Kattava katsaus musiikillisen mielen syövereihin – Tarkastelussa Wintersunin massiivinen “Time Package”

Kirjoittanut Konsta Hietaniemi - 8.9.2024

Kotimaisen metallimusiikin tunnetuin ikuisuusprojekti, Wintersun -yhtyeen “Time II”, näki viimein elokuun lopulla päivänvalon ja levyn keväällä digitaalisesti ennakkotilanneet saivat sen mukana massiivisen annoksen extraherkkuja. Tämä kokonaisuudessaan 32 gigatavun kokoinen järkäle on nimeltään “Time Package” ja aikamoinen setti kyseessä onkin.

Luonnollisestikin paketin päätähti on uusi albumi “Time II”, joka pääsikin itselläni saman tien ahkeraan kuunteluun. Time-saagan toinen osa on massiivinen, monenlaisia sävyjä, tunnetiloja ja ensimmäiseen osaan nähden monipuolisempaa kappalemateriaalia sisältävä teos, jonka sulattelemiseen menee hetki. Kaaoszinen arvostelun levystä voit lukea täältä.

Mutta mitäpä olisi “Time Package” ilman kokonaisuuden ensimmäistä osaa? Yhtyeen nokkamies Jari Mäenpää on päivittänyt pakettia varten myös “Time I” -levyn vastaamaan soundeiltaan kakkososaa. Alkuperäinen miksaus kärsi joiltain osin heikoista soundeista, joiden takia levyn kakkososa vietti tuotantolimbossa sen surullisenkuuluisat 12 vuotta. Mäenpään mukaan koko “Time”-kokonaisuus saatiin lopulta valmiiksi hänen haluamillaan soundeilla – kiitos kehittyneiden kitaravahvistinmallinnusten ja ensimmäisen joukkorahoituksen avulla hankitun paremman kotistudion. Ja kyllähän tässä versiossa on aivan eri tavalla potkua kuin vanhassa! Rytmikitarat eivät enää hautaudu orkestraatioiden massaan, vaan jyrisevät voimakkaasti ja vetävät rumpujen, sekä basson kanssa kuulijaa turpaan mahtavalla intensiteetillä. Ei sillä, että tämäkään täydelliseltä kuulostaisi. Virveliä kuunnellessa on vaikea uskoa, että tämän soundin hakemiseen meni 12 vuotta ja monet upeat kitaraliidit on jostain käsittämättömästä syystä haudattu lähes kuulumattomiin, minkä vuoksi esimerkiksi “Land of Snow and Sorrow” -biisin livestudioversio pitää edelleen pintansa parhaana versiona kappaleesta. Huvittavasti nimetty “Time I 2.0” on soundillisesti selkeä parannus aiempaan, mutta Mäenpään voisi olla hyvä ottaa miksausvaiheessa myös ulkopuolista palautetta vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Mistä pääsemmekin isolated tracks -osioon. Wintersunilla on nimittäin ollut molemmissa levynmyyntikampanjoissaan täkynä jotain, mikä harvan bändin kohdalla toimisi: mahdollisuus kuunnella yksistään kappaleiden rumpu-, basso-, rytmikitara-, liidikitara-, laulu-, ja orkestraatioraitoja. Näiden avulla voi miksata itselleen mieluisamman kuuloisen version albumista, ainakin äänentasojen osalta. Lisäksi ne tarjoavat mielenkiintoisen katsauksen Mäenpään sävellystyöhön. Wintersun-kappaleiden yksityiskohtien käsittämätön määrä aukeaa kunnolla vasta näitä raitoja kuunnellessa. Varsinkin orkestraatioraidat ovat jo teoksia itsessään. Onkin samaan aikaan sekä hämmentävää että ihailtavaa, miten valtavan määrän tavaraa hän jaksaa näihin kappaleisiin laittaa, ilman että sitä kaikkea on mitenkään mahdollista erottaa lopullista versiota kuunnellessa. Paketti sisältää isolated tracks -versiot molemmista Time-albumeista.

Myös bändin edellinen levy “The Forest Seasons” on saanut pakettia varten päivityksen. Kyseessä on loud and modern -remasterointi, jolla albumin primitiivisempää äänimaailmaa on päivitetty hiukan modernimmaksi. En suoraan sanottuna aluksi ollut tästä versioinnista kovinkaan kiinnostunut, sillä levyn äänimaailma toimi karumman kuuloisena itselleni jo hyvin, ja mielestäni ongelmat olivat lähinnä miksauspuolella. Täytyy kuitenkin todeta, että päivitetty soundi sopii varsinkiin “Loneliness” -biisiin huomattavasti paremmin kuin vanha. Mukana on myös uudelleen miksattu versio kappaleen akustisesta sovituksesta. Kappale kuulostaa todella kauniilta ja uusi miksaus tuo esiin monia sellaisia yksityiskohtia, joita en ollut aiemmin huomannut.

“Time II”:n ohella odotin eniten “Legendary Early Demos” -kokoelmaa, joka käsittää 56 kappaleen verran Mäenpään 90-luvulla nauhoittamia demokappaleita. Mäenpään panos Ensiferum– ja Arthemesia -yhtyeiden varhaisiin levytyksiin on itselleni sellaista korvakarkkia, että ajatus miehen ennen kuulemattomasta materiaalista tältä aikakaudelta sai väistämättä veden kielelle. Kokoelmaan tutustuminen on tätä kirjoittaessa vielä pahasti kesken, mutta jo tässä vaiheessa voi sanoa, ettei se jätä Mäenpään varhaisesta tuotannosta kiinnostuneita kylmäksi. Materiaali vaihtelee neliraiturilla teinivuosina tehdyistä rokki- ja shred- kappaleista viimeistelemistä vaille valmiiseen fantasiametalli-albumikokonaisuuteen. Taso puolestaan vaihtelee kerran kuunneltavista kuriositeeteista aidosti mielenkiintoisiin kappaleisiin. Tähänastisen kuuntelun perusteella viimeksi mainittuja on mukana varsin kiitettävällä prosentilla. Esimerkkeinä terävää sävellyskynää jo varhaisessa iässä esittelevä “Waltz of the Vampires”, kadonneelta Ensiferum-kappaleelta kuulostava “Crystal of Magic”, hienoja riffejä sisältävä “Perpetual Fire” ja Mäenpään mukaan ensimmäiselle Wintersun-albumille lähes päätynyt “Powers Inside”. Mielenkiintoinen veto on myös Bruce Dickinson -cover “Tears of the Dragon”, joka esittelee Mäenpään jo monipuolisesta lauluäänestä uusia vivahteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Demolevyistä erityismaininnan ansaitsee edellä mainittu “Fantasy Metal Project” -niminen kokonaisuus, joka on kuin puuttuva linkki Mäenpään Ensiferum -aikojen ja Wintersunin välissä. Levy on muutamasta kappaleesta puuttuvia lauluja ja tuotannollisia viilauksia lukuunottamatta ehyt ja harkittu kokonaisuus. Tyylillisesti kumarrellaan ainakin Bal-Sagothin ja Summoningin suuntiin, Ensiferum-tunnelmia unohtamatta, mutta Mäenpään oma persoonallinen ote on jo selvästi kuultavissa. Varsinkin eeppinen ja useammasta osasta koostuva “Fountain of Life” on sävellyksellisesti ehtaa Wintersunia. On häkellyttävää ajatella, että tällainen materiaali on istunut pöytälaatikossa yli kaksi vuosikymmentä. Viimeisteltynä ja heti valmistuttuaan julkaistuna kyseessä olisi voinut olla jopa kotimaisen metallin klassikkoteos. Kaikkiaan demolevyjen skaala tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen Mäenpään musiikilliseen kasvuun ja niihin vaikutteisiin, jotka myös uudempien levyjen tyyleihin ovat vaikuttaneet.

“Time Package” on kevyesti hintansa arvoinen kokonaisuus, josta löytyy mielenkiintoista kuunneltavaa pitkäksi aikaa. Varsinkin demokokoelma sisältää laajan skaalan mielenkiintoisia kappaleita ja tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen Jari Mäenpään musiikilliseen evoluutioon. Odotan jo suurella mielenkiinnolla, miltä Wintersunin seuraava luku tulee kuulostamaan, mutta sitä ennen tässä paketissa riittää mukavasti sulateltavaa.