”Kirskuen vääntyilevää samettisuutta” – Arvostelussa Silver Falcons -debyyttialbumi

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 7.12.2020

Helsinkiläinen Silver Falcons soittaa 1980-luvun loppupuoliskon yhdysvaltalaisen itärannikon post-hardcoren ja grungahtavan avantgarderockin innoittamaa, meluisaa indie-rockia. Yhtyeen vääntyilevistä kitaralinjoista koostuvat, hypnoottisen riipivät biisit ovat parhaimmillaan erittäin rentouttavaa kuultavaa, mutta vaativat kauttaaltaan keskittymistä ja syventymistä ennalta-arvaamattoman äänimaalailun kuljetettavaksi. Mukana yhtyeen soinnista saattaa aistia myös ripauksen brittityyppisen, kitaravetoisen indiepopin piirteitä ja aika-ajoin mm. The Vervesta ja kotimaisesta The Crashista henkiviä tuulahduksia, jotka valtaavat alaa yhtyeen äänimaisemassa varsinkin albumin ensimmäisellä puoliskolla.

Avausraita ”l -i” edustaa Hüsker Düsta muistuttavaa, aurinkoisen vääntynyttä rämisevää kitara-popia. Pidemmin sävelin operoiva ”Thrgh You” on puolestaan  kuin myrskyaallokon sointia tavoitteleva sähköinen Neil Young And The Crazy Horse, joka yhtäkkiä laantuu vaativaksi ja taas uudelleen pyörteisen aallon harjalle pyristeleväksi, meluisaksi taiderockiksi. Jossain vallin takana väijyy myös syvä ymmärrys Dead Moonin musiikillisesta anatomiasta. A-puolen vaanivalla groovekasvattelulla päättävä päättävä ”Beth” on enemmänkin seesteisemmän Fugazin osastoa, ja erityisesti kappaleen kitaroinnista mieleen tulee itänaapurin noise rock-helmi Jars.

22-Pistepirkon malliin unenomaisesti keinuva mutta samalla kiihkeästi rokkaava ”Zagreb 89” avaa B-puolen miellyttävällä seesteydellään, vaikka muutoin sävellyksenä jääkin hieman yksiulotteiseksi. Kokonaisuudesta selkeiten punk rock-otteinen lievillä avaruusrock-mausteineen operoiva ”One Ocean” sisältää soinnuissaan Sonic Youthilta tuttua kiihkeää, karkeaa ja häiriintynyttä viattomuutta. Biisi nousee oitis sävellyksenä yhdeksi kokonaisuuden mielenkiintoisimmista vedoista.

Alkukantaisen viidakkorumpukompin rytmistä tummaan ja painostavaan psykedelisyyteen kehittyvä ”Mirror Lips” on albumin ehdottomasti stydeimpiä biisejä. Triolirytmissä kulkevaa mollimelodiakiertoa kierrättävä, kasvavan ristikkäismelodian myötä vapautuneempaan duuripitoiseen tunnelmaan kiepsahtava ”Neptune” on sitten albumin kokeellisinta ja jamipitoisinta tavaraa. Samalla se kuitenkin nousee albin parhaiten hengittävimmäksi ja intensiivisimmäksi biisiksi. Mielleyhtymän Silver Falconsista sen debyyttialbumin viimeisten biisien perusteella voisi vetää härmäläiseen ja maanläheiseen, musiikillisesti romuluiseen A Perfect Circlen etäserkkuun.

Silver Falconsin debyyttialbumi on lupaava ensinäyttö kyvykkäältä vaikuttavalta taiteellisen meluisaa, punk-pitoista vaihtoehtorockia louhivalta yhtyeeltä, jonka biisinteon kultasuoni vielä kuitenkin odottaa löytymistään.

7+/10

Kappalelista:

   1. ”L- i”
   2. Thrgh You
   3. Beth
   4. Zagreb 89
   5. Mirror Lips
   6. Neptune