King Crimsonia sekä Foreigneria perustamassa ollut Ian McDonald on kuollut

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 11.2.2022

Sekä King Crimsonin että Foreignerin perustajiin lukeutunut multi-instrumentalisti Ian McDonald on kuollut 75 vuoden iässä. McDonaldin kuolema vahvistettiin lehdistötiedotteessa, jossa todettiin, että rokkari ”kuoli rauhallisesti 9. helmikuuta 2022 kotonaan New Yorkissa perheensä ympäröimänä”.

McDonald perusti King Crimsonin vuonna 1968 yhdessä Robert Frippin, Michael Gilesin, Greg Laken ja sanoittaja Peter Sinfieldin kanssa. Kuuluisan proge rock -yhtyeen debyyttialbumi ”In the Court of the Crimson King” julkaistiin vuonna 1969. McDonaldin sormenjäljet ​​olivat kaikkialla LP:ssä sillä hän soitti sillä saksofonia, huilua, klarinettia, Mellotronia, cembaloa, pianoa, urkuja, vibrafonia sekä lauloi albumin taustalaulut.

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Multi-instrumentalisti erosi yhtyeestä ensimmäisen USA-kiertueensa jälkeen. King Crimsonin alkuperäisen kokoonpanon viimeinen esitys pidettiin Fillmore Westissä San Franciscossa 16. joulukuuta 1969.

Vuosia myöhemmin McDonald auttoi käynnistämään toisen legendaarisen yhtyeen Foreignerin. Bändin alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat kitaristi Mick Jones, laulaja Lou Gramm, rumpali Dennis Elliott, kosketinsoittaja Al Greenwood ja basisti Ed Gagliardi, ja McDonald soitti rytmikitaraa, puupuhaltimia ja lisäkoskettimia. Multi-instrumentalistin toimikausi kesti vuoteen 1980, ja se sisälsi kolme erittäin menestyvää, usean platinalevyn levyä: ”Foreigner”, ”Double Vision” ja ”Head Games”. ”Feels Like the First Time”, ”Cold As Ice”, ”Hot Blooded” ja ”Double Vision” ovat vain joitain klassisista kappaleista, jotka sisälsivät McDonaldin soittoa, ja rokkari oli myös mukana kirjoittamassa useita yhtyeen syvempiä kappaleita.

Vuosikymmeniä myöhemmin McDonald esiintyi satunnaisesti Foreignerin elossa olevien alkuperäisten jäsenten kanssa vuosina 2017 ja 2018. Kokemus, jonka hän myöhemmin myönsi, ”tuntui todella hyvältä”.

Vaikka McDonald ei kuulunut bändin viralliseen kokoonpanoon, hän osoittautui kysyttäväksi sessiomuusikoksi. T. Rex, Steve Hackett ja Asia ovat vain muutamia muusikoita, joiden kanssa hän teki yhteistyötä pitkän ja vaikuttavan uransa aikana.