Kivenkova tietopaketti – arviossa Ari Väntäsen Stone-kirja

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 16.2.2018

Kotimaisen speed/thrash metal-yhtye Stonen ura oli lyhyt, mutta sitäkin räiskyvämpi. Sen lisäksi, että yhtye loi neljä klassikkoalbumia sekä soitti liudan unohtumattomia keikkoja, oli Stone etujoukoissa tekemässä Suomesta sellaista metallimusiikin valtakuntaa, jona se nykypäivänä tunnetaan aina ulkomaita myöten. Onkin siis täysin perusteltua paketoida yhtyeen tarina yksiin kansiin ja tähän haasteeseen on tarttunut Ari Väntänen, jonka kynästä ovat syntyneet myös opukset muun muassa Apulannasta sekä Hanoi Rocksista.

”Stone” on vaikuttava järkäle, joka käy yhtyeen tarinan lävitse ihailtavan tarkasti. Teos pitää sisällään kaikki bändikirjalle ominaiset seikat valokuvineen päivineen ja loogisesti etenevä opus valottaa Stonen tarinaa aina yhtyeen jäsenten lapsuusvuosista nykyhetkeen saakka. Ja koska Stonen merkitys kotimaisen raskaan musiikin kehitykselle on ollut suuri, käsitellään tarinan taustalla jatkuvasti myös koko metallimusiikin kentän tapahtumia ja maamme metallikulttuurin kehitystä. Ääneen pääsevät yhtyeen jäsenten lisäksi muut bändin tarinan kannalta keskeiset tahot ja monet metallikentän tekijät, jotka olivat luomassa raskaamman metallimusiikin vallankumousta 80- sekä 90-lukujen taitteessa. Lisäksi koko kirjan mitalle on ripoteltu useiden eturivin muusikoiden kommentteja Stonen merkityksestä itselleen ja musiikilliselle kehitykselleen, joka on omiaan alleviivaamaan yhtyeen asemaa yhtenä kotimaamme merkityksellisimmistä metallibändeistä.

Kirjaan puristettu valtava tietomäärä käsitellään jäsennellyllä tavalla ja Väntänen hallitsee soljuvan kirjoittamisen taidon. Tämän lisäksi miehellä on silmää asiaan kuuluvalle dramaattisuudelle. Stonen uraan kun liittyy paljon haikeaa nostalgisuutta ja epäonneakin. Kirja maalaakin kuvaa, jossa oikea yhtye syntyi väärään paikkaan ja väärään aikaan, eikä oikein kukaan – levy-yhtiöt mukaanlukien – tiennyt, mitä käsillä olevalla tapauksella pitäisi tehdä. Stone kulki eturintamassa, tasoitti tietä myöhempien metallibändien käyttöön ja uhrasi samalla itsensä, jotta kotimainen metallimusiikki saisi kasvaa ja elää. Väntänen tiedostaa asian ja tätä tuetaan tarinan kahdella aikajanalla kulkevalla rakenteella. Toinen osuus pyörittelee yhtyeen historiaa toisen sijoittuessa lähimenneisyyteen, jossa toisistaan vuosien aikana etääntynyt ja ukkoutunut porukka kerääntyy pitkästä aikaan yhteen kaljoittelun ja saunomisen merkeissä. Tämä kerronnallinen ratkaisu rytmittää tarinaa mukavasti aukoen siihen uusia puolia ja lisäten kokonaisuuteen kerroksen surumielisyyttä. Harvoin bändikirjat synnyttävät näin voimakkaita tunteita, mutta Stonen tarinan äärellä alkaa suorastaan harmittamaan, ettei yhtye ansaitsemaansa suosioonsa esimerkiksi ulkomailla noussut. 

Teoksesta ei montaa ongelmaa löydy. Vain muutamassa kohdin kirja pyörähtää toistamaan itseään, kun tarinan näkökulma siirtyy kokijasta toiseen, mikä luo hieman turhaa kertausta muutenkin tuhtiin opukseen. Lisäksi kirjan loppuun olisi voinut lisätä jonkinlaisen yhteenvedon tarinan keskeisistä hahmoista ja ihmisistä. Vaikka ne tärkeimmät henkilöt moneen otteeseen äänessä ovatkin, joutui kaltaiseni nimien unohtelija aina muistuttamaan itseään siitä, kuka kulloinkin olikaan kyseessä. Jokin pieni henkilöesittely kirjan lopussa olisi poistanut ongelman ja tehnyt kirjasta nykyistäkin kattavamman. 

Muuten ”Stone” on kaikin puolin onnistunut teos. 300-sivuinen kokonaisuus on äärimmäisen laadukkaasti toteutettu ja se antaa perusteellisen kuvan yhdestä kotimaisen metallimusiikin suurimmista nimistä. Tämän lisäksi ”Stone” ei ole vain hieno bändihistoriikki vaan myös kiinnostavaa luettavaa jokaiselle, joka on kiinnostunut kotimaisen raskaan musiikin kehityksestä ja alkutaipaleesta. Toivottavasti Stone nähdään kirjaprojektin innoittamana myös keikkalavoilla, sillä vaikka yhtyeen historiikki on mielenkiintoinen teos, on yhtye silti parhaimmillaan live-muodossa nautittuna.

 

9½/10

Luetuimmat

Uusimmat