Kiertueiden perumisesta huolimatta vuosi 2020 on ollut blueskuningattarelle kiireinen – haastattelussa Erja Lyytinen

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 25.11.2020

Erja Lyytinen julkaisi marraskuun alussa ”Lockdown Live” -albuminsa. Kaaoszine tavoitti muusikon puhelimitse ja kyseli Lyytiseltä tämän vuoden kuulumiset. Haastattelussa keskusteltiin myös vastikään ilmestyneestä albumista sekä kahdesta kirjajulkaisusta, jotka ilmestyvät lähiaikoina.

Moi Erja! Julkaisit marraskuun 6. päivä livealbumin. Mitä olen seurannut sinua somessa, olet ehtinyt soittaa tänä vuonna niin striimikeikkoja kuin perinteisiä keikkojakin. Miltä tämä vuosi on kaikkiaan tuntunut?

Erja: Tämä on ollut hyvin poikkeuksellinen ja haastava vuosi, kun on pitänyt keksiä uusia ideoita keikkailun tilalle. Kovasti on tehty hommia tiimin kanssa, että olemme saaneet räätälöityä erilaisia keikkoja ja kokoonpanoja erilaisia tilaisuuksia varten. Elokuussa meillä oli ”Bluesia, viskiä ja teetä” -ilta, missä oli musiikkia, ruokaa ja viskiä tarjolla. Samalla lanseerattiin myös mun oma teebrändi, mikä on todella siisti juttu! Se on nimeltään ”Blues Queen” ja tietenkin savunmakuinen bluesia silmällä pitäen. Toisin sanottuna kaikenlaista on ideoitu, ja lähiaikoina tullaan vielä julkaisemaan laulukirjani, jossa on laulujen sanat sekä sävellykset opeteltavissa. Toivon kovasti, että jengi ostaa kirjan ja harjoittelee soittamista sen pohjalta.

Palatakseni tässä kuussa julkaistuun livealbumiin, niin mistä se idea oikein lähti, että haluat julkaista livealbumin tällaisena poikkeusaikana?

Erja: Halusimme tehdä kunnon striimikeikan faneillemme, sen jälkeen kun olimme levänneet kaksi kuukautta laakereillamme koronapandemian alkushokin jälkeen. Halusimme tehdä mahdollisimman laadukkaan keikan, ja siinä samalla syntyi sitten livealbumi. Mun edellisestä livealbumista on kulunut jo viisi vuotta, joten nyt oli sopiva sauma livealbumille.

”Lockdown Live” -albumissa on sekin hyvää että se tallentaa tämän hetken, poikkeuksellisen ajan ihmiskunnan historiasta, jollaista meidän moderni yhteiskuntamme ei ole vielä kokenut. Äänitteellä pääsimme vapauttamaan kaiken patoutuneen energiamme, kun odotimme että pääsemme kesällä jälleen kiertueelle. Eihän sellaiselle ole vieläkään päästy, mutta levyltä välittyy ainakin energia ja toiveikkuus. Ja olihan tuo striimikeikka ensimmäinen, jonka olemme soittaneet, joten se on siinäkin mielessä merkittävä. Ja olen siihen kaikin puolin tosi tyytyväinen!

Mape Ollilla kirjoitti sinusta kirjan viime vuonna, ja sen perusteella sekä somepäivitystesi turvin voin sanoa, että sinusta on välittynyt hyvin lämmin kuva. Siksi uskallankin kysyä, missä määrin tämä poikkeuksellinen vuosi on näkynyt perhearjessa?

Erja: Totta kai se on vaikuttanut. Keväällä saimme huomata, että nyt on aikaa olla himassa yhdessä ja se oli myös kaikin puolin kaivattua ja toivottuakin. Totta kai siinä oli omat haasteensa, kun piti samalla tehdä töitäkin, mutta kevät antoi paljon rauhallisuuden tunnetta. Alun perinhän tämän vuoden oli määrä olla kiireisin keikkarintaman suhteen, mutta vaikka keikkoja ei ole juurikaan ollut, on tämä silti ollut vauhdikas vuosi. Ollilan kirjoittamasta kirjasta tehdään myös englanninkielinen versio ja näin ensipainoksen nyt. Kirja menee painoon tässä kuussa ja sen olisi tarkoitus ehtiä julkaistavaksi vielä ennen joulua.

Tämä uutinen on taatusti monien ulkomaalaisten fanien mieleen, etenkin kun sinulla on kansainvälisesti laaja kuulijakunta.

Erja: Kyllä, ja tuota ”Lockdown Live” -albumiakin on tilattu todella paljon maailmanlaajuisesti, mikä on tietenkin upeaa, sillä silloin tietää että jengi seuraa ja kaipaa normaaleja keikkoja. Ja onhan sitä itselläkin kova ikävä ulkomaille juuri näiden fanien takia.

Kuulumistesi perusteella vaikuttaa sille, että koronan aiheuttama poikkeustila ei ole kovin pahasti vaikuttanut sinun työhösi ja elämääsi?

Erja: Kyllä tähän oltiin jossain määrin varauduttu, että jos tulee haastavat ajat, niin pystyttäisiin jotenkin operoimaan. Onhan tämä toki todella haasteellista koko alalle, ja mullakin on omia palkkalaisia, jotka saavat kauttani osan elannostaan. Monien puolesta tämä tilanne käy kyllä sääliksi. Ja joutuuhan tässä itsekin varautumaan siihen, että tässä tilassa kärvistellään vielä seuraava puoli vuotta. Epävarmuus luo ahdistusta, mutta katsotaan miten tilanne etenee. Rokotekin on maailmalla kehitteillä ja ajatuksena on lähteä ensi vuotta kohden optimistisemmin.

Sen verran haluan palata vielä ”Lockdown Live” -albumiin, että oliko levylle valittujen kappaleiden valitseminen vaikeaa? Levyllähän on pääsääntöisesti kappaleita kahdelta viimeisimmältä albumilta, mutta myös vanhemmasta tuotannosta.

Erja: Kappaleita piti kyllä miettiä, sillä striimasimme keikan äitienpäivänä. Valikoimassa piti myös siis olla vähän herkempiä, naisellisia paloja, mutta koska kyseessä on bluesrokkibändi, halusimme tehdä albumista kokonaisuudessaan energisen ja energisoivan. Valikoimme sellaiset kappaleet, jotka kuulostavat livenä hyvälle ja mitä itse olen kokonaisuutta kuunnellut, olen tosi tyytyväinen!

Kiitos ajastas, Erja! Haluaisitko lähettää lopuksi terveiset lukijoille?

Erja: Hemmetisti tsemppiä jengille ja pyritään pysymään myönteisinä. Sitten kun päästään taas rokkaamaan, niin nautitaan siitä terveempinä.

Erja Lyytinen Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen