Keski-Suomen rokkaavin kesäfestari tulee taas! – festariennakossa John Smith Rock Festival 2023

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 27.6.2023

Suomen rockeimmaksi festariksi itseään tituleeraava (eikä tässä hirveästi erehtyvä) John Smith Rock Festival järjestetään tänäkin kesänä Laukaassa, kylpylähotelli Peurungan vehreissä puistomaisemissa 20.-22.7.2023.

Jos jättifestareiden väenpaljous, ahtaus ja kolkot tapahtumapaikat ovat alkaneet potuttamaan, tarjoaa Laukaan ikiomat rokkikekkerit erinomaisen vaihtoehdon erilaisella lähestymistavallaan. John Smith Rock Festival on juuri sopivan kokoinen tapahtuma, jonka vetonauloihin kuuluvat varsinaisen musiikkikattauksen lisäksi luonnonkaunis, perisuomalaisissa järvimaisemissa sijaitseva festarialue, jonka järjestelyt ovat poikkeuksetta fiksusti mietitty ja toteutettu. Kaipasit sitten hotellihuonetta tai telttamajoitusta, saavuitpa omalla autolla tai festaribussilla, niin kaikkeen tähän on mahdollisuuksia. Monipuoliset festaripalvelut, laadukas bändikattaus ja letkeä festaritunnelma varmistavat, että kylpylähotelli Peurungan alueelle syntyvässä festarikuplassa on jokaisen hyvä olla.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Onnistuneiden järjestelyiden sekä komeiden puitteiden lisäksi keskiössä on tietenkin itse musiikki, joka pauhaa tänäkin kesänä katkeamatta kahdella eri lavalla. Myös tällä osa-alueella John Smith Rock Festival on koko olemassaolonsa loistanut, sillä joka kesä tarjolla on ollut kattauksia, joista jokainen rock- ja metallimusiikin ystävä on varmasti löytänyt itselleen mielestä kuunneltavaa. Vaan mitä onkaan tänä vuonna luvassa? Kaaoszine pureutui festivaalin esiintyjäkatraaseen ja nosti esille jokaiselta päivältä muutamia tärppejä, jotka kannattaa käydä tsekkaamaassa festarireissun tiimellyksessä. Vaikka itse tapahtumaan on vielä kuukauden päivät aikaa, on bändikattausta katsellessa yksi asia varmaa jo tässä vaiheessa: John Smith Rock Festival vuosimallia 2023 tulee elämään ihmisten muistoissa vielä pitkään varsinaisen tapahtuman jälkeen. Ja tämähän on aina onnistuneen musafestarin merkki!

Torstai 20.7.

Lord of the Lost

Tänä keväänä Saksan euroviisuedustajana toiminut Lord the the Lost saa kunnian olla yksi tämän vuoden John Smith Rock Festivalin käynnistävistä nimistä, sillä yhtye esiintyy aloituspäivän kolmantena nimenä. Goottirockia ja industrial metalia yhdistelevä rokkijoukko on liikkeellä uuden “Blood & Glitter” -albuminsa tiimoilta, joka sai myös sivustomme arviossa suitsutusta. Laatumusiikkia on siis tarjolla. Suurimman kysymysmerkin muodostaakin se, innostuuko yhtye esittämään Suomen keikan kunniaksi ”Cha Cha Cha” -coverinsa, jonka bändi pisti pihalle tämän vuoden Euroviisujen alla. Sehän selvinnee heinäkuussa Laukaassa!

Omnium Gatherum

Oman lisämausteensa muutenkin mainion aloituspäivän antiin tarjoaa torstai-illassa nähtävä melodisen kuolonmetallin Suomi-Ruotsi-maaottelu. Peräkanaa esiintyvät kotimaamme melodeath-iskuryhmä Omnium Gatherum sekä länsinaapurin uudenkarhea melodisen kuolonmetallin superkokoonpano The Halo Effect. Metallitaiston aloittaa Omnium Gatherum, joka pisti alkukesästä pihalle uuden ”Slasher”-pienkiekon. Raskasta junttausta komeisiin melodioihin yhdistelevä bändi tarjoaa takuuvarmasti väkevän iltapuhteen jokaiselle melometallin ystävälle, joten eikun moshpittiin hikoilemaan!

The Halo Effect

Oman vastineensa Omnium Gatherumille tarjoaa heti perään Ruotsin melokentän pioneerijäsenistön yhteensulautumasta muodostunut The Halo Effect. Yhtye on hieno esimerkki siitä, kuinka länsinaapurimme metallikenttä on ollut viime vuodet hyvä paikka fanikunnalleen. Vanhan liiton death metal -nimet ovat tehneet kovatasoisia levytyksiä ja myös The Halo Effectin kaltaisia uusia kokoonpanoja on nähty. Viime vuonna loistavan debyyttilevynsä “Days of the Lost” julkaisseen metalliryhmän livekuntoa ja edesottamuksia pääsee todistamaan John Smithin hämärtyvässä torstai-illassa, joten meiningin ja tunnelman luulisi olevan kohdillaan.

Cradle of Filth

Torstain festaripäivän saattelee päätökseen synkän metallin veteraaniyhtye Cradle of Filth, joka ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Vuosikymmenet tinkimättömällä tyylillään tummaa metallimusiikkia veivannut bändi on painanut menemään minkään itseään häiritsemättä johtohahmonsa Dani Filthin johdossa koko uransa ajan. Jos kestävyyskunto vielä riittää ensimmäisen festaripäivän loppupuolella, pääsee yli 30 vuotta toimineen bändin nykyistä livekuntoa tsekkailemaan torstai-illan käännyttyä perjantain puolelle.

Perjantai 21.7.

Freedom Call

John Smithiin saksalaista voimametalliosaamista saapuu edustamaan Freedom Call, jonka korkealta ja kovaa lähtevästä tykityksestä pääsee nauttimaan perjantain alkuillassa. Genren parhaimpien perinteiden mukaisesti tarjolla on aimo annos hyväntuulista ja pirteää power metal -tykistä, jonka aikana jokaisen tosikonkin jäyhyys sulaa, sillä eihän voimametallia voi kuunnella pitkään huonotuulisena. Oivallinen tapa siis nauttia festareiden kakkospäivästä, varsinkin kun Freedom Call lukeutuu genrensä kovatasoisimpiin tekijöihin. Power metalia laatutakuulla siis!

Swallow the Sun

Vaan jotta perjantaitunnelma ei pääsisi muuttumaan liian riehakkaaksi, täytyy jonkun heittää jarrua aurinkoisuuden ja kaikenmaailman kesäisyyden tielle. Tähän tarkoitukseen sopii oivallisesti kotimaamme synkkä tunnelmoija Swallow the Sun. Perjantai-illan pikkuhiljaa hämärtyessä doom metal -pioneerit nousevat John Smith Rock Festivalin lauteille, jossa bändin ruhjova ja kauniin tunnelmallinen ilmaisu pääsee eittämättä kunnolla oikeuksiinsa. Suupielet alaspäin ja perisuomalaisesta melankoliasta nauttimaan!

D-A-D

Tanskalainen rock-suuruus D-A-D tarjoaa jokaiselle rokimman musiikin ystävälle sitä itseään. Jo kultaisella 80-luvulla alkunsa saanut yhtye ei osoita hidastumisen merkkejä, sillä yhtye esiintyy tänä kesänä kolmeen otteeseen Suomen kamaralla. Ensimmäinen veto tästä keikkakimarasta saadaan todistaa Laukaassa. Viime vuonna onnistuneen keikan Helsingissä vetänyt yhtye on edelleen vahvassa iskussa, joten paikalle kannattaa löytäytyä, jos näyttävän ja vauhdikkaan rokkikeikan todistaminen sopii omiin festarisuunnitelmiin.

Perturbator

Synkkää konemusiikkia veivaava Perturbator tarjoaa John Smithin kattaukseen piristävän tuulahduksen aivan sieltä perinteisempien rokki- ja metalliryminöiden ulkopuolelta. Vaikka ei tälläkään kertaa turhan kauaksi poiketa. Puhdasverisenä synth wave- projektina käynnistynyt ilmaisu on viimeisten vuosien aikana muuttunut jatkuvasti synkemmäksi ja karummaksi, jonka myötä Perturbatorin ulosanti taitaa nykyisellään olla sielultaan enemmän metallia kuin monella “oikealla” metalliyhtyeellä. Vaan tämähän selviää ainoastaan keikan tsekkaamalla, joten tätä ei kannata missata!

Lauantai 22.7.

Danko Jones

Eikä tahti hyydy, vaikka lauantai merkitsee samalla myös tämän vuoden John Smith Rock Festivalin päätöspäivää. Pahinta harmitusta loivennetaan aimo annoksella räväkkää rockmusiikkia, sillä musiikkityylin tunnetuimpiin nimiin lukeutuva Danko Jones ottaa Peurungan puistoalueen haltuunsa päätöspäivän kääntyessä iltaa kohden. Jos aiempien päivien uupumus painaa jo tässä vaiheessa jaloissa, niin Danko Jonesin rokkaava musiikki on omiaan nostamaan energiatasoja festareiden loppurutistusta varten. Jaksaa jaksaa!

Kyyria

Viime vuosituhannen puolella perustettu ja ennen vuosituhannen vaihdetta hajonnut Kyyria ilmoitti paluustaan tänä vuonna. Monelle uutinen oli iloinen (ja ehkä odotettukin) yllätys, sillä monipuolista metallimusiikkia veivaava yhtye on jo aiemminkin kiusoitellut comeback-aikeilla. Nyt tämä on kuitenkin totta ja yhtyeen kesän keikkoihin kuuluu esiintyminen myös John Smithin sunnuntai-illassa. Nyt on siis ainutlaatuinen tilaisuus todistaa, minkälaisen show’n Kyyria vuosimallia 2023 pistää livemuodossa pystyyn. Tätä ei kannata missata, sillä paluun on kerrottu kestävän vain tämä kesän ajan, jonka jälkeen Kyyria lasketaan lopullisesti haudan lepoon!

Beast in Black

Kotimaamme suurimpien metallitähtien joukkoon viime vuosien aikana noussut Beast in Black jatkaa vakuuttavaa uraansa. Tansittavia rytmejä metallin rytkeeseen yhdistelevä yhtye on nuoresta iästään huolimatta luonut useita hittibiisejä, jotka erityisesti livemuodossa puhkeavat todelliseen loistoonsa. Bändi onkin liveyhtye parhaasta päästä, jonka keikoilla saa tanssia sekä moshata sydämensä kyllyydestä. Tämän metallipedon kyytiin kannattaa antautua milloin tahansa!

Amorphis

Kotimainen kalevalametallin suurnimi Amorphis on muodostunut John Smith Rock Festivalin vakiokasvoksi, eikä yhtyeen slottia koko tapahtuman viimeisenä esiintyjänä tarvitse tästä syystä suuremmin kummastella. Tasalaatuisia ja vahvoja albumikokonaisuuksia sorvannut metalliryhmä tarjoaa livemuodossa keikkaelämyksiä, joista ei puutu mukana laulettavia kappaleita, hyräiltäviä melodioita saatika korvaa miellyttäviä sävellyksiä. Siitäkin huolimatta, että Amorphis on vakiovieras monilla kotimaisilla festareilla, onnistuu yhtye aina vakuuttamaan livemuodossa ja tekemään selväksi, miksi bändi on nykyiseen suursuosioonsa noussut. Ansaitusti festareiden päätösnimi siis, joka tulee varmoin ottein saattelemaan tämän vuoden John Smithin päätökseensä.

Tässä vain muutama nosto Laukaassa heinäkuussa vierailevasta artistikatraasta. Koko festarikattauksen sekä kaiken muun tarpeellisen informaation löydät John Smith Rock Festivalin viralliselta kotisivustolta. Heinäkuuta odotellessa!

Luetuimmat

Uusimmat