Kiertuesyklin päätös – Stam1na loppuunmyydyllä Tavara-asemalla 16.12.

Kirjoittanut Konsta Hietaniemi - 22.12.2023

Stam1nan syksyyn on mahtunut vilskettä: yhtye julkaisi syyskuun lopussa uransa kymmenennen albumin “X”:n, minkä jälkeen aika onkin kulunut ympäri Suomea reissatessa. Yhteensä 21 keikkaa käsittävä Muistipalatsit-kiertue huipentui viimein 16.12. Tampereen uudelle Tavara-asemalle, jonne mukaan oli otettu kovassa nosteessa oleva Sakara-tallikaveri Stoned Statues.

Vaikka Stoned Statuesin nimi tuntuu tulleen vastaan lukuisia kertoja, oli yhtyeen musiikki itselleni täysin uusi tuttavuus. Vastaanotosta päätellen olin tämän asian suhteen vähemmistössä. Tavara-asemalla oli kiitettävästi tungosta yhtyeen aloittaessa ja kappaleiden sanat tuntuivat olevan monille tuttuja. Illan ensimmäinen pittikin nähtiin jo toisen kappaleen aikana. Keikan edetessä Stoned Statuesin suosion syy alkoi valjeta myös itselleni, sillä nuori kolmikko on lavalla vaikuttavaa katseltavaa. Jenna Kosuselta löytyy keulahahmolta vaadittavaa karismaa ja lauluääni on upeaa kuunneltavaa. Rumpali Allu Tanskasen työskentely on energistä ja groovaavaa, ja kitaristi Markus Hakalan riffikäsi ja juuri oikeassa suhteessa ärjytty taustalaulu luovat toimivan kontrastin Kosusen äänelle. Musiikillisia yhtäläisyyksiä illan pääaktiin ei juurikaan ole, yhtä lukuunottamatta: Stoned Statuesin musiikkia on hyvin vaikea luokitella. Vaikutteita kuuluu niin progesta, punkista kuin popistakin, mutta musiikki ei missään kohtaa kuulosta epämääräiseltä sillisalaatilta, vaan tarkoin harkitulta ja persoonalliselta. Tällä on oikein hyvä polkaista ilta käyntiin!

Loppuunmyyty Tavara-asema tuntui salia kiertävän yläkatsomon ansiosta vieläkin täydemmältä. Lähelläni joku puhui tunteikkaasta kohtaamisestaan bändin kanssa ja toinen spekuloi illan settilistaa kiertueen aiempien keikkojen pohjalta. Vaikka Stam1naa on ollut pitkin syksyä tarjolla jo 20 keikan ajan, ei nälkäinen yleisö tunnu loppuvan kesken. Lopulta “Sirkkeli” rykäisee keikan energialla käyntiin. Siinä missä yleisön seassa tunnelma on tiivis, pistin merkille, että lavalla on tavallista väljempää. Kappaleiden välissä yhtye kertoi kosketinsoittaja Emil Lähteenmäen sairastumisen olevan syynä vuoden 2006 kokoonpanolla esiintymiseen. Vaikka miehistövajaus ja taustanauhakoskettimet vaikuttivat aluksi hiukan tunnelmaan, keikan edetessä Stam1nan takuuvarma livemeininki tempaisi jälleen mukaansa.

Myös settilistat ovat aina olleet itselleni yksi niistä asioista, jotka pitävät yhtyeen keikat freeseinä. Stam1nalla kun on ilahduttavasti tapana valita settiin muutakin materiaalia kuin niitä kaikkein soitetuimpia biisejä. Näistä esimerkkeinä mainittakoon raskaampaa osastoa edustavat “Narsisti” ja “Väkivaltakunta”. Myös “Kannoin sinut läpi hiljaisen huoneen” oli iloinen (jos nyt kyseisestä kappaleesta voi tätä sanaa käyttää) yllätys, johon saatiin upeaa lisäväriä Jenna Kosusen vierailulla. Myös keikan visuaalisuuteen oli panostettu kiitettävästi, sillä taustalakanalle heijastettu kuvasto loi jokaiselle kappaleelle omanlaisensa tunnelman.

Kiertueella juhlistettiin edellä mainittua kymppilevytystä, joten luonnollisesti setistä löytyi paljon myös uutta materiaalia. “X” on selvästi löytänyt kuuntelijansa, sillä yleisön laulu raikasi yhtä kovaa niin vanhojen klassikoiden kuin uusien kappaleiden aikana. Varsinkin “Utopian” aikana piti ajoittain pinnistellä erottaakseen Hyrden äänen epävireisen mutta sitäkin innokkaamman kuoron alta. Tämän kaltainen vastaanotto tuoreelle materiaalille on saavutus, josta mikä tahansa yhtye voi olla ylpeä!

Ensimmäisenä encorena kuultiin niin ikään “X”:ltä tuttu “Muistipalatsi”, minkä jälkeen lavalle asteli Tuomo Saikkonen muiden sakaralaisten kanssa. Oli aika juhlistaa Stam1nan viittä platinalevyä. Ja onhan se nyt tämän kaltaista musiikkia soittavalle yhtyeelle äärimmäisen kova suoritus! Lyhyen spiikin ja itse palkintojen jaon jälkeen Hyrde käskee Saikkosta nappaamaan kitaran käteen ja jäämään lavalle. “Viisi laukausta päähän” soi komeasti kolmen kitaristin voimin, laittaen pitin pyörimään vielä viimeisen kerran. Keikka loppuu erittäin tyylikkäästi “X”:n rauhallisen kauniiseen nimikappaleeseen, mikä on hyvällä tavalla yllättävä veto. “X”:n piano-outro saa kunnian paitsi päättää keikan, myös syksyn kiertuesyklin, mikä tavallaan heijastaa myös uuden levyn taiteellisempaa otetta. Viimeiset nuotit jäävät kaikumaan asiaankuuluvasti ja yleisön nälkä on tyydytetty. Ainakin hetkeksi.

Stam1nan settilista:

Sirkkeli

Vereen piirretty viiva

Merestä maalle

Sudet tulevat

Utopia

Narsisti

Blivet

Väkivaltakunta

Taivas

Kannoin sinut läpi hiljaisen huoneen, feat. Jenna Kosunen

Eloonjäänyt

Muistipalatsi

Viisi laukausta päähän, feat. Tuomo Saikkonen

X

Luetuimmat

Uusimmat