Keskinkertaista mutta kehityskelpoista southern rockia – arviossa Gray Dogin ”The Deal”

Viime vuoden puolella julkaistu ”The Deal” on nykyään Puolan Wroclawissa vaikuttavan ukrainalaisduo Gray Dogin ensimmäinen minialbumi. Herrat Egor Mitskevich ja Dimitry Markarian ovat säveltäneet, sanoittaneet ja tuottaneet viiden kappaleen mittaisen levytyksen blues- ja occult-vaikutteista southern rockia, jolla kuuluvat sähköisten instrumenttien sijaan vain akustinen kitara, perkussiot ja Mitskevichin rosoiset vokaalit. Minimalistinen kokoonpano sopii valittuun tyylilajiin, mutta lopputulos jää keskinkertaiseksi.

Terävämmällä sävellys- ja sanoituskynällä akustisen raskaan rockin konseptista saisi paljon enemmän tehoja irti, mutta tällaisenaan ”The Deal” on valitettavan lattea kokonaisuus. Markarianin riffeissä on ajoittain mukaansatempaavaa groovea, eikä omakustanteen soundeissa ole moittimista. Mitskevichin laulusuorituksissa on sen sijaan reilusti parantamisen varaa, vaikka mies sinällään nuottiin osuukin. Raspinen puolihuuto käy nopeasti puuduttavaksi, paikoin jopa vaivaannuttavaksi, kun taidot eivät vielä riitä vakuuttavampaan ulosantiin. Puhtaasti ja matalalta vokalisoidessaan laulaja on parhaimmillaan, mutta näitä hetkiä ei levylle turhan usein siunaannu. Laulullisilla ratkaisuilla on eittämättä haettu rosoa ja rankkuutta musiikin yleisilmeeseen, mutta valittu suunta vie tällä kertaa metsään.

Kaiken kaikkiaan kuulostaakin siltä, että tarvitsisi ulkopuolisen korvaparin, jos ei ohjaamaan, niin ainakin avittamaan kappaleiden tuotannossa. Kaikkien lankojen omissa käsissä pitäminen on toki kunnioitettavaa, mutta vaarana on kuurous omalle musiikille, niin sen heikkouksille kuin kasvun mahdollisuuksillekin. Jälkimmäisiä yhtyeellä nimittäin on: teknisesti pätevät muusikot ovat löytäneet omaperäisen konseptin, ja levyltä huokuu yritteliäisyys ja usko omaan tekemiseen. Lisää ajatusta biisintekoon ja harjoitusta laulupuolella, ja keskikastista ylemmälle sarjatasolle nouseminen on hyvinkin mahdollista.

5½ /10

Kappalelista:

  1. The Bridge
  2. Why Did You Fuck Me and Leave?
  3. VooDoo
  4. The Pray of Hangover
  5. The Deal

Gray Dog Bandcampissa

Kommentoi julkaisua