Kaunistelematonta ja ankaraa ulosantia – arviossa Only Emptinessin debyyttialbumi ”Seize the Day”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 2.8.2022

Reilun 50 minuutin mitalta myllytystä. Sellainen kuuntelukokemus on tiedossa, kun ”Seize the Day” -albumin ottaa kuunteluun. Ylivieskalainen Only Emptiness kallistuu ulosannissaan melodisen death- ja thrash metalin välimaastoon, mutta pitkäsoitolta voi toki löytää myös pilkahduksia niin progressiivisesta metallista kuin metalcorestakin.

”Seize the Day” -pitkäsoiton fokuksessa ovat nopeat temmon- ja tunnelmanvaihdokset, joita sävyttävät vokalisti-kitaristi Jarkko Olmalan raivokkaat huudot ja laulut. Nämä piirteet leimaavat albumin kaikkia kappaleita, jotka rakentuvat pääasiassa aggressiivisen ulosannin varaan. Kappaleiden rakenteita on kuitenkin kevennetty ilmavilla osuuksilla, jotka luovat kontrastia sävellysten äänimaisemiin.

Merkittävimpänä poikkeuksena on ”My Chosen One”, joka profiloituu albumin ilmavimmaksi ja keveimmäksi teokseksi. Tämä ei tosin tarkoita sitä, etteikö kappaleella kuultaisi myös aggressiivisuutta, vaikka kuulija kiinnittääkin huomiota enemmän Olmalan rauhalliseen tulkintaan. Samaan kastiin voisi sijoittaa myös ”Inhuman”-kappaleen, joka nostaa lähes tasapuolisesti esiin keveyttä ja rujoa soundia. Vastaavasti ”Hollow Shell of Me” erottuu edukseen tarttuvalla rakenteellaan, joka tekee siitä albumin korvamatomaisimman. Myös pitkäsoiton loppuun jätetty ”The Lake” on tässä kohtaa syytä nostaa esiin, sillä kappaleen aavistuksen sinfoninen ja psykedeelinen äänimaisema herättää huomiota. Kappale on sopivan mystinen lopetus tälle voimaa uhkuvalle albumille.

Only Emptinessin ulosanti on väkevä, siitä ei pääse mihinkään. ”Seize the Day” -albumin perusteella ylivieskalaisyhtyeellä on selvä visio äänimaisemastaan, jossa brutaalisti runnovat riffit, Olmalan aggressiivinen tulkinta ja harmoniset kulut yhdistyvät sulavasti omiksi kappaleikseen. Kappaleet muuttavat muotoaan ennalta-arvaamattomasti, mikä tekee kuuntelusta aluksi hyvinkin mielenkiintoista.

Valitettavasti kokonaisuutena ”Seize the Day” on kuitenkin puuduttava, sillä kuuntelukokemus muodostuu paikoin sekavaksi ja siten vaikeasti seurattavaksi. Tämä osaltaan laskee kuunteluintoa, kun kuulija ei meinaa pysyä aina perässä. Kappaleissa toistuvat toisinaan myös liiaksi samankaltaiset rakenteet, mikä osaltaan aiheuttaa toiston tunnetta kuuntelijassa. Pituuttakin pitkäsoitolta olisi voinut hieman karsia, sillä se olisi tehnyt kokonaisuudesta tiiviimmän ja purevamman. Albumin ehdottomaksi ansioiksi on nostettava brutaali soundi, josta ei puutu raakuutta saati väkevyyttä. Only Emptinessiä kuuntelee mielellään, ja ”Seize the Day” -albumilla ylivieskalaisyhtye raottaa lupaavaa potentiaaliaan, jota ei ole vielä täysin valjastettu käyttöön.

Kappalelista:

1. Walls

2. No More

3. Seize the Day

4. My Chosen One

5. Hollow Shell of Me

6. Inhuman

7. Time for You to Go

8. I Bite the Moon

9. Ashstricken Wastes

10. The Lake

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/onlyemptinessband/?ref=page_internal

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen