Kingston Wall -albumitrilogia julkaistaan uudelleen miksattuna ja masteroituna

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 17.1.2023

Lähtemättömän jäljen suomalaiseen rock-historiaan jättänyt Kingston Wall ehti lyhyen uransa aikana julkaista vain kolme albumia. Kitaristi Petri Wallin ja basisti Jukka Jyllin vuonna 1987 perustaman Kingston Wallin tunnetuin kokoonpano syntyi vuonna 1990 rumpali Sami Kuoppamäen liityttyä yhtyeeseen. Tällä kokoonpanolla yhtye julkaisi omalla Trinity-merkillään studioalbumit ”I” (1992), ”II” (1993) ja ”Tri-Logy” (1994). Nyt nämä levyt julkaistaan uudelleen miksattuina ja masteroituina.

Uudelleen miksatut albumit julkaistaan noin puolen vuoden välein toisistaan. Ensimmäisenä on vuorossa maalis-huhtikuussa 2023 ilmestyvä ”I”-albumi. ”II” ilmestyy syksyllä 2023 ja keväällä 2024 on ”Tri-Logy”-levyn vuoro. Näiden levyjen lisäksi tullaan julkaisemaan myös uutta livemateriaalia vuoden 2019 Kingston Wall by J.Jylli, Kuoppis & Brothers Von Hertzen -kiertueelta.

Levyjen uusista miksauksista vastaa Kingston Wallin livemiksaajana toiminut Robert Palomäki, joka osallistui myös yhtyeen ”II” ja ”Tri-Logy” -albumien äänityksiin. Albumit julkaistaan sävellyksellisesti ja esityksellisesti samansisältöisinä kuin alkuperäisetkin. Kingston Wallinsa hyvin tuntevan Palomäen johtoajatuksena on ollut kunnioittaa mahdollisimman paljon alkuperäistä. Tehdä ikään kuin kaikki ihan samoin, mutta paremmin. Robert kertoo:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kingston Wallin levyt on tehty aikoinaan todella nopeasti. Äänitykseen oli saatettu varata vielä ihan hyvinkin aikaa, mutta miksaukset tehtiin parissa viikonlopussa. Kun kuulin The Beatlesin uudelleen miksatut albumit, tajusin että haluan tehdä saman Kingston Wallille. Levyt olisi miksattava uudelleen, koska jälleen yksi uudelleen masterointi ei toisi lopputulokseen merkittävää parannusta. Halusin että alkuperäinen estetiikka säilyisi, mutta 1990-luvun alun tekniset ja aikapulan aiheuttamat rajoitukset saataisiin poistettua. Niin että lopputulos olisi tavallaan täysin sama, mutta parempi.

Idea uudelleen miksatuista levyistä syntyi Robert Palomäen ja Kingston Wall by J.Jylli, Kuoppis & Brothers Von Hertzen -kiertueen kitarateknikkona toimineen Kimmo Aroluoman yhteisissä sessioissa, joissa nämä kuuntelivat Kingston Wall -biisejä Kimmon tulevaa Kingston Wallin perintö -kirjaa varten. Robert esitteli idean Jukka Jyllille, Sami Kuoppamäelle sekä Petri Wallin perikuntaa edustavalle Aki Wallille ja sai nämä vakuuttumaan. Työ saattoi alkaa. Pelkästään ykköslevyn alkuperäisten analoginauhojen restaurointiin ja materiaalin miksaamiseen meni puoli vuotta. Nauhat olivat heikossa kunnossa, raitoja puuttui ja välistä kuului jopa samoille nauhoille aiemmin äänitettyjen levyjen musiikkia. Robert jatkaa:

Olen aikoinaan viettänyt Petri Wallin kanssa lukuisia viikkoja Kingston Wallin musiikin parissa sekä äänittäjän että miksaajan ominaisuudessa. Tuo historia antoi minulle kaikupohjaa ymmärtää Kingston Wallin estetiikkaa, joka toimi minulle johtoajatuksena tässä työssä. Sen pohjalta vedin rajan siihen, mitä voi ja ei voi tehdä. Kaikki mikä oli minusta Kingstonia, sen voi tehdä. Se mikä ei ole, jäi tekemättä, vaikka ratkaisu olisi ollut teknisesti parempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Sami Kuoppamäki kertoo projektista puolestaan seuraavaa:

On hienoa, että Kingston Wallin biisit soivat yhä edelleen tarjoten musiikillista ja paljon muutakin pureksittavaa. Albumien äänityksissä ja tuotannossa keskittyimme aikoinaan musiikillisiin tapahtumiin, eivätkä teknisen puolen jutut olleet jarruna tekemiselle. Silloiset äänipuolen studio-osaajat tekivät mainiota jälkeä hetkessä, mutta nykyään on ajan ja ajatuksen voimin mahdollista edetä asioissa vielä syvemmälle – riippuen raidoille tallentuneesta taiteesta. Vapauttavaa kuulla vanhat tutut biisit sellaisina kuin ne studiosta muistaa, tekemisen meininki läsnä kirkkaasti ja täysillä.

Jukka Jylli kertoo projektista puolestaan seuraavaa:

Jokainen bändi ja levy on aikansa lapsi. Kingston Wall ei ollut ehkä se mallikelpoisin lapsi ysärin alussa – se oli suorastaan epämuodikas. KW ammensi vanhasta ja kurkotti kohti tulevaa. Bändin suosio piilee siinä ajattomuudessa. Ykköslevyn uusi miksaus karistaa loputkin ysärit punteistaan. Se on selkeä ja ajaton. Kuuntele vaikka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kingston Wall – edelleen ajankohtainen

Kingston Wallin tarina päättyi laulaja Petri Wallin kuolemaan vuonna 1995, mutta yhtyeen musiikki on löytänyt edelleen uusia kuulijoita. Vuoden 2019 Kingston Wall by J.Jylli, Kuoppis & Brothers Von Hertzen -kiertueella Kingston Wallin kappaleet keräsivät enemmän yleisöä kuin koskaan aikaisemmin. Vuonna 2014 ilmestynyt Kingston Wall – Petri Wallin saaga (Viljami Puustinen, Otava) nousi nopeasti myyntimenestykseksi. Tammikuussa 2023 Like julkaisee Kimmo Aroluoman kirjoittaman Kingston Wallin perintö -teoksen, joka on kuvaus bändin taiasta ja traumasta. Uutuuskirja käsittelee laajalti myös yhtyeen levyjä – sekä avaa uusien miksausten syntyä.

Robert Palomäki

Robert Palomäki on arvostettu suomalainen ääniammattilainen. Kingston Wallin lisäksi Robertin tuotanto, miksaus -ja äänityshistoriasta löytyvät mm. J. Karjalainen, The Rasmus, Egotrippi, Amorphis, Lännen-Jukka, Lemonator, Kauko Röyhkä ja Narttu ja Olavi Uusivirta.