Kilpi

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 26.5.2015

Kilpi 2015Alun perin vuonna 2003 Turussa perustettu heavy metal -yhtye Kilpi teki näyttävän paluun parrasvaloihin kuuden vuoden hiljaiselon jälkeen julkaisemalla tulevan ”Juggernautti”-nimisen albuminsa nimikkokappaleen musiikkivideona. ”Juggernautti” näkee päivänvalon 5. kesäkuuta, ja kaiken kaikkiaanhan julkaisu on jo yhtyeen kuudes studioalbumi. Kaaoszine päätti ottaa yhteyttä yhtyeen perustajaan, kitaristi Petteri ”Pete” Kilpeen ja kysellä mieheltä hieman tuoreimpia kuulumisia niin tulevasta albumista kuin yhtyeen saamasta vastaanotostakin. Voit lukea Pete Kilven mietteet bändin paluusta tästä:

Morjensta Pete. Kuinkas vuosi 2015 on otettu Kilven leirissä vastaan?

Pete Kilpi: Hyvinhän tuo on otettu. Kun pitää tarpeeksi pitkään paussia, on taas uutta puhtia touhuta näitäkin juttuja. Pitää kyllä kiitellä jätkiäkin, koska kävivät ilman sen suurempaa perseisiin potkimista nauhottelemassa osuuksiaan hyvällä boogiella. Ja onhan se kiva taas tämänkin poppoon kanssa aktivoitua keikkarintamalla.

Te tosiaan vietitte hiljaiseloa melkein kuusi vuotta. Mitä olette tuona aikana oikein touhunneet ja mistä syntyi kipinä tehdä paluu keikkalavoille?

Pete Kilpi: No, jokainen nyt omiaan. Onhan meistä joka jampalla muitakin bändejä, ettei tyystin pääse vieraantumaan hommista ja pääsee sentään jotain keikkoja tekemään aika ajoin. Mulla nyt meni enemmän tai vähemmän vanhan pienen torppani remontin kimpussa. Vielä kun saisi puristettua ulkorakennuksen kondikseen, niin saisi studiokamat läjättyä sinne.

Uusi albuminne on tosiaan nimeltään ”Juggernautti”, ja se julkaistaan kesäkuun 5. päivä. Voisitko hieman kertoa meille itse albumin teosta? Milloin aloitte kirjoittaa kappaleita albumille ja millainen tuo prosessi teille kokonaisuudessaan oli?

Kilpi Juggernautti 2015Pete Kilpi: Levy koostuu minun ja rumpalimme Katteluksen Jussin musasta. Meidän molempien biisiaihiot on jo kyllä vuosia vanhoja. Meillä on sellainen biisipankkisysteemi, minne laitamme aihioita ja mistä Taage useimmiten poimii teksteilleen sopivat musapohjat, joista sitten aletaan työstää juttuja eteenpäin. Kun biisien sovitukset alkavat hahmottua, äänittää Jussi rummut yhdessä äänimiehemme Mika Isotalon kanssa hänen isolla studiollaan. Mika on myös taustaltaan rumpali, joten he puhuvat samaa kieltä ja yleensä touhuavat nuo hommat kaksistaan. …Ei sitä heidän soundien hakemista ja mikitysten ihmettelyä jaksa kukaan kuunnella ;) Saattaa olla, että minä tai Allu ollaan joskus soittamassa jotain apukitaraa äänitysten aikana, mutta useimmiten Jussi ja minä tehdään demot jo niin pitkälle, että rummut voi äänittää periaatteessa niiden päälle, kun ottaa vain ne tietsikalla tehnyt rummut sieltä veks.

Sitten minä saan rummut yhtenä stereofailina ja istutan ne omaan systeemiini, jonka jälkeen aletaan mun luona äänitellä kitaroita, bassoja ja lauluja. Ukot diggaa kuitenkin tulla mun luo, koska mulla on tarvittavat laitteistot himassa, jossa on vielä saunat ja muut systeemit, niin voi ottaa iisisti eikä ole sellaista fiilistä, että kello käy ja aika on rahaa.

Miten ”Juggernautti” mielestäsi eroaa musiikillisesti ”Pirun Merta” -albumista? Millaisia eroavaisuuksia näet itse albumeiden välillä ?

Pete Kilpi: Joo, on niissä eroa melkoisestikin. Siinä missä ”Pirun Merta” oli lähes studio-live, raaka ja konstailematon kitara-basso-rummut+laulu -pläjäys, nyt on ”Juggella” menty pidemmän kaavan mukaan. On mietitty soundeja ja levyltä löytyy taas kosketinsoittimia, isoja köörejä jne. Eli selkeästi tuotetumpi levy on ”Juggernautti”. Siitähän on jo esimakuna olemassa biisit ”Lautta” ja ”Rakkaus Vapauttaa”, jotka molemmat sinkutettiin vuonna 2012, mutta nyt ne siis ovat mukana tällä albumilla. Jollakin tapaa koen ”Juggernautilla” olevan eniten yhteneväisyyksiä debyyttimme ”Sähkönsinistä Sinfoniaa” ja ”IV”-levyn kanssa.

Mitä voit kertoa meille albumin lyriikoista? Millaisia aiheita ”Juggernautti” oikein käsittelee?

Pete Kilpi: En paljon mitään, koska en kuuntele sanoja. No, sen mitä muistan, niin nimikkobiisi nyt on tällainen uudelleensyntymistarina, jossa lyödään koneet taas tulille. Sitten siellä on normaalia perusuhoa, rakkautta, salarakkautta jne.

Tulevan albumin mukana ilmestyy myös DVD, joka tulee ilmeisesti olemaan jonkinmoinen dokumentti yhtyeen urasta. Mitä voit kertoa meille DVD:stä?

Pete Kilpi: Joo, paketissa on mukana DVD. Se nyt on ihan selkeä bonus eikä muuta. Siinä selitetään pienessä seitinohuessa punaviinihiprakassa osapuilleen kronologisesti tapahtumia alusta alkaen ja mukana on musavideoita ja muutamia harvinaisempia live-pätkiä sieltä täältä. Suosittelen myös katsojaa nauttimaan sitä katsoessaan hieman virvokkeita samaan tahtiin…

Kun tekee kuuden vuoden hiljaiselon jälkeen paluun, niin varmasti mielessä pyörii ensimmäisenä ajatus, kuinka hyvin fanit vielä teidät muistavat. Kuinkas paluu on kokonaisuudessaan sujunut ja millaisen vastaanoton uusi kappale ”Juggernautti” on saanut?

Pete Kilpi: No, kyllä musiikkimme ystävät ovat meitä koko ajan potkineet perseelle, että nyt sitä uutta musaa ja sassiin! Kun tuo ”Juggen” video julkaistiin, itse ainakin hämmästyin siitä saadusta palautteesta – siis sen positiivisuudesta ja määrästä. Vähän ajattelin, mahtaakohan tuolla kentällä enää tällainen juttu kuin Kilpi olla muistissa ensinkään, mutta kyllä se näytti olevan, which is nice. Täytyy vain uskoa, että niillä vajalla 400 keikalla, joita on tehty ympäri Suomea toimintamme aikana, on ollut merkitystä.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia bändillä on? Onko tarkoituksena aktivoitua oikein kunnolla myös keikkojen suhteen vai soitetaanko keikkoja vain harvoin ja valikoidusti?

Pete Kilpi: Kyllä me nyt olemme aktivoituneet kunnolla ja keikoilla olemme aina tykänneet käydä. Kyllä keikkamyyjämme koettaa haalia lisää päiviä ja paljon tietysti vaikuttaa sekin, miten tuo julkaistava levy saa näkyvyyttä ja meteliä aikaan. Toivottavasti mahdollisimman paljon.

Sen lisäksi meidän biisipankissamme on edelleen niin paljon biisiaihioita ja jäi hyvä pössis päälle tämän levyn teosta, että on myös mahdollista, että jatketaan äänittelyä ja asioiden eteenpäin viemistä silläkin sektorilla jo hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Toki nyt kesä saa mennä ensin painollaan ja keikkoja tehden.

Metallin tulevaisuudesta on käyty paljon erilaisia keskusteluja esimerkiksi siitä näkökulmasta, mitä sille käy, kun nämä ns. jättiläiset kuten Iron Maiden ja Metallica päättävät joskus lopettaa uransa. Kuinka itse uskot metallille käyvän? Tuleeko sieltä vielä takaa joskus stadionit täyttäviä bändejä?

Pete Kilpi: En usko, että se vaikuttaa mitenkään. Raskasta musaa tehdään kuitenkin koko ajan paljon. Nuo edellä mainitut jättiläiset, instituutiot, ovat tuoneet lähinnä vain pukumaurit yleisöön siitä syystä, että firmat ostavat lippuja näille keikoille ja pitävät siellä samalla asiakastilaisuuksiaan. Kyllä kunnon headbangerit pitävät edelleenkin tämän genren pystyssä. Uskon niin, koska tämä on rehellistä ja tärisyttää mukavasti genitaaleja.

Kesällä Suomessa on taas paljon festareita ja tänne on tulossa keikalle iso liuta suuria kansainvälisiä nimiä eri genreistä. Onko tarkoituksena käydä kesällä jokin bändi katsomassa myös omien musahommien välissä?

Pete Kilpi: Oon kauheen huono massatapahtumissa kävijä. Viimeksi olin 2011 Sauna Open Airissa Tampereella, koska sitä nyt vain ei voinut jättää väliin, kun kemuihin osui mulle kolme suurta eli Accept, Queensrÿche ja Judas Priest. Nyt taas houkuttelisi tuo South Park lähinnä Leppardin ja Extremen takia. Hitsi kun oltais päästy ite sinne vetää. :)

Kiitoksia paljon ajastasi ja onnea uuden albumin tiimoilta. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille ns. viisaina viimeisinä sanoina?

Pete Kilpi: Kiitos itsellesi ja kiitos kiitos! Toivotaan, että ihmiset löytävät sen. Siitä tuli kyllä omasta mielestäni kovin laadukas paketti. Viisaat viimeiset sanat olkoon siteeraus sankariltamme Yngwie-sedältä: ”MORE IS MORE.”

Yhtyeen tulevasta ”Juggernautti” albumista tullaan julkaisemaan myös digitaalinen versio, jossa bonus kappaleena kuullaan uudelleennauhoitettu versio ”Villin Vaaran Kosto” kappaleesta:

https://www.facebook.com/kilpiofficial

Haastattelu: Arto Mäenpää