Kaupallisesti toimivaa ja kaukana omaperäisestä – arviossa Nevenan eponyymi debyyttialbumi

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 3.1.2023

Kun Frontiers Music Srl:n levy-yhtiön johtaja Serafino Perugino haistaa melodisen rockin mahdollisuuden, häntä ei pidättele mikään. Serbialaisen solisti Nevena Dordevicin sooloalbumi on tästä jälleen hyvä esimerkki. Frontiers Musicin sisäinen pieni piiri sai hiljattain uutta verta, kun The Big Deal -yhtyeessä vaikuttava Srdjan Brankovic hoksasi, että Dordevic on äänensä puolesta oivallinen lisä levy-yhtiön talliin. Brankovicin ehdotus sai tuulta alleen – näin albumin saatteessa kerrotaan – ja kun Dordevic tutustutettiin multi-instrumentalisti Michael Palaceen, syntyi Nevenan debyyttialbumi kuin itsestään.

Myönnetään se heti kättelyssä – Dordevicin ääni sopii erinomaisesti melodiseen ja imelän sävyisen rockiin. Kotimaassaan Serbiassa vokalisti on niittänyt mainetta niin musiikin parissa tekemänsä työn kuin ”Voice Of Serbia” -ohjelman kautta, mutta muuta maailmaa on lähdetty valloittamaan vasta debyyttialbumin myötä. Myyntilukuja ajatellen artistinimeksi on valikoitunut vokalistin eksoottisen kuuloinen etunimi, Nevena, ja kansikuvallakin selvästi pyritään kiinnittämään huomiota.

Kun Nevenan debyyttialbumin on kuunnellut useamman kerran, tekisi mieli todeta, että ”moni kakku päältä kaunis”, sillä sisältönsä suhteen esikoisalbumi ei ole kaksinen. 11 kappaletta kattava pitkäsoitto sisältää tarttuvia ja mukavasti polkevia kappaleita toinen toisensa perään, mutta siihen se pitkälti jää. Monipuolisen laulajan taustan omaava Dordevic laulaa harmillisen kapealla rekisterillä eivätkä sävellyksetkään pääse yllättämään, mutta sisältävät kuitenkin hieman vaihtelua. Ja kun albumilta löytyy ”Bad Sun Rising” ja ”Miracles” -nimisiä kappaleita, ei sanoituksiltaan kannata odottaa liikoja.

Joistakin albumeista näkee ja kuulee selvästi, että ne on äänitetty myyntilukuja silmällä pitäen. Kaupallisuus ei lähtökohtaisesti ole mikään ongelma, sillä se ei pois sulje sitä etteikö pitkäsoitto voisi olla hyvä. Jos pintapuolinen hyvänkuuloisuus on kuitenkin albumin ainoa valttikortti, ei sillä pitkälle pötki. Ja näin selvästi on Nevenan mukaan nimetyn debyyttialbumin kohdalla, josta on pyritty tekemään mahdollisimman suurta yleisöä miellyttävä, mutta josta on unohtunut se olennaisin myyntivaltti: persoonallisuus.

Kappalelista:

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen