Kesäistä kantrihenkistä fiilistelyä – arviossa Bruce Springsteenin ”Western Stars”

Kirjoittanut Markus Raatikainen - 15.6.2019

Bruce Springsteen on ollut maailmanlaajuinen ilmiö viimeistään vuodesta 1984 alkaen eli ”Born in the U.S.A.:n” ilmestymisen jälkeen. Springsteenin edellinen levy ”High Hopes” oli varsin terävä tuotos, josta löytyi myös hiljaisempia veisuja. Uudella albumillaan Springsteen ottaa askeleita noin 14 vuoden taakse kohti ”Devils and Dustia”, jolla hän onnistui valloittamaan kantrikriitikot Grammyjen arvoisesti.

”Western Stars” on musiikillisesti kepeää ja ajoittain jopa liian helppoa kuunneltavaa. Biisit vaihtuvat, mutta soundi ja musiikista syntyvä tunnekokemus väräjävät kevyenä. Albumi ei ole kuitenkaan yksitoikkoisen tylsä kokonaisuus, vaan Springsteen onnistuu vangitsemaan kuulijan mielenkiinnon. Levyltä värähtelevät läpi rentous ja vapaus, molemmat kesään kauniisti liittyviä adjektiiveja.

Levyä ei voi syyttää turhasta menevyydestä, joka on mielestäni sääli. Springsteen on mielestäni parhaimmillaan ”The Ghost of Tom Joadin” (vuoden 2014 versio) tai ”Radio Nowheren” kaltaisissa rock-tykityksissä, joita uutukainen ei tarjoa lainkaan. Onkin paikallaan kysyä, missä ovat ”Western Starsin” ansiot?

Lyhyt vastaus: Ansiot ovat hallitussa kokonaisuudessa, syvällisen kauneuden välittymisessä ja helvetin laadukkaan 13 biisin tuotoksessa. ”Western Stars” ei sisällä huteja tai turhia palasia. Kaikki kappaleet ovat omilla paikoillaan, ja lopputulos on suorastaan timanttinen.

Bruce Springsteen tarjoili faneilleen tällä kertaa  tunnelman täyteistä, hiljaista vuodenaikaan sopivaa musiikkia. Springsteen ei nykyään julkaise levyjä turhan usein mutta laadun ollessa tällaista, ei, totta vie, tarvitsekaan. ”Western Stars” onkin todellisen ammattilaisen taidonnäyte.

Top 3 biisinostot:

  1. Stones”: Kauniin rauhallista menoa. Springsteenin ääni toimii valloittavasti, kuten myös hänen hieman melankolinen lyriikkansa.
  2. Chasin’ Wild Horses”: Kappaleessa on koskettava tarina, ja mitkä jouset biisissä onkaan… Tunnelmallista ja jopa herkkää.
  3. Western Stars”: Kappale kiteyttää soundillaan koko levyn tarinan. Selkeää, ei turhaa kikkailua. Hieno esimerkki siitä, miten yksinkertainen on kaunista.

9/10

Kappaleet:

1. Hitch Hikin’
2. The Wayfarer
3. Tucson Train
4. Western Stars
5. Sleepy Joe’s Café
6. Drive Fast (The Stuntman)
7. Chasin’ Wild Horses
8. Sundown
9. Somewhere North of Nashville 10. Stones
11. There Goes My Miracle
12. Hello Sunshine
13. Moonlight Motel

https://brucespringsteen.net/

Bruce Springsteen Facebookissa

Kirjoittanut: Markus Raatikainen