King Dude – Sex

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 9.12.2016

king dude sexKing Dude on ihastuttanut monet tummanpuhuvalla musiikillaan, joka saa erilaisia sävyjä niin kantrista, folkista, rockista, metallista, bluesista ja vaikka mistä muusta. Komeaäänisellä miehellä on allaan jo kuusi albumia ja Suomessakin hän on vieraillut muutamaan otteeseen. Melko tuottelias artisti on painanut lähestulkoon koko levytysuransa levy per vuosi -tahtia laadun pysyessä korkealla, eikä tämäkään albumi ole poikkeus.

Tämä albumin aihe on seksi, vaikka vain muutama kappale liittyy siihen suoranaisesti; aihepiiri on koko levyn mitalta hieman laajempi. Seksi, rakkaus, fyysinen ja henkinen läheisyys sekä niihin liittyvät tunteet, joita King Dude kuvaa osin kauniisti ja herkästi, osin kaunistelematta ja suorapuheisesti. Tällä levyllä on joitain King Duden parhaista sanoituksista. Niissä on runollisuutta ja voimakkaasti intohimoista rujoutta.

King Dude esiintyy tällä albumilla monipuolisempana kuin koskaan. Levyllä on muutaman kappaleen verran King Dudelle ominaista tummaa leijailua, joka ei ole musiikillisesti kovin raskasta, mutta tunnelmaltaan senkin puolesta. Esimerkiksi levyn päättävä ”Shine Your Light” on melko riisuttu, pääasiassa pianonsoitosta ja laulusta muodostuva balladinomainen kappale, jonka tunnelma on lähes aavemainen.

King Dude on tuonut musiikkiinsa hieman uudempaa näkökulmaa rokkaavilla ja jopa metallisilla otteilla monin erilaisin sävyin. Esimerkiksi levyn avaava ”Holy Christos” on yksi sen pirteimpiä kappaleita. Muuten varsin perinteinen King Dude -kappale lähtee kertosäkeessä aivan uudenlaiseen lentoon säröefektillä varustetun yksinkertaisen kitarariffin avulla. ”Sex Dungeon (USA)” ja ”Swedish Boys Drum” ravistelevat raskain ja rujoin sävelin, vaikka kappaleissa ei tapahdu mitään kovin dramaattista. Lyhyet rykäisyt poljetaan määrätietoisesti ja repäisevästi alusta loppuun.

Kappalemateriaali on vahvaa noin 2/3 ajan albumista. Toisen puoliskon alussa on muutaman kappaaleen suvantokohta, jossa tekemisen punainen lanka katoaa ja musiikki on melko yhdentekevää. Ei sinänsä huonoa, mutta ei kovin muistettavaa. Lähinnä sellaista harmaata massaa, josta ei erotu oikein mitään ideaa. Ne vahvat kappaleet riittävät kuitenkin tekemään albumista hyvän. ”Sex” sisältää vahvoja, tunteikkaita ja monipuolisia kappaleita, joilla King Dude osoittaa kykynsä uudistua pitäen samalla kiinni kaikesta mikä on hänen musiikilleen ominaista tunnetta, soundia ja ainutlaatuisuutta myöten.

8/10

1. Holy Christos
2. Who Taught You How to Love
3. I Wanna Die at 69
4. Our Love Will Carry On
5. Sex Dungeon (USA)
6. Conflict & Climax
7. The Leather One
8. Swedish Boys Drum
9. Prisoners
10. The Girls
11. Shine Your Light

King Dude Bandcampissa
King Dude Facebookissa