Kiertue-elämää kivuista huolimatta

Mitä yhteistä on Eaglesin alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluneella Glenn Freyllä, Bee Geesin Barry Gibbillä sekä Rolling Stonesin Keith Richardsilla? Itsestäänselvä vastaus tähän kysymykseen on se, että kaikki kolme toimivat yhtyeissään kitaristeina. Miehiä yhdistää kuitenkin myös valitettavasti sama sairaus — nimittäin nivelreuma.
Sairaudet ovat osa elämää, eikä niille aina voi mitään. Nivelreuma on yksi yleisimmistä sairauksista, joka voi iskeä yllättäen ilman selkeää syytä. Kun asiaan perehtyy tarkemmin, voi myös musiikkipiireistä bongata yllättävän paljon nivelreumasta kärsiviä. Harva kuitenkaan antaa reumadiagnoosin muodostua esteeksi soittamiselle.
Nivelreuma on etenkin muusikolle haastava sairaus
Nivelreuma on viheliäinen vaiva kelle tahansa, mutta etenkin muusikolle se tuottaa suurta harmia. Esimerkiksi kitaraa tai muuta jousisoitinta soitettaessa on oltava epämukavassa asennossa pitkiäkin aikoja ja toistuva liike voi pahentaa nivelkipua. Raskaan soittimen kannatteleminen ei ole helppoa terveellekään, reumapotilaasta puhumattakaan. Pitkien soittosessioiden jälkeen tai jopa niiden aikana reuman oireet alkavat tuntua kropassa ikävällä tavalla.
Nivelreuma tuottaa kitaristille epäilemättä haasteita, mutta kolikolla on myös kääntöpuolensa. Oli kyseessä sitten ammattilainen tai huvikseen silloin tällöin kitaraa soitteleva, voi säännöllisestä kitaransoitosta olla itse asiassa hyötyä reuman pitämisessä hallinnassa. Sormien monipuolinen liikuttaminen ja toistuvat liikkeet vetreyttävät ja notkistavat lihaksia sekä parantavat kehon kestävyyttä. Kuten missä tahansa muussa sairaudessa, on myös nivelreuman kohdalla kuitenkin kuunneltava omaa kehoa. Äärirajoille meneminen ei koskaan ole järkevää, sillä siitä voi koitua aiempaa enemmän ongelmia. Varovainen ja maltillinen lähestymistapa sen sijaan voi pitkällä aikavälillä helpottaa kipua. Riittävän pitkät tauot soittosessioiden välillä ovat ensiarvoisen tärkeitä.
Nivelreuma kuriin elintaparemontilla
Reumaan sairastuminen pakottaa miettimään omia elintapoja ja niiden vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin. Usein nivelreuman saaminen hallintaan edellyttää muutoksia elintapoihin. Reumasta kärsiville muusikoille esimerkiksi kiertue-elämä on tavallista rankempaa, jolloin on erityisen tärkeää pitää huoli siitä, että arjessa tulee harrastettua riittävästi liikuntaa ja että ruokavalio on kohdillaan.
Mitä reumasta johtuvien kipujen ehkäisemiseen tulee, on liikunta erityisen tärkeässä roolissa. Kun niveliä särkee, tuntuu liikunta usein epämiellyttävältä ajatukselta. Sopivassa määrin harrastettuna liikunta voi kuitenkin tarjota merkittävää helpotusta. Varsinaisesti liikuntamuodolla ei ole merkitystä, kunhan se vahvistaa kroppaa ja aktivoi myös esimerkiksi ranteiden, käsien ja sormien pienimpiäkin niveliä.
Oikeanlainen ruokavalio voi ehkäistä reuman pahenemista. Tasapainoinen ruokavalio, joka koostuu hedelmistä, vihanneksista, terveellisistä rasvoista, vähärasvaisista lihoista sekä pähkinöistä luo vakaan pohjan tulehduksia ehkäisevälle ruokavaliolle.
Liikunnan ja ruokavalion lisäksi myös tietyistä ravintolisistä ja lääkkeistä voi olla hyötyä. Joidenkin tutkimusten mukaan esimerkksi tietyt rasvahapot voivat laskea tulehdusarvoja. Yhä useammat vannovat myös CBD:n eli kannabidiolin nimeen. Kannabinoidiyhdisteet vaikuttavat endokannabinoidi– ja muihin biologisiin järjestelmiin kehossa tehostaen kokonaisvaltaisesti elimistön toimintaa ja siten hyvinvointia. Moni kokee saaneensa kannabinoidista apua myös reuman hoitoon.
Reuma ei katso ikää tai ammattia
Reumasairauksia on olemassa yli 100 erilaista ja ne voivat iskeä keneen tahansa ikään ja ammattiin katsomatta. Vaikka reumaa on tutkittu paljon, valitettavasti vielä ei ole keksitty sellaista taikapilleriä, joka poistaisi reumasta aiheutuvat kivut tai parantaisi vaivan kokonaan. Reumapotilas voi kuitenkin monellakin eri tapaa omalla toiminnallaan pyrkiä ehkäisemään sairauden etenemisen tai pitää sen kurissa.
Etenkin ammattimuusikot tietävät varsin hyvin, että soittamiseen kannattaa suhtautua kuin urheiluun — riittävä lämmittely ennen soittimen käteen ottamista auttaa jaksamaan pidempään. Reumasta kärsivän muusikon on suosiolla syytä soittaa mieluummin lyhyissä pätkissä ja pitää riittävästi taukoja pitkien soittosessioiden sijaan. Lisäksi edellä mainitut vinkit elintapojen kohentamiseen voivat parantaa elämänlaatua merkittävästi.
Reumadiagnoosi saattaa tulla järkytyksenä, mutta se ei automaattisesti tarkoita sitä, että elämä kääntyisi päälaelleen. Tämän ovat todistaneet lukemattomat musiikkimaailman tähdet, jotka ovat jatkaneet soittamista sairastumisestaan huolimatta.