Klassikko: Motörhead – The Wörld Is Yours (2010)

’Enkeli taivaan lausui näin: ”Miks’ hämmästyitte säikähtäin? Mä suuren ilon ilmoitan, maan kansoille nyt tulevan. Herramme Kristus teille nyt, on tänään tänne syntynyt, ja tää on teille merkiksi: seimessä lapsi makaapi.”’ 24.12. vietetään siis kenenkäs muunkaan kuin Lemmy Kilmisterin syntymäpäiviä. Vuonna 2015 mittariin on kertynyt jo 70 vuotta, mitä voidaan pitää varsinaisena joulun ihmeenä. Tänä samana vuonna on juhlistettu myös Motörhead-nimisen laulu- ja soitinyhtyeen 40-vuotista taivalta uudella ”Bad Magic” -albumilla, jonka muuten valitsin vuoden parhaaksi musiikkijulkaisuksi.

Klassikkoarvostelussa on tällä kertaa hieman tuoreempaa materiaalia, nimittäin vuonna 2010 julkaistu ”The Wörld Is Yours”, joka on Motörheadin 21. studioalbumi. Klassikkona tätä albumia ei minun lisäkseni varmaan kovinkaan moni pidä, mutta sillä nyt ei ole hirveästi merkitystä. Minulle tällä albumilla nimittäin on varsin erityinen merkitys: ”The Wörld Is Yoursin” myötä ihastuin Motörheadin musiikkiin. Kaiken maailman ”Ace of Spadesit” ja ”Bomberit” tulivat elämääni vasta ”The Wörld Is Yoursin” jälkeen. Pidän ”The Wörld Is Yoursia” muuten edelleen yhtenä Motörheadin parhaista levyistä ja ylipäätään yhtenä kaikkien aikojen parhaista rock ’n’ roll -levyistä.

”The Wörld Is Yours” esittelee aggressiivisemman, raskaamman ja kiivaamman Motörheadin kuin vanhoilla kestosuosikeilla on totuttu kuulemaan. Levyllä soittavat Lemmy Kilmister, Phil Campbell ja Mikkey Dee, jotka muodostavat Motörheadin tänäkin päivänä. Itseasiassa tämä porukka on soittanut yhdessä jo 90-luvun alusta asti. Triona he ovat soittaneet vuonna 1996 julkaistusta ”Overnight Sensation” -albumista saakka kitaristi Würzelin poistuttua yhtyeestä. Lähes kahden vuosikymmenen yhdessä soittaminen kuuluu yhteissoiton vaivattomuudessa ja dynaamisuudessa.

”The Wörld Is Yours” uhkuu puhdasta voimaa ja energiaa, vaikka vuosia yhtyeellä oli tuolloin takanaan jo 35. Se kuulostaa tuoreelta ja elinvoimaiselta. Jos ”Born to Lose” -kappaleen alku ei potki perseelle eikä saa kroppaan liikettä, niin sitten ei mikään. Tuossa onkin tiivistettynä lähes koko albumi: menevää, vahvaa ja aitoa rock-musiikkia, josta ei kuitenkaan puutu todellisuuden kylmää ja kyynistä kosketusta. ”The Wörld Is Yoursia” kuunnellessani tunnen rock ’n’ rollin syvimmän olemuksen. Sitä ei voi enää nykyisin sanoa kovin monesta albumista. Motörheadilla on kuitenkin aina ollut taito tuoda se esille omalla tyylillään, joka ei kulu tai vanhene. Motörhead on Motörhead vielä vuosikymmenten taipaleen jälkeenkin.

Kappalelista:
1. Born to Lose
2. I Know How to Die
3. Get Back in Line
4. Devils in My Head
5. Rock ’n’ Roll Music
6. Waiting for the Snake
7. Brotherhood of Man
8. Outlaw
9. I Know What You Need
10. Bye Bye Bitch Bye Bye

Motörheadin kotisivut
Motörhead Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Kommentoi julkaisua