Klassikkoarviossa kotimaisen musiikin aidointa tunnetta: Pelle Miljoona Oy – ”Moottoritie on kuuma” (1980)

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 18.1.2019

Lähes 40 vuotta sitten suomalaisen rockin historiassa tapahtui suuri käänne, kun jo pidemmän aikaa keikoilla kappaleitaan ja soittoaan hionut Pelle Miljoona Oy levytti debyyttialbuminsa ”Moottoritie on kuuma”. Albumi sisältää useita rakastettuja keikkahittejä, joita kuullaan edelleen säännöllisesti Pelle Miljoonan eri kokoonpanojen keikoilla. ”Moottoritie on kuuma” on timantti, jonka takana on nälkäisen ja taitavan yhtyeen valtavan suuri intohimo musiikkiin ja elämään.

Levyllä soittava yhtye on kovin nuori, mutta tässä tapauksessa ikä on vain numeroita, kun taitoa ja paloa musiikin tekemiseen ja soittamiseen on tarpeeksi. Ehkä nuoren iän mukana on tullut myös osa levyn ihastuttavasta aitoudesta ja sinisilmäisestä kauneudesta. Pelle Miljoona, Tumppi Varonen, Ari Taskinen, Andy McCoy ja Sami Yaffa tuovat jokainen yhtyeeseen oman persoonallisen sävynsä. Musiikki ei varmasti kuulostaisi samalta, jos jonkun heidän tilallaan olisi soittanut joku muu. Heidän erilaisista vahvuuksistaan kertoo myös se, kuinka erilaisia asioita he ovat tehneet Pelle Miljoona Oy:n jälkeen. Silti he ovat pystyneet viime aikoina soittamaan yhdessä ja kuulostamaan lähes samalta kuin ennen. ”Moottoritie on kuuma” on heille jokaiselle varmasti erityinen levy, josta on tullut tärkeä ja erottamaton osa heitä ja heidän uraansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Moottoritie on kuuma” rokkaa kovaa ja on asenteeltaan punk. Toisaalta se rikkoo rock- ja punk-musiikin kaavoja ja sääntöjä olemalla välillä popahtavan keveä ja tunnelmallinen. Siinä on valtavasti energiaa, mutta onnistuu myös haikeaan tunnelmaan pysähtymisessä. Haikeuden vastakohdaksi sen hyvä tuuli, aito tunne ja pohjaton usko hyvään tekevät siitä poikkeuksellisen positiivisen ja lämpimän albumin. Osa kappaleiden käsittelemistä aiheista on kovin raskaitakin, mutta niihin liittyvät ja niistä seuraavat hyvätkin asiat huomataan. Tätä levyä kuunnellessa on helppo uskoa kaiken kääntyvän parhain päin.

Pelle Miljoona Oy on viime aikoina juhlistanut uraansa ja varsinkin tätä albumia mittavalla kiertueella ympäri Suomea. 40-vuotiaan yhtyeen klassikoksi noussut debyyttialbumi on soinut keikoilla lähes kokonaisuudessaan muiden hittien ja muutaman uuden kappaleen kanssa. Juhlakiertue huipentuu huomenna lauantai-iltana 19.1.2019 Helsingin Jäähallissa. Tuolloin nähdään ja kuullaan, kuinka kovaa ja aidosti rokki vielä soi.

Kappalelista:
1. Moottoritie on kuuma
2. Vapaus on suuri vankila
3. Meille kävi näin
4. Koska sydän sanoi niin
5. Kovat kundit
6. Olen kaunis
7. Juokse villi lapsi
8. Nuoret rakastavaiset
9. Älä äiti itke
10. Tänä yönä vien sut pois
11. Elämän pyörä
12. Moottoritie
13. Hyvää yötä maailma

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pelle Miljoona Oy Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat