Kauhajoen death-thrash -kuninkailta albumillinen tiukkaa tykitystä
Kun taiteillaan parin perinteisen metalli-genren välimaastossa ja tuntuu siltä, että kaikki on jo kuultu, julkaisi kauhajokinen Tyrant Disciple vuoden 2018 syyskuulla oman reseptinsä likimain puhkikulutettuun thrash-death metal -soppaan. ”Weight of Oblivion” on etelä-pohjanmaalaisen Tyrant Disciplen debyytti ja siltä se kuulostaakin – hyvässä mielessä. Se kuulostaa tuoreelta, innokkaalta ja sisältää muutaman ovelan koukun, kuten pitääkin, mutta riittääkö se? Millä erottua edukseen enää em. genre-duon välimaastossa?
Levyn kymmenestä kappaleesta kolme (”Cancer”, ”Waste” ja ”Eternal Burn”) ovat vuonna 2011 julkaistun ”Death Curse Crises” -EP:n antia ja kappaleina tukevat mainiosti myös tätä uudempaa materiaalia. Näistä etenkin ”Waste” nousee omaan arvoonsa, sillä se kuulostaa pieneltä CV:ltä siitä, mitä bändi osaa ja mihin vokalisti pystyy. Muun muassa Sepultura, Testament, Anthrax ja Kreator mainitaan vaikutteina yhtyeen facebook-sivuilla. Tarkkakuuloisimmat voivat havaita myös vivahteita Exoduksesta ja Overkillistä, myös Death tulee mieleen. Tämä saattaa toki olla vain sopan sivumaku, mutta on mielenkiintoista havaita, että yhtyeen taito yhdistellä ja luoda uutta tästä ”best of all worlds” -skenaariosta puskee esille jokaisella kuuntelukerralla.
Ei pidä kuitenkaan olettaa, että levy on täynnä lainariffejä ja säkeitä – ei suinkaan! Kyllä tämä on ihan Tyrant Disciplea alusta loppuun. Se, että vaikutteet paistavat läpi niin selkeästi (oli se sitten tarkoituksellista tai vaan kuulijan oman pään luoma illuusio) voi toki olla myös julkaisun heikkous. Ei biiseistä asennetta ja kunnon runttaus-mentaliteettia puutu. Nopeat riffit ja biisien ideat ovat kuin genren oppikirjasta, mutta yhtyeen laulaja-kitaristi Sami Riskun ulosanti tekee tästä hyvinkin mainiota kuultavaa. Levy kuulostaa myös sopivan ”raa’alta”. Se ei ole ylituotettua ison studion ulosantia vaan hyvinkin kotikutoista, sillä bändin kitaristi Kari Lehtinen on hoitanut kaiken äänityksestä ja miksauksesta aina masterointiin (Drunkhouse Studiolla).
”Weight of Oblivion” ei mullista maailmaa, mutta ei sitä kukaan odottanutkaan. Se on kuitenkin intoa täynnä oleva kuuntelukokemus ja sopii mainiosti myös niille, jotka haluavat tutustua dödö-rässin maailmaan tukemalla samalla jotain kotimaista, ja tietenkin: etelä-pohjanmaalaista. Perusteellinen, mietitty ja innokas, lienevät parhaat adjektiivit kuvaamaan tätä likimain 14 vuotta odotettua pitkäsoittoa.
7-/10
Kappalelista:
1. The Great Dead One
2. Waste
3. Weight of Oblivion
4. Cancer
5. Blood Countess
6. Peace of Violence
7. Long Lives the King
8. Eternal Burn
9. Bringer of Rain
10. Funeral Veil