Kissan ”Vaarallinen bändi” on riemastuttavan retroa futurismia, joka saa kaikessa överiydessään kisutettua puolelleen

Kirjoittanut Mari Lamminaho - 6.7.2021

Kuvittelen mielessäni hämärän keikkasalin, savun ja odottavan fiiliksen. Näen mielikuvissani ison, mustan lavan. Rummut alustavat jo tulevaa sykettä. Keskellä lavaa on koroke, jossa on räjähdyksenomainen portti. Sellainen, joka on sarjakuvissa, kun jotain räjähtää tai joku lyö. Valot lävähtävät päälle ja portin aukosta astelee mies mustassa liivissä ja tiukoissa housuissa. Miehen kitara ulvoo jo rummun rytmiin ja rockjuna on vauhdissa. Vaalea hiuspehko kehystää miehen punaisia Kiss-silmänalustähtiä. Miehen lanteilla roikkuu rocksotilaan valomiekka. Vaarallinen bändi on paikalla ja mitä vain voi tapahtua!

Kissan ”Vaarallinen bändi” -levyn ensimmäinen biisi ”Rock ’n roll sotilas” rymistelee rennolla, mutta määrätietoisella kitasoinnilla faktat tiskiin kasarimaisen rehvakkaasti ja muhkeasti: ”Läpi ajan meikä matkustaa, astun ulos tähtiportista. Jengillä suut auki loksahtaa, ku sanon, mä oon tullu tulevaisuudesta… olen heavyrockin valtias, mä olen 2100-luvun rock’n’roll sotilas.”

”Valonnopeudella”-biisissä rockjuna on jo hieman kiihdyttänyt tahtiaan, ja alun futuristiset synaulinat lupaavat hyvää. Rocksoturi, jolla on buutsit ja sähkökitara, sekstaa vallonnopeudella – kuinkas muutenkaan. Synasaundit noin ylipäätään tuovat mieleen kauempaa menneisyydestä The Doorsin ja vähän lähempää Dingon. ”Tiikerirockin” alkuärinöistä päätellen on selvää, että kissa tahto saalista. Se iskee kynnet selkään ja nappaa. Varman säksättävä sekä polveilevarytminen kitarointi ja sanailu vahvistavat viestiä. Kissa hiipii selän taakse ja raapaisee. Mieleen tulevat kasarin eläinkuosit. Enkä hirveästi ylläty, kun niitä löytyy myös Kissan asustekarderoopista, kun tutustun myöhemmin bändin videoihin.

”Teiniunelmassa” tunnelma on rock, mutta selvästi pehmeämpi. Herkkä rockpoika haaveilee riipaisevasti ja juuri sopivan dramaattisen ihanasta ihastuksestaan. Biisin loppupuolen kitarasoolossa kellutaan kitara-aalloilla pinkissä pumpulissa. ”Vaarallinen bändi” -biisissä konkretisoituu jokaisen vannoutuneen sisäisen anarkistimuusikon ja hevirokkarin haave olla paheksuttu ja normin ulkopuolella. ”Kyberseksii” -biisin falsettilaulu ja kitaran vaihteleva jämäkkyys ja tiluttelu tuo mieleen Princen ja lopun synahäivytys jälleen Dingon. ”Mikset sä huomaa mua” -biisissä haikaillaan jälleen ihastuksen perään kaihoisan epätoivoisissa fiiliksissä. Uuu-u-stemmat ja kitarasoolot tuovat mieleen vanhemman, blueshenkisen rock’nrollin. ”Unissapuhujan” falsettilaulu, eroottisen hidas rytmi ja kitaratiluttelusoolot luovat todella vahvat Price-mielleyhtymät. Jälleen ollaan riipivän, epäsuhtaisen ja saavuttamattoman rakkauden äärellä.

Kissa on kitaristi-laulaja ja biisintekijä Günter Kiviojan alterego, joka on syntynyt tarpeesta purkaa alkukantaista, hauskaa ja yksinkertaista rockenergiaa glitterillä ja popkoukuilla kuorrutettuina. ”Vaarallinen bändi” -levyllä soittavat Soundin mukaan muun muassa Pintandwefallista, Gost Worldista, Chesbusterista, Kaleidoboltista, Foreseenista ja Kynnet sekä Kohti Tuhoa -yhtyeistä tutut muusikot.

Sähkökitara on totta tosiaan levyllä kuningas, kuten jo aloitusraidalla todetaan. ”Vaarallinen bändi” on kokonaisuudessaan oodia kitaravetoiselle ja itsetietoiselle paikoin rehvakkaalle, paikoin tunnelmoivalle rockille. Se on sekä hellyydenkipeää tiluttelua että rockroisia seksuaalienergiaa. Kissa on sekä hitaan viekoitteleva että röyhkeästi kyntensä saaliiseen iskevä. Levy on riemastuttavaa retroa futurismia makean nostalgisine kasariviboineen ja lasereineen. Se on lempeästi kiusoittelevaa ja maneereita korostavaa kunnianosoitusta vanhemmalle rockille sekä hieman hippivibaisemmallekin kitaramusisoinnille. Kissa seisoo ihailtavan itseironisesti ja sen myötä varsin uskottavasti taiteensa takana. Kaikessa itsetietoisessa överiydessään se saa ainakin minut Kissan lyriikoiden termejä lainatakseni kisutettua puolelleen.

8,5/10

Kappalelistaus:

  1. Rock’n’roll sotilas
  2. Valonnopeudella
  3. Tiikerirock
  4. Teiniunelma
  5. Vaarallinen bändi
  6. Kyberseksii
  7. Mikset sä huomaa mua
  8. Unissapuhuja

https://www.facebook.com/kissarocknroll