Kings Of Leonin kahdeksas albumi ”When You See Yourself” herättää nostalgisia tunteita ajattoman ja orgaanisen soundinsa ansiosta

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 20.3.2021

Yhdysvaltalaisen vaihtoehtorockin suurnimi Kings Of Leon julkaisi maaliskuun alussa kahdeksannen studioalbuminsa. ”When You See Yourself” jatkaa yhtyeen tuttua, rento-otteisen mutta ammattitaitoisen rockin linjaa, joka onnistuu koukuttamaan kuulijansa aina yhtä vakuuttavasti.

Kun tutustuin Kings Of Leoniin lukioikäisenä, muistan, että jo tuolloin yhtyeen soundissa oli jotakin mystisen kiehtovaa, mitä en osannut pukea sanoiksi, mutta silti jokin veti kuuntelemaan tätä tennesseeläisyhtyettä. En osaa tarkalleen ottaen vielä tänäkään päivänä sanoa, mikä Kings Of Leonin tyylissä puhuttelee minua eniten. Onko se vokalisti-kitaristi Caled Followillin melankolinen ääni vai yhtyeen persoonallinen soundi? Vai huolettomuus, joka pulppuaa rosoisten riffien ja kirkkaiden kitarasoolojen lomasta?

Oli miten oli, Kings Of Leon on onnistunut säilyttämään vielä uusimmalla albumillaan saman hyvän, mystisen otteensa, joka on löydettävissä myös vuonna 2003 julkaistulta ”Youth & Manhood” -esikoisalbumilta. Yhtyeen soundi ei ole muuttunut radikaalisti vuosien aikana, mutta siitä huolimatta tennesseeläisyhtye ei ole tehnyt kahdesti samaa albumia uransa aikana. Uudenlaisia lähestymiskulmia on haettu joka pitkäsoitolle, ja siinä Kings Of Leon on onnistunut hyvin.

Ehkä yksi osa uusimman albumin viehätystä on sen synnyttämä nostalgisuuden tunne. Kings Of Leonin orgaaninen soundi kuulostaa edelleen yhtä ajattomalta kuin aiemmin. ”When You See Yourself” -albumin kuunteleminen herätti minustaa paljon hyviä muistoja, joita ”Youth & Manhood” ja ”Come Around Sundown” ovat antaneet. Nostalgisuus ei kuitenkaan ole ainoa puhutteleva piirre tässä albumissa, vaan myös sen harmonisuus, joka korostuu orgaanisessa soundissa. Kun tämä soundi yhdistyy puhutteleviin sanoituksiin, kuulostaa ”When You See Yourself” hyvältä ja vaikuttavalta.

Mitään mullistavan uutta tai erikoista uusin albumi ei sisällä, mutta sitä ei jää kaipaamaan, kun kokonaisuus on vahva. Jos levyltä kuitenkin haluaa nostaa kohokohtia, ovat niitä esimerkiksi kaihoisa mutta energinen ”The Bandit”, harmoninen ”A Wave” sekä suoraviivaisempi poljenta ”Echoing”. Lyhyesti sanottuna ”When You See Yourself” on taattua Kings Of Leonin laatua alusta loppuun.

7/10

Kappalelista:

 1. When You See Yourself, Are You Far Away
 2. The Bandit
 3. 100,000 People
 4. Stormy Weather
 5. A Wave
 6. Golden Restless Age
 7. Time In Disguise
 8. Supermarket
 9. Claire & Eddie
 10. Echoing
 11. Fairytale

Kings Of Leon Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen