Khroma – Stasis

Muutaman kuuntelukerran se vaatii, mutta helsinkiläisen Khroman keväällä ilmestynyt levy “Stasis” vie omiin maailmoihinsa. Jo levyn ensipuraisu antaa käsityksen erittäin kiinnostavasta konemetallijysäyksestä, vaikka selkeitä hittejä ei levyltä nousekaan. Tarttuvuuttakin kappaleissa on, mutta tähän levyyn kypsyy kaikessa rauhassa. Levyn soittoaika on vajaa 40 minuuttia ja sen pisin kappale vähän yli viisiminuuttinen, joten lienee selvää että mitään maailmoja maalailevia eepoksia ei tässä ole sävelletty. Kokemus on enemmänkin intensiivinen ja iskevä.

Levyn synkkä, urbaani ja väkivaltaisen futuristinen tunnelma peilaavat tätä aikaa ja ympäristöä tarkkanäköisesti, mutta kevyempiä pilkahduksia mahtuu mukaan sen verran, että levyn saa kuunneltua läpi vetämättä itseään jojoon. Kappale ”The Push” lähentelee rytmeiltään ja tyyliltään jo räppiä ja siellä täällä useammassakin biisissä kuuluu kaikuja esimerkiksi The Blankon kaltaisesta modernista rockista. Tästä esimerkin tarjoaa vaikkapa levyn kakkosbiisi ”A Simple Lie”.

Soundiltaan tummasävyisellä ja värikylläisellä levyllään bändi välttää melkein kokonaan industrial metallia usein vaivaavan monotonisuuden. Levyllä on sopivasti kokeilevuutta ja monipuolisuus ei mene sekoiluksi tai kakofoniaksi vaan pysyy vakuuttavalla tavalla hallussa. Lauluosuuksiin kaipaisi aika ajoin hiukan monipuolisuutta, mutta sekään ei vaivaa pahasti, koska biisit eivät muutenkaan ole kovin lauluvetoisia.

Kypsymisen ja kehittymisen parin vuoden takaisesta “Collapse”-albumista kuulee selvästi, vaikka tyylillisesti liikutaan samoissa maisemissa. Samalla on kuitenkin sanottava, että linjaltaan selkeämmältä ja suoraviivaisemmalta “Collapselta” kuuluva tuoreus puuttuu uudelta levyltä. Khroman matkalla “Stasis” saattaakin olla eräänlainen välityö matkalla jonnekin – onneksi se on kuitenkin laadukas välityö.

Usko omaan tekemiseen vaikuttaa Khroman tyypeillä olevan tinkimätön. Metallin lokerosta lavennetaan sumeilematta muualle jos se tarpeelliselta tuntuu, mutta metallia ei hylätä. Aiemmalta levyltä on edetty doom-sävyisempään suuntaan. Levy kestää kuuntelua huomattavasti keskimääräistä industrial-levyä paremmin. Tätä tekee mieli kuunnella keskittyneesti ja vähän kovempaa kuin olisi korville hyväksi.

9-/10

Kappalelistaus:
1. Brace Yourself
2. A Simple Lie
3. Wrong
4. The Push
5. Hydra
6. Acid On Skin
7. Truth Serum
8. Machinal
9. Alarmists

Kirjoittaja: Pasi Huttunen

Kommentoi julkaisua