Khroma – Collapse

Harva bändi voi sanoa heittäneensä useamman Euroopan kiertueen ilman ensimmäistäkään täyspitkää, mutta vuonna 2010 alkunsa saanut helsinkiläinen kuuluu tähän harvaan joukkoon. Elektronista alternative metallia vyöryttävä yhtye koostuu mm. entisistä April, Killpretty ja Murena -jäsenistä, joten mielenkiinto ”Collapse”-debyyttiä kohtaan nousee siis jo etukäteen hieman tavallista korkeammalle.

”Collapsella” Khroma yhdistelee raskaalla otteella Meshuggah -tyylistä kikkailua ja murskausta darkstepiin ja muihin ahdistaviin äänimaisemiin. Elektroniset elementit eivät ole siis mitään tarttuvia pianonkilkutuksia, vaan ne luovat yllättävänkin raskaaseen äänimaailmaan uuden painostavan elementin. Musiikillisen ehdottomuuden hintana on tietysti se, että varsinaista tarttumapintaa on alkuun vaikeaa löytää, mutta tehokuuntelu nostaa pinnan alla kytevät nyanssit esiin. Hyvän levyn merkki, jos jokin. Kappaleiden keskitempo ei ole hirmuisen kova, vaan hieman määrätietoisemmin aivokuoreen porautuva tamppaus on homman nimi. Levyn suurimmaksi helmasynniksi osoittautuukin hieman turhan homogeeninen kappalemateriaali ja yksittäisiä timantteja ei kokonaisuudesta silmille loikkaa.

Aloituskappale ”Collapse” kuitenkin iskee suoraan päin näköä kuin moukari ja biisin läpi pyörivä ”all your base are belong to us” -mantra nostaa hymyn vanhan nörtin huulille. Muita erinomaisuuksia ovat kiukkuinen ja nytkyttelevä ”Panopticon” sekä naislauluilla maustettu päätöskappale ”The Martyr Acts”. Yhtään varsinaisesti huonoa kappaletta levylle ei eksynyt, mutta hieman vähemmän potkivat jotenkin päämäärättömältä kuulostava ”Keep You Whole” ja täytebiisiltä useammankin kuuntelun jälkeen tuntuva ”Shards Reflect”.
”Collapse” on piristävä debyytti ja ei ainakaan äkkiseltään mieleen juolahda kovin montaa samankuuloista yhtyettä, mikä on aina positiivinen piirre. Piristävää huomata myös se, että yhtyeen jäsenien aikaisempiin yhtyeisiin verrattuna Khroman ulosanti on huomattavasti kiukkuisempaa ja livenähän tämä on varmastikin melkoista murhaa. Metalli ja darkstep lyövät onnistuneesti kättä luoden nyrjähtäneen albumin, joka sopii vallan mainiosti soundtrackiksi reissulennolle lähimmän mustan aukon reunalle tai johonkin muuhun aika-avaruuden repeämään.

7½/10

Kappalelista:
1. Collapse
2. Keep You Whole
3. A Vessel to Steer
4. Panopticon
5. Cypher
6. Shards Reflect
7. Distorted
8. EXIF Data
9. The Martyr Acts

http://www.khromaband.com/
https://www.facebook.com/khromaband

Kirjoittanut: Lassi Hinttala

Kommentoi julkaisua