myös ”Scream For Me” on sanoitusten suhteen kryptisen oloinen, mutta välittää silti ydinsanomansa selvästi.

Eihän ”Eye For An Eye” ole lyyrisesti mikään mestariteos eivätkä sävellykset hivo stratosfääriä, mutta siitä huolimatta, pitkäsoitolla on oma hohtonsa – tai synkkyytensä – miten asian tulkitsee. Albumista huokuu paljon raivoa ja kappaleissa on alkukantaista koukuttavuutta, jollaista läheskään kaikki yhtyeet eivät pysty saavuttamaan. Kun tämä kaikki yhdistyy vokalisti Chrysin mylvivään tulkintaan ja primitiiviseen aggressioon, on lopputulos vakuuttavaa jälkeä.

Ja ehkä pitkäsoiton viehätys selittyy myös osin sillä, että Unforged on uskollinen omalle visiolleen. Saatekirjeen mukaan, saksalaisyhtye ei halua kaunistella asioita eikä ole halunnut tehdä siloteltua kokonaisuutta. Ja sitä ”Eye For An Eye” todellakin on. Se on kaikessa karskiudessaan, aggressiivisuudessaan ja koruttomuudessaan aitoa.

8/10

Kappalelista:

  1. Serial Killer
  2. Eye For An Eye
  3. Antihero
  4. Prior
  5. Scream For Me
  6. Unforged
  7. Fight For Your Life
  8. I’m Away

Unforged Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen