”Kelpoa thrash punkia vaivaannuttavalla lyyrisyydellä” – arviossa Paha Lampi -yhtyeen ”Eka EP”

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 26.4.2020

Tampereen suunnalla 2016 perustettu, mukiinmenevää hardcore punk -mausteista thrash metalia takova viisikko Paha Lampi on julkaissut ensimmäisen virallisen EP:nsä. Omakustanteisen ”Eka EP” -EP:n kuusi biisiä ovat genretietoisella riffittelyllä ja jämäkällä soittotatsilla varustettua suomi-thrashia avosointuräimeellä ryyditettynä. Tempovaihteluita on mukana hyvin pitämässä mielenkiintoa yllä, ja kahden kitaristin yhteistyö on rytmitikkauksessa saumatonta. Kitarasoolotkin ovat oikein asiallisia. Musiikillisesti yhtyeestä tulee mieleen jokin Mokoman ja D.R.I.:n välimuoto.

Vokalisti Ö:n hardcore-painotteinen huutolaulu on alataajuusvoittoista ja kauttaaltaan raivokasta asennetta täynnä. Laulujen dynamiikkaa biisien sisällä olisi saanut olla enemmän rikastamassa biisejä. Paikoin kokonaisuus toimiikin aivan mallikkaasti. Keskitempoisella puolikompilla naputtava ja popahtavan kertosäkeen sisältävä ”Vihansaattaja” ja ”Systeemi” ovat kokonaisuuden eheimmät kappaleet. Punkimpi ”Suvi, sauna seksi ja syfilis” on aivan asiallinen biisi. Videobiisi ”Moraali” tuo etäisesti mieleen Luonteri Surfin hervottoman ”Motorheadin”. Vastapainona näille huonon alkuosan ja paikalleen jämähtävän mosh-lopetuksen omaava päätösbiisi ”Vyön alle” olisi joutanut suoraan uudelleenkierrätettäväksi.

Pahan Lammen ja sen ”Eka EP”:n akilleenkantapää on alati heikomman laatuiset Klamydian tasolla kulkevat kornit, kömpelöiden riimitysten ja heikkojen sanavalintojen varassa uhoavat, nippa nappa kaksiulotteiset sanoitukset. Kontekstissaan toimimatonta huumoria on myös ujutettu mukaan ihan tarpeeksi. Ongelma on se, että yhtye ei heitä itseään likoon viemällä ivallisuuttaan tarpeeksi överiksi ollakseen kreisi kuten musiikilta olettaisi. Tämän myötä sanoituksista välittyy myös jokseenkin arveluttava aatemaailmaa (”Lihavat itkee öisin”). Ongelmaisille ihmisille raivoaminen kun menee jo huvittavuuden puolelle, täysin väärällä tavalla. Staattisen raivokas laulu tekee yhtyeen raivokkuudesta itseisarvon, ei tehokeinon. Kyseiset seikat jättävät kokonaisuudessa ainoastaan vaivaannuttavan jälkimaun muuten päteviä hetkiä sisältävään, musiikilliselta anniltaan kehityskelpoiseen kokonaisuuteen.

6-/10

Kappalelistaus:

  1. Vihansaattaja
  2. Systeemi
  3. Suvi, sauna, seksi ja syfilis
  4. Lihavat itkee öisin
  5. Moraali
  6. Vyön alle

Luetuimmat

Uusimmat