Katatonia hemmottelee fanejaan B-puolilla ja harvinaisuuksilla – arvostelussa ”Mnemosynean”

Kirjoittanut Ilona Pakarinen - 12.10.2021

Ruotsalainen metalliyhtye Katatonia julkaisi odotetun ”Mnemosynean”-albumin 1.10.2021. Albumi juhlistaa yhtyeen uraa kolmalla eri vuosikymmenellä ja pitää sisällään aimo annoksen harvinaisuuksia, bonusraitoja ja albumien B-puolia. Pidän itse tätä julkaisua yhtenä tämän syksyn odotetuimpina julkaisuina.

”Mnemosynean” on jaettu kahteen osioon. Ensimmäinen osuus esittelee yhtyeen tuoreempaa materiaalia, ja se on kokonaisuudessaan herkempi ja hauraampi. Toinen osuus sisältää paljon raskaita riffejä, aina ahdistavuuteen asti, alkaen 90-luvun puolestavälistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensimmäisen puolisko alkaa vuonna 2016 julkaistun ”The Fall Of Hearts” -albumin erikoisuuksilla. Albumin avausraita ”Vakaren” tekee kunniaa yhtyeen kansalliskielelle. Tätä hyvin seesteistä kappaletta seuraa vieläkin seesteisempi kappale ”Sistere”, joka maalaa hyvin rauhallista maisemaa akustisin keinoin. ”Wide Awake In Quietus” on edeltäjiään rosoisempi kokonaisuus, jota rytmittävät mielettömät kitaramelodiat. Kappaleen suoraviivainen kertsi pitää otteessaan, ja näenkin kappaleessa ehtaa sinkkumateriaalia. ”The Fall Of Heartsilla” on hyvin tärkeä paikka sydämessäni, eivätkä nämä erikoisuudet himmennä albumin merkitystä millään lailla, päinvastoin.

Seuraavana kuultu coveri Judas Priestin klassikosta ”Night Comes Down” uhkuu asennetta, eikä se tingi laadusta missään kohtaa. Yhtye tekee kappaleesta hienon, sydänverellä vuodatetun version, joka kuulostaa aivan Katatonialta. Kronologisessa järjestyksessä albumin kappaleet siirtyvät yhä taaemmas menneisyyteen. ”Dead End Kings” -albumin ajoilta kuullaan kappaleet ”Second” ja ”The Act Of Darkening”. ”Second” on soljuvan rauhoittava kokonaisuus, jonka aikana tuntee elävänsä.

The Act Of Darkening” on minulle erityisen rakas kappale. Muistan metsästäneeni aikoinaan ”Dead End Kings” -albumin erikoisversiota, jolla tämä kyseinen kappale oli, aina Suomen rajojen ulkopuolelta, kunnes hyvä ystäväni löysi albumin spesial limited editionin minulle muistaakseni Briteistä. Kappale on hyvin lohdullinen, jopa hieman disneymäinen, mutta kaikki on kuitenkin vähän vinksallaan. Tämä kontrastinen asetelma tekee kappaleeseesta tänäkin päivänä minulle erityisen merkityksellisen ja rakkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ashen” haastaa kuuntelijaa uhkaavilla soundeilla ja mehevillä rumpukompeilla. Tunnen, kuinka tummat pilvet ja ahdistuksen haamut tekevät tuloaan aiemmin niin kirkkaalle taivaalle. ”The Night Is The New Day” -albumin ajoilta kuullaan myös kappale ”Sold Heart” , jolle voi kirjaimellisesti myydä sydämensä.

Seuraavana matkaan aikaan, jolloin itse löysin yhtyeen. ”My Twin” -sinkulta aiemmin kuultu ”Displaced”-kappale nivoo yhteen muistoja omilta teiniajoilta. Ajoilta, joita en haluaisi koskaan elää uudeelleen. Olen kuitenkin tänäkin päivänä kiitollinen, että juuri Katatonia on ollu mukana matkallani aina puberteetin huuruisista epävarmuuksista kohti aikuisuutta ja sitä, mitä olen tänä päivänä. Seuraavana kuultu ”Dissolving Bonds” riipaisee syvältä koskettavuudellaan ja esittelee hienosti Renksen äänenkäyttöä. Kappaleen kertosäe saa alahuulen väpättämään ja ihon kananlihalle jokaisella kuuntelukerralla. Tätä on onnellisuus.

Ensimmäisen osion päättää kappaleet ”Unfurl” ja ”Code Against The Code. Sopivan pehmeä ja melankolinen ”Unfurl” pitää ootteessaan ja tunnelman sopivan intiiminä. Tätä tunnelmaa rytmittävät laadukkaasti toteutetut elektrosoundit, jotka virittävät tunnelman huippuunsa. Haavoittuvaa rosoa sisältävä ”Code Against The Code” päättää albumin ja saa janoamaan lisää.

Kokonaisuuden toisella osiolla kuullaan monen monta ”The Black Sessions” -albumilta tuttuta kappaletta. Kyseinen albumi julkaistiin vuonna 2005, ja se sisälsi niin ikään B-puolia, bonusraitoja ja muita harvinaisuuksia hittien lisäksi. On ihailtavaa, että yhtye jaksaa hemmotella fanejaan näillä herkuilla aika ajoin. ”Wait Outside” käynnistää tämän tummanpuhuvan toisen osion mahtavilla progekoukuilla. Tätä seuraa Sulfur”, jonka tunnelmaa voi luonnehtia seitinohueksi jännitteeksi, joka räjähtää lopussa täydelliseen loistoonsa. ”Marchin” ohella toinen osio pitää sisällään monen monta tuttua kappaletta ”The Black Sessions” -albumilta. Näitä kaikkia kappaleita yhdistää raskas, mutta niin rakastettava tunnelma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Quiet Worldin” laahaavien doom-soundien kautta siirrymme aina vuoteen 1996. Katatonia julkaisi tuolloin yhdessä irlantilaisen metalliyhtyeen Primordialin kanssa ”Split”-EP:n. On ilo huomata, että ”Mnemosynean” ei ole unohtanut tätä harvinaislaatuista EP:tä ja on ottanut kappalelistaan mukaan järkälemäisen ”Scarlet Heavensin””. Kappale pureutuu goottimetallin ytimeen ja luo ”Mnemosyneaniin” nostalgian havinaa suurella tunteella. Olisi hienoa kuulua niiden onnekkaiden joukkoon, jotka omistavat oman kappaleensa tästä eeppisestä EP:stä, jota on painettu 777 kappaletta. Onneksi voimme nauttia palasta eeppisyyttä ”Mnemosyneanin” parissa.

Toisen osion lopulla kuullaan erilaisia versioita yhtyeen tunnetuimmista hiteistä. Sykettä nostaa erityisesti vuoden 2012 versio kappaleesta ”Soil’s Song.

Katatonia aloittaa tulevan Euroopan-kiertueensa Suomesta tammikuussa 2022. Nähtäväksi jää, kuullaanko jotakin näistä erikoisuuksista tuolloin. Itse miellän edellä mainitun ”Soil’s Songin” ikään kuin mustaksi hevoseksi, joka voisi toimia aivan hyvin vaikka keikan aloituksena.

”Mnemosynean” on hieno läpileikkaus yhtyeen pitkästä urasta. En tiedä, onko albumi paras ensipuraisu yhtyeen uudelle kuulijakunnalle, mutta se ei varmastikaan jätä faneja kylmäksi. Kappaleet vievät tunnelmasta tunnelmaan. Mielestäni yhtyeen hienous pilee tavassa synkistellä äärimmäisen kauniilla tavalla. Kappaleet ovat kuin kristallipallo, jota haluaa suojella maailman pahoilta ajatuksilta viimeiseen hengenvetoon saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

9½/10


Kappalelista:

CD1

 1. Vakaren
 2. Sistere
 3. Wide Awake In Quietus
 4. Night Comes Down
 5. Second
 6. The Act Of Darkening
 7. Ashen
 8. Sold Heart
 9. Displaced
 10. Dissolving Bonds
 11. Unfurl
 12. Code Against The Code

CD2

 1. Wait Outside
 2. Sulfur
 3. March
 4. O How I Enjoy The Light
 5. Help Me Disappear
 6. Fractured
 7. No Devotion
 8. Quiet World
 9. Scarlet Heavens
 10. In The White (Urban Dub)
 11. My Twin (Opium Dub)
 12. Soil’s Song (Krister Linder 2012 Remix)
 13. Day And Then The Shade (Frank Default Remix)
 14. Idle Blood (Linje 14)
 15. Hypnone (Frank Default Hypnocadence Remix)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat