Kauneutta ja karheutta: Arvostelussa Swansongin ”Winter Maiden” -EP

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 25.2.2022

Kuopiolainen, melodista death metalia soittava Swansong julkaisi tänään debyytti-EP:nsä nimeltä ”Winter Maiden”. Levyn kolmesta biisistä jää miellyttävä fiilis ja jano lisämateriaaliin. Kappaleiden alussa herätellään rauhassa alkutunnelmia ja kuljetetaan kuulijaa kohti ydintä. Musiikista kuuluu varma ja vahva tekeminen.

Ensimmäisen biisin aikana laulajan äänimaailma yllättää. Melodisen metallin rinnalla on tottunut kuulemaan korkealentoista laulua. Jemiinan karhea ja karu ääni tuo hyvää persoonallisuutta musiikkiin.

Lovely Bones” toimii esittelevänä makupalana vauhdikkaan ja menevän tahtinsa ansiosta. Verjnuarmusta tuttu Tuomas Koponen tuo lauluosuudellaan moniuloitteisuutta, joka ei jää liian taustalle. Se nostaa ristikkäistä tunnelmaa päälaulun kanssa. Koposen osuudet hiipuvat narisevalla äänellä, mikä lisää epämääräistä käsitystä biisin taustahahmosta. Pidin kohdasta, jossa kitara jatkaa melodiaa tuosta hiipuvasta äänestä seuraavaan osioon samalla, kun rummut rauhoittavat tahtia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kitaraosuudet ovat todella hienoja, ja rummut muokkaavat selkeät tahdit eri vaiheissa. Kitarasoolot ovat tarttuvia, ja ne pysäyttävät toistuvat osiot juuri sopivasti ennen kuin niihin alkaa turtua. Mielenkiinto pysyy yllä. Nopeutetut rytmittelyt miellyttävät ”Here I Stand” -kappaleessa. Rumpujenkin osalta rytmit leikittelevät useammassa kohdassa, mistä pidin paljon. Kertosäkeissä Tomas Ahlroosin laulu kulkee ristikkäin Jemiinan laulun kanssa, ja laulut sopivat hyvin yhteen. Loppuvaiheessa Ahlroosin laulu päätyy mantramaiseksi, aaltoilevaksi melodiaksi – aivan kuin omaksi soittimekseen. Loppufinaalissa tunnelma kasvaa ja kiihtyy. Hieno ja monipuolinen kokonaisuus, ehdoton suosikkini julkaisulta.

EP:n päättävä ”Winter Maiden” on tunnelmaltaan täysin erilainen ja kahta muuta biisiä selkeästi pidempi. Musiikki hakee ja luo tunnelmaa omalla ajallaan, eikä laulun esiintulolla ole kiire. Kauniin melodian rinnalla Jemiinan karhea ääni tuo vahvaa konstrastia, ja biisin aikana edetään päämäärätietoisesti. Kuoromaiset taustalaulut nostavat kappaleen mahtipontisuutta, ja ajoittain rummut kiihdyttävät tahtia muistuttaen, että loppuun asti on kuljettava. Kuljetaan vaikka viimeisillä voimilla. Biisi tuntuu vahvasti koko bändin yhteisteokselta, ja se on syystäkin ansainnut paikkansa EP:n nimikkokappaleena.

Bändin tulevaa tarjontaa ja menoa kannattaa jäädä seuraamaan, sen ”Winter Maiden” on osoittanut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kappalelista:

  1. Lovely Bones
  2. Here I Stand
  3. Winter Maiden

Swansong Facebookissa

Luetuimmat

Uusimmat