Keikat ja lippujen osto verkkokaupasta – ovimyynti jäämässä historiaan
Koska viimeksi olet ostanut liput tapahtumaan ovelta? Nykyään käytännössä tapahtumaan kuin tapahtumaan ostetaan liput ennakkoon verkkokaupasta, ja vain harvoin ovelta. Miksi? Suurin syy tähän on käteisen rahan käyttämisen välttäminen ravintolan tai tapahtuman sisäänkäynnissä. Ennakkoon ostetun lipun tarkastus joko tulostetusta lipusta tai sovelluksen kautta skannaamalla on selkeästi selvempi vaihtoehto, kuten myös nopeampi. Ennakkomaksaminen on tuttua myös rahapeleissä ja oikeastaan kaikessa muussakin – vai koska olet tilannut jonkun istrumentin kuten vaikkapa kitaran maksamatta mitään etukäteen?
Oli sitten kyse keikkalipusta, soittimesta tai vaikkapa kolikkopelit ja niiden pelaamisesta, käyttäjät maksavat tuotteista ja palveluista nykyään etukäteen, mutta entä jos homma ei toimikaan, eli tapahtumaa ei järjestetä, esiintyjä sairastuu tai tuote tulee viallisena, tai sitä ei tule lainkaan – mitäs sitten?
Syitä ovimyynnin vähenemiseen
Syitä on monia mutta ne ovat itsestään selittäviä: ensinnäkin ihmiset ovat mukavuuden haluisia, eli haluavat päästä nopeasti sisälle ja ostaa liput myös mahdollisemman helposti – ja netissähän se onnistuu helposti ja vaivattomasta, samalla erilaisia mahdollisuuksia puntaroiden. Toisaalta netissä tapahtuva lipunmyynti on todennäköisesti myös edullisempi vaihtoehto tapahtuman järjestäjälle, varsinkin jos verkkokauppa on järjestäjän oma. Lisäksi digitaaliset liput asiakkaan älypuhelimessa ovat monta kertaa turvallisemmat kuin paperiset, tulostetut liput, tai postitse lähetetyt liput. Verkkokaupasta ostaminen on myös todennäköisesti moneltakin eri näkökantilta turvallisempaa kuin tapahtuman ovelta tai portilta ostaminen. Ja vielä yksi iso asia: kun asiakas ostaa verkosta lipun, mahdollistaa se tapahtuman järjestäjälle tietojen keräämisen ja jälkimarkkinoinnin.
Lippujen ovelta myynti käteisellä on myös turvallisuus riski – käteinen raha, pieni käteiskassa – ovat tekijöitä, jotka vähitellen kiinnostavat myös tahoja, joita eivät itse tapahtumat kiinnosta, ja siinä vaiheessa kustannukset nousevat myös tapahtuman järjestäjille – eli verkkokauppa ja lippujen ennakkomyynti on se ainoa oikea tapa. Verkkokauppa myynti on varmempi tapa jokaiselle osapuolelle: järjestäjälle – esiintyjille – asiakkaille sekä luonnollisesti verottajalle, joka tulee ottamaan oman osansa jokaisesta myydystä lipusta. Käteisliput ja ovelta ostaminen antavat aina mahdollisuuden, joka ei ole jokaiselle yhtäläinen: kuinka monta lippua oikeasti myytiin, jos bändi on lippuriskillä, kuinka monta lippua tilitetään ja veroja maksetaan…. digitaalisuus tuo turvaa tässäkin mielessä.
Ennakkomaksut ja ongelmat – katso tästä pieni opas
Jos olet maksanut tuotteen ennakkoon, vaikka luottokortilla, sen peruuttaminen on näppärää, tai maksuoikeuden peruuttaminen ilmoittamalla luottokorttifirmalle, ettei koko palvelua ole saatu tai tuotetta ole tullut – lähes kaikissa luottokorteissa on tätä varten palvelu ja maksun peruutuksella mahdollisuus.
Muutenkin verkkokauppaostaminen pitäisi olla Euroopassa kohtuullisen turvattua: kuluttajilla on tietyt oikeudet, jotka suojaavat heitä epäkohtuullisilta peruutusehdoilta.
- EU-alueella kuluttajansuojalainsäädäntö (esim. EU:n etämyyntidirektiivi) tarjoaa 14 päivän peruutusoikeuden verkkokaupasta tehtyihin ostoksiin. Tämä koskee myös ennakkomaksuja.
- Poikkeus: Jos digitaalinen tuote (esim. latauskoodi, ohjelmisto tai äänite) on aktivoitu tai ladattu, peruutusoikeus raukeaa, mikäli kuluttaja on suostunut tuotteen toimittamiseen ennen 14 päivän määräaikaa.
- Jos olet tilannut fyysisen tuotteen ja maksanut siitä ennakkoon, sinulla on yleensä oikeus perua tilaus 14 päivän kuluessa ostopäivästä. Tämä pätee erityisesti EU-alueella.
- Peruutuksen jälkeen myyjän on palautettava ennakkomaksu sinulle, ja sinun on palautettava tuote myyjälle (jos se on jo toimitettu).
- Tapahtumalippujen, matkavarauksien tai muiden palvelujen osalta peruutusehdot määräytyvät usein myyjän omien ehtojen mukaan.
- Joissakin tapauksissa ennakkomaksu voi olla palautumaton, erityisesti jos liput tai varaukset on nimetty tiettyyn henkilöön tai jos peruutus tapahtuu liian lähellä tapahtumapäivää.
- Kannattaa aina tarkistaa ostoehdot huolellisesti ennen maksamista.
- Jokainen verkkokauppa voi asettaa omat peruutusehtonsa, jotka eivät kuitenkaan saa olla kuluttajansuojalakia heikommat.
- Tarkista aina, onko tuotteella tai palvelulla erityisiä peruutusehtoja (esim. ”ei palautusoikeutta” tai ”palautus mahdollinen vain tietyin edellytyksin”).
Ennakkomaksujen peruminen on usein mahdollista, mutta ehdot vaihtelevat tuotteen tai palvelun tyypin mukaan. EU-alueella kuluttajansuojalainsäädäntö tarjoaa vahvan turvan, mutta on tärkeää tarkistaa ostoehdot ja toimia nopeasti, jos haluat perua ostoksen.
Fanittaminen ja verkkokaupat
Muistat varmaan ne ajat, kun keikoilla myytiin t-paitoja, julisteita, mukeja yms. Tämäkin myynti on nykyään pääosin siirtynyt verkkokauppaan, ja siihen ennakko-ostamiseen. Se tarkoittaa, ettei verkkokauppojen ole pakko pitää enää suurta varastoa tuotteita, vaan tilata tuotteita sitä mukaan, kun niitä oikeasti ostetaan – säästöä tulee sekä tiloista, varastosta että ajasta.
Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei artistien tai roudareiden tarvitse raahata turhan montaa laatikkoa tuotteita koko ajan mukana, tietenkin jos tilaa on autossa ja keikkapaikalle, niin ei se huono idea ole keikan aikanakin myydä tuotteita, mutta ainakin verkkokaupan osoite on hyvä olla selkeästi näkyvillä, jos artistilla tai bändillä sellainen on.
Liput ja verkkokauppa – aikaan sidotut edut
Monet festarit ovat jo vuosia käyttäneet erilaisia early bird-tarjouksia eli näitä ”aikainen lintu madon nappaa”- tyylisiä alennuksia, joissa mitä aiemmin ostat liput tapahtumaan, sitä edullisemmin ne ovat saatavilla. Näissä tarjouksissa voi olla huomattavia etuja saatavilla, ja samalla hyvin edistyvä ennakkomyynti varmistaa tapahtuman tuottavalle taholle, että tapahtuma on mahdollista tehdä. Sekään ei ole viime aikoina aina toiminut, kun ihmiset eivät ole ostaneet lippuja ajoissa, vaan jättäneet lippujen ostamisen aivan viime tinkaan.
Esimerkiksi vuonna 2023 festivaalikenttä kohtasi useita taloudellisia haasteita. Parikin eri festarijärjestäjää ajautui konkurssiin ja yritykset kuten kuten Loud’n Live Promotions Oy ja Nordic Live Productions Oy, hakeutuivat velkasaneeraukseen. Näiden yritysten taloudelliset ongelmat johtuivat osittain aiempien ongelmavuosien (maailmanlaajuinen tila) aiheuttamista tappioista sekä kesän 2023 odotettua pienemmistä kävijämääristä. Vieläkään, näin keväällä 2025 eivät tapahtumien kävijämäärät ole saavuttaneet noita ennen vuoden 2019 lukemia.
Sen sijaan tuo vuosi 2022 oli välissä melkoinen ilotulitus tapahtumien määrässä, aivan kuten näyttää tuleva kesäkin olemaan – ja vaikka kuinka kaikki tapahtumat markkinoivat omia esiintyjiään, jokaiselle tapahtumalle ei tule tänäkään vuonna riittämään tarpeeksi väkeä positiiviseen tulokseen- vaikka kuinka yrittäisi myydä lippuja verkkokaupassa ennakkoon. Katso vaikka juhannus 2025 erilaiset tapahtumat – niitä on joka puolella Suomea pienistä tapahtumista aina näihin isoihin musiikkifestareihin.
Festivaalijärjestäjät ovat kohdanneet kasvavia kustannuksia muun muassa artistipalkkioiden, logistiikan ja turvallisuusjärjestelyjen osalta. Nämä kustannuspaineet ovat vaikeuttaneet erityisesti pienten ja keskisuurten toimijoiden kannattavuutta, mikä on johtanut taloudellisiin vaikeuksiin ja jopa konkursseihin.
Aika ennen internettiä
Muistatko aikaa ennen internetiä? Kuinka vaikea oli saada tietoa tulevista keikoista, jollet ostanut tiettyjä kaupassa hyllyillä olevia lehtiä. Paikalliset tapahtumat tulivat esille joko paikallisradion, paikallislehden tai flyereiden kautta, joita jaettiin autojen tuulilasiin – ei ollut sosiaalista mediaa, ei ollut nettiä – mutta tapahtumissa kävi ihmisiä, baareissa vietettiin aikaa ja sosiaalinen elämä oli isossa kuvassa aivan erilaista, kuin mitä se on nyt. Oletko itse miettinyt viime aikoina, miten oma arkesi on muuttunut nykyajan muutosten mukana? Tai kuinka paljon kavereiden kanssa käytetystä ajasta on muuttunut teknologian kanssa käytetyksi ajaksi, vaikka sen sanottiin tuovan meille lisää vapaa-aikaa, ja aikaa olla nimenomaan niiden kavereiden kanssa – mitä jos tänä kesänä soittaisit kavereillesi ajoissa, ja sopisitte lippujen ostamisesta pariinkin eri tapahtumaa – ja vielä etukäteen, verkkokaupasta.